USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«ЄС може забрати корів у бабусь»: дипломат від Євросоюзу про фейки, реформи та європейські гроші

25 Квітня 2018 19:00
«Усе, що відбувається зараз в Україні, – це результат тих змін, які сталися після 2014 року», – акцентував прес-аташе Представництва ЄС в Україні Давід Стулік.

Він переконаний, що питання європейської інтеграції України, яке зараз як ніколи на часі, насамперед залежить від розвитку політичних відносин між державою та ЄС, а угода про асоціацію стосується практично всіх сфер життя українців. Саме тому наше суспільство має усвідомити, що відтепер європейські стандарти стали українськими стандартами.

Водночас, як наголосив Давід Стулік, населення повинне знати більше про те, які виклики стоять перед Україною, а також про реформи, проведенню яких сприяє ЄС, аби мати можливість об’єктивно оцінювати сучасні процеси та не підпадати під вплив дезінформації.

ФЕЙКИ

Передусім обізнаність громадськості важлива з огляду на наявність безлічі фейків і перекрученої інформації, яку в український інформаційний простір запускають цілеспрямовано.

Як приклад дипломат навів поширення на початку цього року інформації про те, що ЄС змінить стандарти молока, на основі чого заборонить українцям продавати молоко із приватних господарств.

«У селян, фермерів почалася паніка через те, що ЄС може забрати корів у бабусь, а для них це єдине джерело доходу. І коли ми почали відслідковувати, звідки з’явилася ця інформація, виявилося, що вона пішла з російських ресурсів. Потім її стали підхоплювати українські ЗМІ, спочатку проросійські, а потім навіть великі телеканали. Звичайно, ми написали роз’яснення про те, що відбувається насправді», – пригадав Давід Стулік.

Та додав, що зараз необхідно активніше працювати над виявленням фейкових новин, адже «вони можуть стосуватися будь-чого».

РЕФОРМИ

Прес-аташе Представництва ЄС зауважив, що Євроспільнота охоче підтримує процеси реформування в Україні, наприклад реформу децентралізації.

«Ця реформа має вплив на життя кожного, окрім, звичайно, жителів великих міст. І знову лунають думки про те, що Україна втілює конкретну модель окремої країни Європейського Союзу. Але потрібно розібратися, чи це дійсно так і чи українці можуть не створювати власну систему, а брати за зразок Польщу, Німеччину чи Францію.

Зараз ми знаходимося в неймовірно важливому періоді, бо Україна ніколи не робила таких реформ, як зараз. Прогрес України в реформах неймовірно великий, держава не зробила стільки прогресивних кроків як зараз із часу здобуття своєї незалежності», – зазначив Давід Стулік.

До успішних він зарахував реформу децентралізації, банківського сектору та енергетичну, а менш вдалою назвав судову реформу. «Достатньо, щоб, наприклад, до Верховного суду входив один суддя із заплямованою репутацією, аби підірвати довіру суспільства до всієї судової інстанції», – підкреслив дипломат.
За його словами, як модель успішного проведення реформ Україна може взяти до уваги приклади країн Прибалтики, які свого часу також належали до Радянського Союзу і «виходили з таких же умов, як Україна».

ВИКЛИКИ

Найбільшими викликами, які зараз стоять перед Україною, на переконання Давіда Стуліка, є створення антикорупційного суду та запровадження електронного декларування для громадських активістів.

«Є багато розслідувань, багато судових справ, але немає останньої інстанції, яка доводила би до кінця ці процеси. Тому питання створення антикорупційного суду зараз є одним із основних. Друге – це питання електронного декларування доходів активістів, до яких застосовують положення про електронне декларування доходів державних службовців. Як може активіст або журналіст, який займається антикорупційними розслідуваннями, мати статус держслужбовця? Він не розпоряджається державними коштами, а корупція є там, де є державні кошти. Громадські організації переважно використовують кошти міжнародних донорів, яким звітують. Окрім того, ці сміливі хлопці та дівчата самі вже подають декларації, хоча й не повинні. Водночас говорять про те, що вони не хочуть розкривати дані про свої маєтки…» – сказав Давід Стулік.

Він акцентував, що боротьба з корупцією – це ключове питання для України, адже корупція гальмує економічний розвиток і не дає розвиватися малому та середньому бізнесу.

ФІНАНСОВА ДОПОМОГА ВІД ЄС

Дипломат анонсував, що скоро стартує програма макрофінансової допомоги Україні.

«Ми допомагаємо Україні фінансово, бо хочемо, щоби Україна була стабільною державою та економічно процвітала, тому надаємо кошти для балансування державних фінансів. Але водночас ми ставимо певні умови. І не тому, що хочемо напаскудити. Це умови, які допоможуть Україні розвиватися. Наприклад, у рамках програми макрофінансової допомоги йдеться про такі умови, як боротьба з корупцією, перешкоджання створенню нових бар’єрів для взаємної торгівлі. І тут знову виникає неймовірно болюче та дуже перекручене питання експорту лісу-кругляка в ЄС.

ЄС нічого не диктує, ми просто домовляємося з українською стороною, є підписаний меморандум про фінансову допомогу. Україні ця фінансова допомога потрібна, бо в цьому і наступному році треба буде сплачувати попередні кредити і позики. І ми пропонуємо макрофінансову допомогу за дуже низькими відсотками. Тобто ми пропонуємо дуже дешево гроші, але й хочемо, щоби Україна виконувала свою домашню роботу. Але у випадку, коли Україна не виконує умови, не може бути мови про отримання наступної фінансової допомоги», – пояснив Давід Стулік.

Ольга Шершень
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 25 Квітня 2018 21:05
європейські стандарти стали українськими стандартами. ///// та то давно відомо. Вони там можуть затверджувати стандврти які їм заманеться, а наше діло лише виконувати. прощавай ліс, його таки поріжуть та вивезуть
Васс Показати IP 26 Квітня 2018 11:11
Реформи в обмін за гроші. Цікаво, чи готовий хтось заплатити сусіду, щоб він побудував в себе доріжку, забора чи ще щось ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus