USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.40
  • PLN 9.75 9.97

Як інтернет змінив віддалене волинське село

4 Травня 2014 09:00
Після комп`ютеризації та підключення до Інтернету бібліотеки невеликого, віддаленого від райцентру села Березолуки Рожищенського району Волині, громада живе по-новому. Про це повідомила Інформаційному агентству Волинські Новини керівник регіонального піар-офісу "Сучасні бібліотеки Волині", головний методист Волинської обласної бібліотеки для дітей Оксана Романюк.

«Життя наших людей змінилось завдяки Інтернету», - розповідає сільський бібліотекар Лілія Захарчук, - «Відтепер у бібліотеці безплатні послуги: тренінги для жителів села з основ комп'ютерної грамотності та роботи в мережі Інтернет, кваліфікована допомога у пошуку роботи та складанні резюме, щоп'ятниці учні молодших класів та вихованці дитячого садка відвідують "Бібліотечний кінозал" де переглядають мультфільми, фермери та одноосібники щоразу приходять до бібліотеки, щоб дізнатися про ціни на сільгосппродукцію, паливо. Люди тепер щодня цікавляться новинами та політикою».

«Сьогодні молодь села відвідує бібліотеку з метою знайти роботу, - розповідає вчитель Тетяна Ліщук. - «Випускники нашої Березолуківської школи реєструються на ЗНО і мають можливість вивести сертифікати. Я от теж відвідувала заняття з основ комп'ютерної грамотності та самостійно змогла оформити потрібні для роботи документи. Вже я з комп’ютером на «Ти»».



Завдяки тому, що в сільській бібліотеці почали надавати нові сучасні послуги - користувачі бібліотеки досягли певних успіхів.

«Шукав роботу менеджера», - говорить Роман Захарчук. – «Прийшов до бібліотеки, склав резюме на порталі "Робота", і от вже більше як рік працюю менеджером із продажів в одному з магазинів Луцька».

Маленький хлопчик Сашко – постійний читач, дитина із особливими потребами. Йому лише 5 років. Але кмітливий хлопчик швидко опанував клавіатуру. І тепер без проблем відвідує бібліотеку, щоб пограти компютерні ігри он-лайн.



Пенсіонерка Валентина Гнатюк у своєму поважному віці захопилася інформацією про лікарські рослини. Час від часу відвідує бібліотеку, щоб в Інтернеті дізнатися про властивості рослин.



Пенсіонер Олександр Богуславський відвідує бібліотеку, щоб знайти гарне насіння зернових культур та міндобриво, адже не зважаючи на роки, а йому вже за шістдесят, обробляє більше 10 гектарів землі.



«Відвідують бібліотеку і жителі ромської національності. Саша та Мар'яна Ковальчуки часто приходять щоб подивитись мультфільми та послухати музику. Багато зусиль доводиться прикладати, щоб навчити їх користуватись комп'ютером самостійно. Але їхнє бажання покористуватись технікою бере верх і думаю у них скоро все буде гарно виходити» - говорить сільський бібліотекар Лілія Захарчук.



Довідка: Вже із травня місяця у бібліотеці села Березолуки можна скористатися безкоштовним доступом до мережі Інтернет для подання електронної звітності.

Ще одне нововведення: на Волині є вже 20 районних та міських бібліотек у яких можна отримати безоплатну правову допомогу. Відтепер не потрібно їхати до обласного центру - в бібліотеці можна через відеозв'язок поспілкуватися з юристом, який надасть потрібну кваліфіковану юридичну пораду, можна поставити питання фахівцям юстиції, пенсійного фонду, держземагенства, праці та соціальної політики. Як швидко до проекту зможе приєднатися сільська бібліотека – покаже час.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
лімп Показати IP 4 Травня 2014 09:06
Підскажіть пенсіонерці на 3 фото, що клавіатури на столі немає
g до лімп Показати IP 4 Травня 2014 09:38
а нашо та клавіатура, головне в село приїхав Інтернет
Я до лімп Показати IP 4 Травня 2014 14:03
А для чого клавіатура? Це ж ПОКАЗУХА!!!! Для кого ця новина???
Я до лімп Показати IP 4 Травня 2014 14:15
А мужчина на 4 - му фото також "справляється" без клавіатури!!! ТЕЛЕКІНЕЗ!!!!!! ОЦЕ НОВИНА для села.
Я до лімп Показати IP 4 Травня 2014 14:15
коментар було видалено
Анонім до лімп Показати IP 23 Грудня 2015 13:03
Вона має право переписати те, що їй знайшла бібліотекар за її ж проханням.
111 Показати IP 4 Травня 2014 11:05
Працювати треба а не в інеті сидіти
777 до 111 до 111 Показати IP 4 Травня 2014 11:10
ТО йти працюй!
АЛЕКСАНДРА до 777 до 111 Показати IP 4 Травня 2014 13:39
МОВУ ВЧИТИ НЕ НАМАГАЛИСЬ. ,
хм Показати IP 4 Травня 2014 22:01
Цікаво, яка швидкість?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus