USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Як назвати дитину, аби не мати проблем з юристами

15 Січня 2017 13:41
Законодавство України визначає, що ім'я дитини дається за бажанням батьків і ніяких обмежень в цьому немає. Одні батьки застосовують класичні варіанти, інші хочуть бути оригінальними, дехто прислухаються до астрологів чи нумерологів, хтось називає дітей ім'ям, яке відповідає дню іменин. Давня і добра традиція нашого народу називати першого сина іменем діда, другого — іменем батька. Те ж стосується і дівчаток: імена бабусь і матерів також на устах. Батьки повинні пам'ятати, що обираючи ім'я дитині, сімейні амбіції зайві, інформують у Луцькому міському відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції.

Протягом 2016 року у Луцьку зареєстровали 3204 новонароджених. Частина із них зареєстрована у відділі державної реєстрації актів цивільного стану. Частина, а саме 1096 новонароджених— безпосередньо у Луцькому пологовому будинку, де проходили пологи. Це дуже зручно батькам. Така можливість виникла завдяки пілотному проекту Міністерства юстиції України по видачі свідоцтв про народження дітей безпосередньо у закладі, де проходили пологи. Одночасно з документами для реєстрації народження тут можна подати і документи для реєстрації місця проживання дитини.

Серед найпоширеніших імен, якими називали дівчаток у цьому році: Софія, Анастасія, Марія, Олександра, Анна, Соломія, Катерина, Вікторія; хлопчиків: Максим, Марк, Іван, Назар, Тимофій, Макар, Матвій, Артем, Владислав.

Останнім часом батьки повертаються до імен, якими називали в кінці 19 на початку 20 століття: Мефодій, Пилип, Юстин, Кирило, Федір, Йосип, Маркіян, Платон, Тадей, Захар, Василина, Юстина, Апполінарія. Звичайно, вони ще рідковживані, але з часом, напевно, стануть набільш поширеними.

Однак, є і інші тенденції у нашому суспільстві - бажання записати ім'я дитини з російським звучанням: Данііл, Нікіта, Філіп, Кірілл, Крістіна, Альона, Дмітрій... Не думають тато з мамою про своїх майбутніх внуків, адже по батькові утворюється від імені батька. І будуть бігати внучата Кірілловічі, Нікітовічі.

Міграція наших громадян за межі України , шлюби наших українок з іноземцями принесли ще одну тенденцію — давати ім'я дитині, яке б відповідало національним традиціям батька-іноземця: Лаура, Періс, Версавія, Баркас, Карім, Даніяр, Суджай, Рафаель-Шаміль, Ніколь, Айлон, Габріель.

Як показує практика, батьки, які бажають своїй дитині добра, уникають надто рідкісних імен, бо вони привертають зайву увагу. Не хочуть і надто поширених імен, бо вони не дають відчути свою оригінальність, а імена, написання яких не передбачено українським правописом, можуть створити чимало проблем.

Тому до вибору імені батькам слід ставитись з усією відповідальністю, щоб не довелось їм самим чи їхнім дітям, у майбутньому, порушувати питання про зміну імені в юридичному порядку.

Якщо вже так сталось, то слід знати, що заяви батьків про виправлення (зміну) прізвища або власного імені дитини в актовому записі про її народження у зв'язку з тим, що при державній реєстрації народження дитині присвоєно прізвище або власне ім'я без урахування побажань обох або одного з батьків, приймаються не пізніше одного року з дня народження, а заяви про виправлення власного імені дитини, у зв'язку з тим, що вона фактично має власне ім'я, відмінне від зазначеного в актовому записі про її народження, - до досягнення нею 14-річного віку. В 14-річному віці дитина уже сама, щоправда, за погодженням з батьками, може змінити своє ім'я.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 30
Василь Показати IP 15 Січня 2017 13:54
Найгарніші ім"я Наталія Катерина Ірина. Нащо нам ті Гапки Василини Дарини і бідні Насті?
Сергій до Василь Показати IP 15 Січня 2017 19:56
А мені Танюша
Ірина Показати IP 15 Січня 2017 14:10
Нехай би як,аби не Василь і не Валера
Не Настя Показати IP 15 Січня 2017 14:38
Чуєш Василь! Ти щось маєш проти ім'я Настя??? Виражайся попростіше, і будеш ходити рівніше!
Вова до Не Настя Показати IP 15 Січня 2017 15:56
Настюся- не думаю, що то вже так гарно
Анонім до Вова Показати IP 15 Січня 2017 19:48
на моє глибоке переконання, хлопці з іменами вольодька і вася, при обговорюванні імен дітей повинні тихо сидіти і згадувати злобним тихим словом своїх батьків... хоча це просто заздрість. Адже речення "не будь як Настя?", "але ж ти і Владислав" та "Ти що вопше вася?", полішуцьке "Вульодя" примають зовсім різні інтонації...
Анонім до Не Настя Показати IP 15 Січня 2017 18:18
Настя, зменшуване імя від Анастасія , що в перекладі з давньогрецької— «воскресіння» («повернена до життя»)
Наталя до Анонім Показати IP 15 Січня 2017 20:46
Василь, зменшуване Вася не чим не гірше за ім"я Настя.Скоро в моді будуть імена типу Насті- Мотря, Дуся, Дуня,Одарка, Гапка, Ніна, Рая.Пріся...Всі імена гарні по своєму.
Я до Наталя Показати IP 15 Січня 2017 21:28
Якщо хлопчик народився на Василя, то чому б не назвати його Васильком. Це ж так гарно.
sv до Я Показати IP 16 Січня 2017 20:36
Якщо людина по-житті василь, то назви його хоч Юлієм Цезарем, нічогісінько не зміниться.
Негопник Показати IP 15 Січня 2017 15:06
Не по сезону шелеслиш Вася !
Петя до Негопник Показати IP 15 Січня 2017 16:12
Якраз по сезону, негопгик, а може гопник.
Катя Показати IP 15 Січня 2017 15:06
Якы ж люди агресивны Вася мабуть пошуткував . А Настя і справді бідна. ІМ"Я ВАся гарне дуже і вчора було Василя. Гарне ім"я Віолета і Наталочка і Вікторія і Анастасія . Не побдобається Ліза і Дарина Але не в ім"ї справа а в людині
Анонім до Катя Показати IP 15 Січня 2017 19:59
бідними тільки васі бувають, хай не заздрять, ім'я вася - носить образливу, принизливу форму. заїзжені каті теж, завжди, як чується ім'я катерина, перед очима постає якась бідова дівчинка біля сільської хатки, з такими двома білими косичками, зав'язаними у пожовклий від давності бант стрічками, котрі залишились від тканини, з якої мати зшила дівчинці плаття... От стоїть собі катруся в лляному платтячку і з тими бантами, а в хаті хвора мати... Думає Катруся, що не пожене мати корову сьгодні пастися, а молока то треба, для братиків малих... От і почала бідна дитина порати по господарству, пасти корове, аби менших діток і матір свою прогодувать...
Омг до Анонім Показати IP 15 Січня 2017 23:50
Ти що курив, що так плющить?
Настюша Показати IP 15 Січня 2017 15:07
Гарні ім"я Олег і Наталія
Їван Показати IP 15 Січня 2017 15:22
На фоні Рогніди, Драстперми, Октябріни - всі імена, які ви перераховує вище, звучать як музика !
Серж до Їван Показати IP 9 Вересня 2020 04:49
Це точно!
Патріот Показати IP 15 Січня 2017 15:25
РЖУ, - НЕМОЖУ з коментарів!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! а зі статті особливо сподобалося про внуків )))))))))
Це правда!!! Показати IP 15 Січня 2017 16:10
Не АННА, а ГАННА ! 5 жіночих імен з найсильнішою енергетикою. Ім'я грає величезну роль в житті кожної жінки. Властивості, якими вони володіють, дозволили вибрати 5 найбільш енергетично сильних імен. Ці імена роблять своїх носіїв щасливішими і успішними. Ірина, Наталія, Тетяна, Вікторія ,Олена
Микола Показати IP 15 Січня 2017 16:49
Бабцю Стелло! А ви корову на пашу вигнали ? Бабусю Еріко ! А чого ваше тату з грудей на живіт сповзло ? А до нас в гості баба Лаура з Печихвост приїхала... І чого злитися, коли про волиняків такі анекдоти розказують.
Українець до Микола Показати IP 15 Січня 2017 17:29
Ще б туди добавити діда Даніїла замість Данила
Рома Показати IP 15 Січня 2017 17:11
Мені от наприклад геть всерівно хто як кого називає. Ми один одного називаємо просто по мені , а не по-батькові . Хай кожен називає як хоче .
Анонім Показати IP 15 Січня 2017 18:25
імя дитини у певній мірі визначає її долю. якщо батьки вважають, що їх наприклад Аполінарій Хацапетович буде щасливою людиною - це їх право
Таня до Анонім Показати IP 16 Січня 2017 01:56
От я теж так думаю. А сміються з імен тільки не вихованні і не впевнені в собі люди. Треба простіше реагувати
Мирослав Показати IP 16 Січня 2017 18:20
Гидкішого імені, ніж Аліна в світі нема
Назар до Мирослав Показати IP 16 Січня 2017 19:51
А мені Зоряна, Сніжана Роза ,Настя, Фрося, Дуся ,Дуня, Горпина.
дунька Показати IP 16 Січня 2017 20:43
"Вася" "Катя" та інші, що обговорють імена діток - це одна і та ж людина, закомплексована, знедолена та заздрісна. От була у мене в школі дівчинка Люда. Її шарпали всі хто міг, ніхто з нею не товаришував - зовсім, знущалися дуже жорстоко. Пізніше вона чомусь не взлюбила своє ім'я, хоча що поганого в імені Людмила? Досить гарне, може подобається не всім, як і будь-які інші, та все ж... Проте дітячі образи залишили свій слід на психіці. Такщо думайте не як називати, а як ростити... ну і не "вася" звісно.
Мирослав до миросла Показати IP 17 Січня 2017 08:38
Гидкішого імені, ніж мирослав нена в усьому всесвіті
Aztekium.pl Показати IP 21 Грудня 2018 16:08
Дуже хороша стаття!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus