USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Європейський постімпресіоніст Завадо родом з Волині: до 126-ої річниці з дня народження

14 Квітня 2017 19:00
Восени 2014 року в Історичному музеї міста Санок (Польща) відбулася урочиста презентація книги «Завадо», що належить перу спеціаліста Ліонської школи мистецтв, літературознавця, мистецтвознавця, арт-куратора Шарля Ґурдена (CharlesGourdin). Книга, видана польською і французькою мовами, розповідає про життя та творчість видатного європейського художника Яна Вацлава Завадовські. В багатій колекції цього Історичного музею знаходиться 13 робіт цього художника – це пейзажі та натюрморти, які становлять цінну частину музейного фонду.
Цікаво було дізнатися, що цей мистець народився в селі Скобелка Волинської губернії у 1891 році. Сьогодні 14 квітня – 126-а річниця з дня народження Яна Вацлава Завадовські.
Майбутній художник народився у сім’ї польського поміщика. Ще в юні роки величезне враження справили на нього творчість видатної письменниці Габліелі Запольської, а також картини Вінсента ван Гога та Поля Гогена. Молодий Ян Вацлав навчався живопису у Краківській Академії мистецтв у визначного польського графіка, педагога Йозефа Панкевича.
Графік, педагог Йозеф Панкевич

З 1912 року Ян Вацлав мешкав в Парижі – на легендарному Монпарнасі серед всесвітньовідомих художників, письменників, інтелектуалів: Жан Кокто, Гійом Аполлінер, Єрнест Гемінґвей, Джеймс Джойс, Марк Шагал та ін. Особливо дружні стосунки пов’язували Яна Вацлава з Амедео Модільяні, який навіть написав портрет свого гарного приятеля. Після смерті Амедео Ян Вацлав почав працювати у його майстерні.
Саме з цього часу в творчому житті Яна Вацлава Завадовські розпочинається особливо плідний період з огляду на те потужне мистецьке оточення, в якому формувався його авторський почерк. Тоді народжується творчий псевдонім Завадо, під яким художник знаходить визнання у колах критиків, дослідників та шанувальників мистецтва. Шарль Ґурден, аналізуючи доробок Завадо, відзначає вплив постімпресіоністів П’єра Боннара, а особливо Поля Сезанна, якого сам Ян Вацлав «обожнював до сліз».

Як пише в книзі «Завадо» французький дослідник, живописній манері Завадовські притаманні приглушена кольорова гама у ранній період творчості, та більше яскрава і насичена у пізніших роботах, гра фактур на полотні. Улюбленими жанрами Завадо були пейзажі і натюрморти, художник також створив виразні живописні портрети своїх сучасників.
Мандрівки та нові враження завжди були джерелом натхнення для художника. Ян Вацлав відвідав Відень і Венецію, а в період І світової війни протягом певного часу жив в Іспанії. Потім повернувся до Парижу, де провадив активну виставкову діяльність. У 1934 році відбулася його персональна виставка у Парижі, яка зібрала схвальні відгуки в культурному середовищі французької столиці.

Ознакою визнання його авторитету стала діяльність Завадовські керівником Паризького відділення Краківської Академії мистецтв з 1937 по 1940 рр. В той же час полотна мистця займали достойне місце на виставках Паризького салону, інших живописних імпрезах у Франції. Численні виставки художника збирали шанувальників у Варшаві, Кракові, Познані, Лодзі (Польща), а також у Берліні, Дюссельдорфі, Мюнхені та Кельні (Німеччина). Він був членом Товариства польських художників у Парижі, а також мистецької групи «Єдиноріг», яка об’єднувала польських художників і діяла у Кракові в 1925-1935 рр.
Одна з останніх персональних виставок при житті художника відбулася у Краківському Палаці мистецтв в 1975 році. Останні роки свого життя Ян Вацлав провів у містечку Орсель неподалік Ез-ен-Прованс (місто і провінція у Франції).

Художник помер 15 листопада 1982 року та похований в Ез-ен-Прованс у Франції.
Сторінка про художника на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/art/zavadovskyy_vatslav/

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Волинянин Показати IP 14 Квітня 2017 20:18
І знову щось новеньке та цікаве
перехожий Показати IP 15 Квітня 2017 09:45
Але одна Баба Яга проти, їй не цікаво щось знати про волинян і вона не хоче щоб це знали усі. Тест)))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus