USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.88

За необроблені паї волинян можуть штрафувати

27 Квітня 2015 21:00
Аграрії Волині беруться за землі, які не обробляються та заростають лісом. Нехазяйновитих господарів можуть штрафувати, а землі планують передавати інвесторам.

Про це йшлося під час оперативної наради голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика сьогодні, 27-го квітня.

Зі слів губернатора, на Волині є паї, які вже понад 10 років не обробляють.

«Чимало земель поступово перетворюються із сільгосптериторій на ліси з деревами, яким по 7-10 років. Я хочу, аби ми пояснювали людям, що управління екології та інші контролюючі структури мають право, у випадку нехтування вимогам законодавства, переводити паї в лісові масиви. Проблема ще й у тому, що деякі втрачені землі потребують величезних ресурсів для відновлення», - розповів Гунчик та закликав людей, які не можуть самостійно обробляти землі, передавати їх орендарям.

Директор департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко пояснив у коментарі для Інформаційного агентства Волинські Новини, що відібрати землі можна лише тоді, коли за них не платять податок, а штраф таки можна «заробити».

«Зараз склалася така ситуація, що податок на землю малий, і безвідповідальні господарі просто запускають паї. Як би податок збільшили, то люди тоді почали б думали, що земля має приносити плоди праці. Якщо не можеш обробляти – дай іншому. Втім, за те, що люди «розводять» бур’яни, сільгоспінспекція може оштрафувати. Зваживши на це, ми вирішили щомісяця робити поіменний моніторинг, де і в якому селі землі облогують, і будемо просити сільраду, аби їх брали у використання та засівали», - каже Горбенко.

Нагадаємо, раніше ІА Волинські Новини повідомляло, що в області є майже 170 тисяч гектарів земель, що жодним чином не використовуються.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
777 Показати IP 28 Квітня 2015 07:59
Чого бідні............ Земля облогує, а скаржимось на погане життя.
Ковельчанин Показати IP 28 Квітня 2015 08:48
В селі де живуть батьки теж є пару таких хазяїв. Вже кілька років просимо віддати ту землю нам в довготривалу оренду. Вони ні в яку, згідні лише на два три роки. Мотивуючи це тим що може хтось запропонує потім більше. Звичайно запропонує коли ми ту землю приведемо до ладу і закладемо ягідник який почне прибуток лише на 4-й давати. Аналогічна позиція в сільраді "зємлі в довгострокову оренду нема"
Ковельчанин до Ковельчанин Показати IP 28 Квітня 2015 09:14
Вже мали таку ситуацію. Були дурні і договір підписали формальний, добре що додумалися прописати це те що для розірвання договору треба повідомити не раніше як за 6 місяців. Взяли в оренду, привели до ладу, заклали ягідник. Через два роки коли ми вперше зібрали якісний врожай на іншій ділянці (його жінка і дочка допомагали збирати врожай і непогано на цьому заробили) власник паю подивився, порахував скільки то сам може на цьому заробити і сказав що відмовляється від договору. Почухали потилиці, що поробиш. Добре що там фактично був маточник і не було проблем пересадити (якби прибіг на наступний сезон були б більші в нас проблеми). На осінь почали викопувати кущі. Через годину прибіг власник з воплями "що ви робите, нащо ви їх викопуєте?". Як нащо? через два місяці в нас оренда закінчується. "Ну то кущі оставляйте вони мої". Якого то біса вони твої? Через два три дні він звичайно зрозумів що не правий. Прийшов з словами що не хоче розривати оренду. Але вже ми пішли на принцип. Наразі та земля вже третій рік стоїть і нічого на ній не робиться. От і роби бізнес з такими людьми.
До Ковельчанин Показати IP 28 Квітня 2015 09:46
Це реально мєрзость.
Маневичі Показати IP 28 Квітня 2015 10:18
Великі аграрії Горбенко і Гунчик прийдіть і візьміть в ореннду землю в Маневицькому районі,а не лякайте штрафами.
Колік Показати IP 28 Квітня 2015 10:19
А кому ті паї обробляти? Пенсіонерам чи п"яницям ? Я розумію там де родюча земля та чорнозем там куча фермерів та орендарів ,а там де пісок ? Заробиш тільки горба та мозолі.
Ковельчанин до Колік Показати IP 28 Квітня 2015 17:45
Повір мені, але із піщаних земель теж можливо мати прибуток. Просто потрібно вкластися грошима і роки два почекати. Сам пайовик це рідко потяне. Але і віддавати в оренду не хоче на довгий час. А сенс мені збагатити його землю і віддати через 2-3 роки?
Анонім Показати IP 29 Квітня 2015 08:45
Ти вже за"бав. Думаєш люди дурні? Бери в сільській раді землі запасу. Не хочуть люди з тобою діло мати-значить мають на це причини. Шукай лохів в іншому місці. Або розкажи людям як ти чесно заробив гроші на зборі трускавок в Польщі чи в колгоспі в Білорусі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus