USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Єрусалимська криза: Ліга арабських країн не змогла прийняти санкції проти США

10 Грудня 2017 13:56
Міністри закордонних справ Ліги арабських держав (ЛАГ) зустрілися в Каїрі для термінових консультацій, які почалися увечері 9 грудня і пройшли на тлі масових заворушень в Ізраїлі, викликаних рішенням Дональда Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю.

Однак, в прийнятій главами МЗС резолюції не йдеться про будь-які обмежувальні дії щодо США, наприклад бойкот американських товарів або зниженні рівня дипломатичних відносин, пише Інтерфакс.

Хоча деякі члени Ліги арабських держав наполягали саме на санкційних заходи, але їх виявилося меншість.

Як повідомлялося, міністри закордонних справ арабських держав зажадали від США відкликати рішення про визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю, назвавши це смертельною помилкою, яка ставить Вашингтон на один щабель з «окупантами».

Крім того, глави МЗС закликали Радбез ООН прийняти резолюцію із засудженням рішення президента США Дональда Трампа по Єрусалиму, хоча визнали, що Вашингтон, очевидно, накладе на документ вето. Як заявив глава МЗС Палестини Ріяд аль-Малікі, у разі ветування резолюції РБ ООН, арабські країни будуть наполягати на прийнятті резолюції Генасамблеєю ООН.

При цьому прийняті документи виглядають відносно стриманими на тлі масових протестів, які захлеснули Палестину, які тривають вже кілька днів.

Генеральний секретар Ліги арабських держав Ахмед Абуль Гейт також підтвердив, що рішення, прийняті на зустрічі, не будуть повністю відображати те, що відбувається на вулицях. «Єрусалим окупований протягом останніх 50 років. Це довга битва, і нас чекає подальша ескалація», - заявив він.

Через місяць міністри зустрінуться ще раз, щоб обговорити можливий позачерговий саміт Ліги арабських держав з питання Єрусалима.

Нагадаємо, що 6 грудня Дональд Трамп оголосив, що США визнають Єрусалим столицею Ізраїлю і мають намір перенести туди своє посольство. Це рішення викликало критику навіть деяких найближчих союзників Вашингтона, які констатували, що визнання принесе тільки нестабільність в і без того небезпечний регіон.

Ізраїльтяни проголосили Єрусалим столицею після конфлікту 1967 року. Палестина ж має намір зробити місто столицею власної держави. Більшість країн світу відмовляються визнавати претензії Ізраїлю, відзначаючи, що це питання має вирішуватися в ході діалогу між ізраїльтянами і палестинцями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus