USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.50 39.85
  • PLN 9.70 9.86

Як підвищення зарплат вплинуло на рівень інфляції в Україні

15 Грудня 2017 10:06
Про те, як цьогоріч позначилося на інфляції підвищення рівня мінімальної заробітної плати до 3200 гривень, пояснили в Нацбанку.

Про це говорили під час брифінгу за участю виконувача обов’язків голови НБУ Якова Смолія, заступника голови НБУ Дмитра Сологуба та заступника голови НБУ Олега Чурія 14 грудня.

Так, підвищення рівня мінімальної зарплати цього року призвело до підвищення інфляції на приблизно 2%. Водночас підвищення зарплати призвело певною мірою до детінізації зарплати, підвищувалися виробничі витрати і надходження до бюджету. Відповідно, виробничі витрати виробники намагалися перекласти на свої ціни. Підвищення заробітної плати – це не негативний фактор, але потрібно, щоб він впливав не лише на підвищення цін, й на загальний добробут. Подальше підвищення зарплат надалі матиме вплив на підвищення цін. На думку керівництва НБУ, важливо, щоб підвищення зарплат мало вплив на продуктивність економіки.
У жовтні інфляцію прогнозували на рівні 12,2%, розраховуючи на те, що вона буде сповільнюватися. Вона справді сповільнюється і максимум цього року становив 16%, наразі він становить 13,6%. Втім, базова інфляція у листопаді прискорилася до 8,6%, відображаючи посилення фундаментального тиску на споживчі ціни.

Ціни на паливо також підвищилися внаслідок зростання світових цін на нафту і послаблення гривні до євро (акцизи на паливо встановлені в євро).

Наприкінці року інфляція, зі слів керівників Нацбанку, буде в діапазоні від 12,2%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Вітя Показати IP 15 Грудня 2017 11:43
Все подорожчало,якість впала!!!! А ще поробили менші об"єми і маргарин і сметана і олія ітд. Взагалі за якістю і цінами влада не слідкуе, що хочете те і хімічте!!! Соодощі порошенківські подорожчали ,м"ясо риба то взагалі, на 1тис гривень візьмеш а ще кварплата яка дорога !!!!!! Так що влада ще розказує про своє збільшення!! Краще б не збільшували а ціни були доступні для усіх і якість а то прострочка або одяг на 2 рази і запхни його в мусор! Гуманітарка і та здорожчала, а взяти там нічого бо все шерпотреб!
ан Показати IP 15 Грудня 2017 15:13
ну так влада для нас старається . щоб жили по-новому

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus