USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як вибрати і посадити смачне дерево. Поради волинянам

7 Березня 2016 21:00
Хоча цьогоріч зима в Україні видалася європейською – без значних морозів та снігопадів – дачники, селяни й садівники нетерпляче очікують настання справжнього тепла. Магазини та ринки вже рясніють чималим вибором насіння. Починають з’являтися у продажу саджанці.

Чи можна бути впевненим, що дерево приживеться і дасть плоди? На що звернути увагу, купуючи саджанець? Що садять найчастіше волиняни?

Про це розповідає садівник-практик Тарасм Кмін, який представляє розсадник «Органік-Сад», що у селі Новий Двір (Турійський район). Інтерв’ю з садівником опубліковане в газеті Волинські Новини від 3 березня (№5).

ДЕ КУПУВАТИ?

Насамперед спеціаліст радить прискіпливо ставитися до вибору продавця, бути уважним до саджанців, якими торгують на стихійних ринках. Оскільки вони стоять на сонці, то хай скільки кроплять їх водою, коріння від променів сильно страждає, а то й зовсім гине. Коли ж настане час, що таке дерево має давати плоди, то часто-густо трапляється, що фруктами й не пахнутиме, а продавця днем із вогнем не знайдеш.

Безпечніше купувати саджанці у садових центрах та розплідниках, оскільки тут можна отримати гарантію, що рослина відповідає своєму опису. Крім цього, саме у розплідниках дерева вирощено відповідно до умов волинського краю. Стихійні ж торговці часто продають саджанці, привезені зі східного регіону чи Закарпаття. Тому є небезпека, що такі дерева можуть не пережити нашу зиму.

«Є дерева, розраховані для інтенсивних садів. Таким саджанцям потрібна постійна опора та крапельне зрошування. Тому для простого саду на дачі чи біля будинку такі дерева не підійдуть, оскільки вони через брак вологи просто загинуть», – пояснює Тарас Кмін.

Цікаво, що й ціна на ринку та у розсадниках не надто різниться, оскільки немає затрат для доставки саджанців на базар та у торгові точки.

НА ЩО ЗВЕРНУТИ УВАГУ?

Купуючи дерево, передусім варто звернути увагу на кореневу систему. Це – найголовніший орган для рослини.

Натомість люди часто дивляться на те, що над коренем: аби гілки були якомога вище і з кроною. Втім, це не має значення, якщо пошкоджений корінь.

Коренева система має бути потужною (у вигляді бороди), мати два-три якірні корені. Такий саджанець швидко піде в ріст і добре приживеться. Після того як оцінили корінь, варто звернути увагу на місце щеплення. Воно має бути здорове, без пошкоджень. Штамб (частина стовбура деревних рослин, яка проходить від ґрунту до гілок, 60-70 см) теж має бути без пошкоджень, рівний. Після купівлі саджанця рекомендовано зрізати його до 80-90 см, аби дерево сформувало перший ярус гілок.

Якщо ви запланували садити дерево восени, потрібно завчасно підготувати місце для саджанця: улітку викопати яму розміром 70х70 см; відкинути глину та землю, а натомість кинути на низ перегній, добрива, попіл, чорнозем; шар із травою перекинути землею догори і так закласти в яму. Решту з насипом заповнити землею. До осені вона дасть осад.

КОЛИ САДИТИ?

Найкращим часом для висаджування дерев є осінь, коли рослина перестає розвиватися, а бруньки повністю дозріли. Зазвичай це середина – кінець жовтня. За зимівлю корінь дерева встигає зміцніти та прижитися. А висаджування навесні, хоч і можливе, втім відтягує початок плодоношення.

«Коренева система за низької температури розвивається і пристосовується до свого постійного місця. У такому випадку ми отримаємо дерево, яке гарно почне розвиватися ранньої весни. При весняному висаджуванні наше дерево лише починає пристосовуватися. Тому коли бачу в продажу саджанці, де брунька вже починає розпускатися, і їх продають за знижкою чи за акцією, то я таке деревце навіть за безцінь не взяв би», – пояснює садівник.

Якщо ж і садити навесні, то нинішнього року лише в березні, квітень буде запізнілим часом для цього. Хоча, звісно, треба зважати на погоду.

Одначе є ще й висаджування контейнерного типу. Різниця в тому, що саджанець продається вже з землею. Тому при посадці не відбувається пошкодження кореневої системи. У цьому випадку садити дерево можна й протягом року.

Ці ж правила стосуються і висаджування ягідних кущів. Наприклад, малину варто садити лише восени, оскільки коренева система починає дуже швидко розвиватися. А при весняному висаджуванні втратиться тиждень-півтора розвитку, врожайність буде лише 40% від можливої.

Ожину ж можна садити навесні, однак якнайраніше.

Якщо ж у вашому садку старі дерева, які вже не дають добрих врожаїв, то тут, каже садівник, варто творчо підходити до вирішення їхньої долі. Адже часом дерево можна прищепити. Втім коли штамб надто пошкоджений, містить багато дупел, то краще видалити дерево, а на його місці посадити нове, яке даруватиме смачні плоди й тішитиме око.

Додамо, найчастіше у садках волинян ростуть яблуні. А от гарні груші, вишні та сливи, на жаль, вже рідкість. Перспективним є й вирощування персиків, які дають добрий урожай. Це навіть може стати вигідним бізнес-проектом.

Тетяна Грішина
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus