USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Як стати ближчими: луцькі психологи – про емпатійне спілкування

11 Грудня 2018 08:00
Що таке емпатія, чи можемо ми розуміти почуття іншої людини, які бар’єри виникають у процесі взаємодії та як здатність уявити себе на місці когось іншого може допомогти у вирішенні конфліктної ситуації?

Про це лучани мали змогу довідатися під час лекції «Емпатійне спілкування: як розуміти і чути один одного», яку провели психологи, гештальт-консультанти ГО «Центр психології та психотерапії» Катерина Меркулова та Ганна Нестерак. Зустріч відбулася 10 грудня в Молодіжному центрі Волині.

Насамперед усім присутнім запропонували спробувати відповісти на декілька запитань: наприклад, як часто ви сумуєте чи радієте, смієтеся з іншою людиною, чи буває так, що ви намагаєтеся уявити себе на місці іншої людини, як часто ви відчуваєте себе дійсно почутим і прийнятим, що для цього зробила інша людина?

«Емпатія – це природне явище, це здатність осягати і розуміти переживання іншої людини і її психологічний стан. Ми задіюємо емпатію щодня, наприклад, посміхаючись маленькій дитині у черзі в супермаркеті. Також емпатія – це намагання подивитися на світ очима іншої людини», – зазначила Катерина Меркулова.
Вона поділилася, що 2015 року в Лондоні філософ і письменник Роман Крзнарик відкрив Музей емпатії, головна експозиція якого під назвою «А mile in my shoes» містила коробки з-під взуття. Так, кожному відвідувачу пропонували взутися в черевики іншої людини (вчителя, пожежника, безхатька, політика і т. д.) та прослухати її історію життя.

«Вважається, що ми можемо розуміти почуття іншої людини, якщо самі переживаємо їх чи переживали», – наголосила Катерина.

Психолог розповіла, що є декілька видів емпатії: емоційне зараження (я відчуваю якісь емоції поруч з іншим, але не розумію вплив іншого); емоційна емпатія або співпереживання (я відчуваю щось поруч з іншим і розумію вплив іншого); когнітивна емпатія (я можу розуміти іншого і для цього не обов’язково відчувати емоції).

Своєю чергою, Ганна Нестерак зауважила, що процес взаємодії з іншими людьми складається з трьох етапів: сприйняття і розуміння, взаємодії, комунікації. «І на кожному з цих етапів може перериватися емпатійне спілкування», – відзначила Ганна.
Вона детальніше зупинилася на бар’єрах, які виникають на кожному з етапів взаємодії. До прикладу, бар’єри часто постають у вигляді таких емоцій - презирства, страху, гніву, сорому і провини, роздратування, образи тощо. Однак, як наголосили психологи, те, що ми сприймаємо, не завжди є так, як це складається насправді.

«Бар’єри можуть призводити до конфліктів. Конфлікт – це теж природнє явище, але саме ми вибираємо, як він розвиватиметься (деструктивно чи конструктивно). А емпатія – це також можливість подивитися на ситуацію безоціночно і без упереджень, очима іншої людини, що допомагає зробити конфлікт конструктивним», – розказала Катерина.
Та додала, що потрібно розмежовувати конструктивний конфлікт від випадку примусу чи навіть насильства. Теж необхідно розуміти, що є не лише фізичне, а й емоційне насильство. До емоційного насильства належать, зокрема, руйнівна критика (така, що стосується особистості), тотальний контроль (наприклад, зламування сторінок у соціальних мережах, перевірка телефону та ін.), газлайтинг (коли насильник намагається похитнути впевненість «жертви» у сприйнятті реальності), залякування, шантаж, знецінення тощо.

«Суть емпатії полягає в тому, щоби було добре двом сторонам, аби не було гри в одні ворота», – акцентувала Катерина. Вона зауважила, що емпатію легше задіювати в спокійному стані.
«Емпатія допомагає орієнтуватися на досягненні спільного рішення, що відповідає спільним інтересам, допомагає бачити мотиви поведінки співрозмовника, те, які потреби стоять за його реакціями. Дуже важливо виражати емпатію, говорити, особливо близькій людині, те, що ви співпереживаєте, розділяєте її емоції, а також ділитися досвідом, говорити про свої вразливі місця, переживання, – наголосила Катерина. – Спробуйте інколи виходити за рамки своїх переконань і упереджень. Розумійте один одного – це допоможе бути ближчими і відчувати себе краще».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
петро Показати IP 11 Грудня 2018 09:35
А що робити якщо став мізантропом, і того що неуки за рошена голосувати, і тепер ненавидиш більшу половину населення України, бо дуже велика ймовірність що розумовобідні зновусобі виберуть ідіота, тепер я конкретний мізантром, що робити таким як я ???? )
Олександр Показати IP 20 Лютого 2019 22:35
Де можна поспілкуватись в Луцьку? мене тут тому місяць з маршрутки один вибив. я тоді в маршрутку зайшов пьяний. дивлюсь - баба с малим на двох сидіннях. кажу- може уступите місце. мршрутка повна. вона як королева сидить . а він скористався . маршрутка зупинилась після мосту сразу. хоч там ніколи не зупиняеться. він витолкав мене. я тоді був пьяним.
їхав від Лучеська, д Показати IP 20 Лютого 2019 22:59
да

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus