USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

За кошти батьків у школах Волині перевіряють якість знань учнів

16 Листопада 2013 17:48
У школах стартував моніторинг якості знань. Упродовж місяця п'ятикласники і десятикласники проходитимуть тести, - інформує Волинь-нова.

У Міністерстві освіти і науки обґрунтовують свою ініціативу тим, що потрібно отримати об'єктивну інформацію про результати навчання, сприяти поліпшенню системної підготовки майбутніх випускників до державної підсумкової атестації і зовнішнього незалежного оцінювання. Мовляв, таким чином можна виявити помилки і прогалини загальної середньої освіти.

Ідея проведення моніторингу хороша, але її втілення недолуге. Так вважають педагоги і батьки учнів волинських шкіл. Більшість із них не бачать потребу в ньому. «Наприкінці минулого навчального року діти вже складали підсумкову атестацію. Крім того, їхні знання перевіряли під час контрольних і самостійних робіт. Для чого ж робити це знову, відволікати учнів від навчання, а вчителів - від роботи?», - допитувалася мама десятикласника.

«Програма складна, син до ночі сидить за уроками, а тут ще треба повторити матеріал за 9–ий клас. А коли? Часу ж на підготовку дають мало», - каже жінка.

Не погодитися тут неможливо. Якщо врахувати, що десятикласники мають упродовж місяця пройти 12 тестів, то виходить, що писатимуть їх через день. А це і стреси, і перевтома, які позначаться на здоров’ї школярів не кращим чином. Врешті–решт, чому вирішили моніторити в листопаді? Логічніше було б відкласти на кінець навчального року.

Ця перевірка обурила батьків ще й тому, що їм довелося платити за збірники завдань. Кажуть, якщо вона потрібна чиновникам від освіти, то нехай виділяють кошти на них, бо ж сплачуємо податки, за які вони утримуються.

Обурилась новацією і голова Комітету Верховної Ради з питань освіти Лілія Гриневич, назвавши її «великим бізнес-проектом відомства Дмитра Табачника». Згідно з підрахунками парламентаря, якщо 397 тисяч українських п'ятикласників і 249 тисяч десятикласників придбають збірники, то батьки витратять на це більш як 37 мільйонів гривень.

У Міністерстві ці звинувачення відкидають. Мовляв, ніхто не змушує купувати, тести можна «скачати» із їхнього сайту. Хоча міністерські чиновники навіть не забезпечили учнів матеріалами для виконання завдань. Зобов'язали дітей мати збірник тестів чи його роздруковану копію із бланками для відповідей, сам процес підготовки до тестування переклали на директорів шкіл.

Чи покаже міністерська перевірка реальну картину якості освіти? Адже завдання стали відомі ще перед початком моніторингу. У продажі з'явилися відповіді на них (хтось «скинув» інформацію видавцям), а це, як і збірники, - ведмежа послуга школярам, бо привчає до механічного зазубрювання і відтворення матеріалу і не спонукає його осмислювати, аналізувати, шукати відповіді.

Не сприятиме об’єктивності моніторингу і те, що проводять його самі ж учителі. Вони зацікавлені, щоб учні успішно написали тести, бо згідно з результатами оцінюватимуть їхню роботу. Напишуть погано - директор «дякую» не скаже. Отож, швидше за все, педагоги вдаватимуть, що не бачать, як діти списують. Та й моніторинг для них - зайві клопоти, бо доведеться перевіряти роботи, підбивати підсумки. І все це в позаурочний час. Причому безплатно. Хоча, здавалося б, це додаткова робота, яку мають оплатити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus