USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ігор Палиця у Луцьку: про Одесу, Придністров’я та війну

30 Січня 2015 20:44
Кровопролиття – не аргумент, і жоден спір не вартує людського життя. Тим паче, цього не коштують амбіції політиків, - вважає Ігор Палиця.

Засновник Фонду «Новий Луцьк», голова Одеської ОДА Ігор Палиця приїхав до Луцька і поспілкувався з журналістами. Однією з основних тем розмови, окрім його благодійної діяльності, була нинішня ситуація в країні: військові дії, мобілізація, нові загрози.

Про Одесу

Нагадаємо, колишній народний депутат України Ігор Палиця минулого року очолив Одеську облдержадміністрацію. Його призначення відбулося майже одразу після трагічних подій у Одесі – йдеться про пожежу в будинку Профспілок, де під час масових протестів загорілася будівля і майже 50 людей загинуло.

Як розповідає Ігор Палиця, всі загиблі – громадяни України, не було з-поміж них тих, хто організовував заворушення, а були «зіваки», які забігли в будинок Профспілок і загинули через те, що сховалися. Після тієї трагедії голова Одеської ОДА зустрічався з батьками загиблих в будинку профспілок і на Грецькій площі.
«В залі були люди з різними думками, з різними баченнями ситуації, але всі були громадяни України. В Одеській області проживають представники більше 130 національностей, які розмовляють на 20 основних мовах, але серед них я не бачу охочих жити в Росії, не в Україні, бажаючих, щоб Росія прийшла і врятувала їх. Так, в них різне відношення до економічних рішень, до прийнятих законів, як і в Західній Україні. І я вважаю, що конфлікт 2 травня спокійно можна було обійти, якби з цими людьми розмовляли, їх посадили за стіл і почали слухали», - переконаний Ігор Палиця.

Про Придністров’я

А ось ситуацію із заявами щодо загрози з боку Придністров’я він вважає незрозумілою, бо ймовірності вторгнення звідти фактично немає. Ба, більше, там, каже голова Одеської ОДА, український Правий Сектор та Свободу бояться більше, аніж українці придністровських військ. І це йому повідомив сам президент невизнаного Придністров’я, з яким він зустрічався через кілька днів після свого призначення.
«6 травня я був призначений на посаду, а 11 травня зв’язався через прикордонну контррозвідку і домовився про зустріч з президентом невизнаного Придністров’я. Я думав, що він під’їде на територію України, але нам сказали, що зустріч відбудеться в Тирасполі. 11 числа я поставив до відома виконувача обов’язків Президента Олександра Турчинова. Мене зустріли на кордоні без охорони і я приїхав у Тирасполь, де, зі слів Андрія Парубія, сіло 26 АН-76, розташовано 5 тисяч російських військ, купа танків і готувався наступ на Україну.

Ми спілкувалися з ним три години і він сказав: «Ми боїмося вас, вашого Правого Сектора і Свободи більше, ніж ви боїтеся нас». Я його питаю: «А де ви бачили Правий Сектор і Свободу?». «Так они везде, на всех перекрестках», - відповідає. Тобто там розповідають, що тут вбиватимуть придністровців, а тут кажуть, що придністровці прийдуть і вбиватимуть нас. З 1993-ого року там стоїть той же контингент російських військових, вздовж кордону, в них немає доставки військового обладнання, бо немає аеропортів. Аеропорти Одеський і Кишинівський - контролюються. І на сьогоднішній день загрози з боку Придністров’я немає. А чому робиться нагнітання обстановки з цього приводу - я не розумію», - зауважив він.

Про Фонд і допомогу

До слова, у зв’язку з останніми подіями в країні, Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» переглянув свої діючі програми. Працівникам довелося переформатувати свою діяльність. Адже нині допомоги потребують військові.
«Але приємно, що Фонд вчасно відреагував, і ми змогли переорієнтувати частину запланованих коштів на ці нові програми. Я вважаю, що працівники вчасно розібралися з контролем над грошима. Це те, що я вимагаю від Фонду, щоб це не були якісь піарні речі, а щоб гроші доходили до отримувача. Якщо це госпіталь, то ми повинні переконатися до кого прийшли ці кошти, якщо це шоломи, приціли і прилади нічного бачення - ми повинні знати, що вони доїхали до військової частини», - каже засновник Фонду.
Одним з напрямків роботи організації є співпраця в плані реабілітації військових, які повернулися із зони АТО. Голова спілки ветеранів Афганістану Григорій Павлович, розповідаючи про допомогу Фонду, зауважив, що нині Україна знову може зіткнутися з післявоєнним синдромом. Адже держава на сьогоднішній день не дбає про реабілітацію військових, які повертаються додому, пройшовши пекло війни. Відтак, там сподіваються на допомогу в цій ситуації. Бо ж свого часу Фонд чимало вклав у допомогу афганцям, будуючи базу відпочинку на озері Світязь. .
До слова, Ігор Палиця зазначив, що вже тривають перемовини з бізнесовими структурами щодо будівництва реабілітаційних закладів у Карпатах та Одесі. Є домовленості з управлінням Одеського ДСНС та прикордонниками, які мають потужні санаторні комплекси, щоб можна було використати їх для реабілітації бійців. Крім того, вивчається досвід ізраїльських та німецьких військових шпиталів, аби допомагати нашим воїнам.

Крім того, психолог Мирослава Мушкевич, яка бере участь в реалізації фондівської програми психологічної допомоги бійцям АТО розповіла, що вже є гарні результати роботи фахівців. Однак, існує чимало організацій, які надають таку допомогу. Тому варто було б організувати місцевий координаційний центр, в який би могли звертатися родичі, військові, військкомати із заявками про психологічну допомогу, зокрема й новобранцям і тим, хто направляється в зону бойових дій.

Засновник Фонду «Новий Луцьк» зауважив: насамперед треба визначити, на якій базі (міській, комунальній, суспільній) його створювати. Але це робота потрібна. Не менше психологічної допомоги потребують і ті, хто йде воювати.
«Ми сьогодні маємо проблеми з мобілізацією. Люди ухиляються від того, щоб іти у військкомати, виконувати свій військовий обов’язок. Але ми не можемо звинувачувати. Треба, щоб люди йшли захищати державу, знаючи свої цілі, знаючи, що правильно, чому саме так. Щоб не приходили голі-босі, щоб волонтери не привозили бронежилети і каски, а щоб люди йшли на війну і знали, що за них держава піклується. А кричати, що хтось не хоче віддавати свого сина. Куди? Як? Де він знаходиться, хто це контролює?», - додає Ігор Палиця.

Про війну, мир і повернення Криму

Однак сам він виступає категорично проти військового вирішення конфліктів. Бо кровопролиття – не аргумент, і жоден спір не вартує людського життя. Тим паче, цього не коштують амбіції політиків.

«Я проти війни категорично. Я вважаю, що там, де починає проливатися кров – не використані всі моменти, які можна було б залучити, аби домовитися про мир. Люди повинні переконувати не військовими аргументами, а своїм прикладом, прикладом життя в їхній країні, прикладом законів, прикладом лібералізації податкової системи, децентралізації влади - всім, чим можна, щоб показати, що в нас краще, що нічого іншого шукати не треба. Я не хочу, щоб помирали громадяни України як з одного боку, так і з іншого. Будь-який формат: Мінський, Нормандський, Берлінський підходитиме нашій країні, щоб зупинити кровопролиття. Бо у війні немає переможців. Навіть, якщо якась зі сторін дійде до столиці агресора і її захопить. Адже десятки тисяч або мільйони життів не варті суперечок кількох політиків», - вважає Ігор Палиця.
На його думку, держава мусить використати всі можливі мирні аргументи, аби зупинити війну. Зокрема, першочергово Верховна Рада повинна прийняти закони про вільні економічні зони, про децентралізацію, про статус вільної торгівлі, про полегшення і зменшення податків у важкій економічній ситуації, а не їхнє підняття. Саме так можна продемонструвати окупованим територіям: Криму, Донеччині, Луганщині, що в Україні краще. І подібні закони, зокрема про вільні економічні зони, мають впроваджуватися якраз не для окупованих територій.
І такими методами, переконаний він, Україна зможе повернути Крим, а не силою. Мовляв, коли в нас буде краще, ніж там, – півострів сам повернеться до складу України, провівши законний референдум.
«Всі війни в світі закінчувалися, всі люди, які винні в смертях своїх громадян, були покарані, – і в цій війні знайдуть винних. Те, що хлопці повинні захищати батьківщину - це так, і те, що вони помирають, бо ми не можемо домовитися, – це теж так. І нам пора розбудовувати і розвивати нашу Україну, якій ніби й нікому заважати, бо всі втекли в Москву», - резюмував Ігор Палиця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 41
Думка Показати IP 30 Січня 2015 21:22
Палиця - розумний чоловік
жорж до Думка Показати IP 31 Січня 2015 13:50
За чиї кошти???
Ярко Показати IP 30 Січня 2015 21:44
І на свому місці...А в нас усе одні д....ли на посадах
Хлоп до Ярко Показати IP 30 Січня 2015 22:47
Спитати про це треба в одеситiв. Дуже цiкава для вас буде вiдповiдь, хто i де на посадах.
Анонім до Хлоп Показати IP 31 Січня 2015 09:50
Ти я бачу вже спитав)))))))))))))
Хлоп до Анонім Показати IP 31 Січня 2015 11:11
На жаль, нi. Але пан Палиця якось обiйшов повне iгнорування громадскiстю Одеси. Бо дуже полюбляв зимовi вiдпустки пiд час вибухiв та снiгопадiв в Одесi. Ти не дивись, ти читай мiсцеву пресу, як задоволенi губернатором одесити...
!!! до Хлоп Показати IP 31 Січня 2015 11:45
Для цього в першу чергу є мер Одеси Труханов!!!!! Коли Луцьк снігом авалило ти певно до Романюка мав претензії, а не до Клімчука!
міша Показати IP 30 Січня 2015 21:55
модери будете терти неуголні папіку коменти?
Жека Показати IP 30 Січня 2015 21:56
Дуже хороший І його людина пройшла в луцьку на виборах
Ітог до Жека Показати IP 30 Січня 2015 22:28
Це ви про кого?
Славко Показати IP 30 Січня 2015 21:59
Фото, де два мужика і одна жінка.. Цікаво, хто вона? Гарна!
от до Славко Показати IP 30 Січня 2015 23:12
а мені більше чоловік в формі подобається!
Додік до Славко Показати IP 31 Січня 2015 17:35
а, в жовтій футболці форми найбільш подобаються !
СНУ Показати IP 30 Січня 2015 22:25
На Волині є чимало багатих людей, а чи всі вони готові поділитися з бідними і нужденими? Ні Смішно було коли Токарський, Сухомлин говорили, що вони будуть платити іменні стипендії, їх присуджували кращим студентам. Діти ходили, чекали але багаті дядьки пропіарилися і на тому все кінчилося. Скільки доброго зробив для студентів Ігор Петрович! Сьогодні дуже велика майнова градація суспільства. І ті талони на харчування, які отримували студенти для багатьох були чи не єдиною можливістю нормально поїсти раз в день. Стипендії, які отримували студенти тратилися на участь в конференціях, публікації, подорожі і просто життя. Сьогодні багато студентів частину стипендії віддають батькам, бо не всі вони мають роботу. Цілими сімями дякують Ігорю Палиці за допомогу. А я дякую за те, що він дав віру людям в добро, віру що тобі може хтось допомогти, і ти комусь в цьому шаленному світ потрібний.
Анонім до СНУ Показати IP 31 Січня 2015 00:03
Що Токарський, що Сухомлин два *андона, при чому Вася ще й тупий селюк, а Коцан зробив його членом наглядової ради СНУ. Подібне народжує собі подібних.
Логіка Показати IP 30 Січня 2015 22:30
Толково. І стаття гарна
Тут живу Показати IP 30 Січня 2015 22:46
Нема чого поганого про Палицю сказати, як і про фонд його- всі на своєму місці. А як голова не гнила,то і риба не смердить.
Алексей Показати IP 30 Січня 2015 22:58
Кукушка хвалит петуха...,это очевидно!
До Алексей до Алексей Показати IP 30 Січня 2015 23:03
Так скажи что то по делу. Критикуй. Ты дал 100 грн хоть кому? Может в церковь занес..
Рівняння на Палицю Показати IP 30 Січня 2015 23:04
Ось на кого Івахіву та Єрємєєву треба рівнятися!
Alex Показати IP 30 Січня 2015 23:16
Толковий дядько і фонд потужний. Нам би такого мера. Вся Україна заздрила б.
Анонім до Alex Показати IP 30 Січня 2015 23:27
Мером буде Товстенюк -голова правління фонду. Палиця на нього ставить, це очевидно.
Анонім до Анонім Показати IP 31 Січня 2015 00:42
А я й не проти. Хай буде Товстенюк
Лучанка Показати IP 31 Січня 2015 00:02
Розумний чоловік, немає , що сказати. Дивилась інтерв'ю на Аверсі, крім того , що розумний і харизматичний чоловік, так він ще й має добре і велике серце. Щирі слова від лучан для Ігора Петровича. Палиця- це наше майбутнє.... Нам би такого губернатора для Волині.....
Анонім Показати IP 31 Січня 2015 00:41
кажіть, що хочете, але Ігор Петрович - велика людина. Я рада за Одесу, але нам би такого губернатора. В мене хворий син. ВІН ЙОГО ВРЯТУВАВ. І після цього мені всеодно на комент-диспути. Дякую Петроичу і його фонду за небайдужсть...
маріам Показати IP 31 Січня 2015 00:45
нехай Ігорю Петрвичу дасть Бог сил і мудрості. Хороша людина...
Небайдужий Показати IP 31 Січня 2015 00:51
коментар було видалено
2234 Показати IP 31 Січня 2015 07:07
І я вважаю, що конфлікт на Донбасі спокійно можна було обійти, як. з цими людьми розмовляли, посадили за стіл і слухали». А також якби краіною керували не "пуля влоб" з Турчинами, Тягнибиками та Парубіями.
психолог Показати IP 31 Січня 2015 07:45
коментар було видалено
я до психолог Показати IP 31 Січня 2015 09:16
Ти такий психолог, як я з балету, до чого тут жінки, присутні на зустрічі, мова йде про роботу фонду, телепню!!!!!!!
ЗМІ Показати IP 31 Січня 2015 08:07
Молодець, Ігор Петрович! Всі люди зі здоровим глуздом сьогодні, як і він, підтримують тезу, що розвязання зі сторони України збройним шляхом конфлікту з вкрай небезпечним звіром, з державою-аргесором, яка має другу в світі, озброєну до зубів армію, неможливо. Путін таким шляхом виснажить Україну і забере цілком. Треба шукати шляхи, аби не гинули українці, аби менше було руїн, крові.
Анонім Показати IP 31 Січня 2015 09:09
Неймовійрний...
Лучанин Показати IP 31 Січня 2015 09:55
Міркування Палиці логічні. Щодо повернення миру в Україну, шанс має лише Женевський формат переговорів, який передбачає участь в ній президентів РФ, США, ЄС та України. Лідери сепаратистів не в рахунок - це жалюгідні та озлоблені путінські маріонетки. Такого формати не хоче путінська кліка, бо їхня ціль виснаження і підпорядкування України своїй політиці. Тому такий кривавий ляпсус з мінськими домовленостями, які з самого початку ігнорувалися російською стороною, з їхнього боку підписував посол Зурабов, який не має ніяких засобів впливу на виконання РФ.
Лучани Показати IP 31 Січня 2015 10:59
Палиці респект!!!!!!!!!!
Громадянин Показати IP 31 Січня 2015 11:26
Дісно Палиця розумна людина і вболіває за Украіну. Коментарі цьому підтвердження а от як би коментували діі а вірніше бездіяльність влади тобто кулі в лоб, пастиря і інших то інтернет ряснів би,хоч міністерство правди вже заборонило коментарі але чи це вихід?
Правдоруб Показати IP 31 Січня 2015 11:58
А чому палиця не захотів очолити Волинську область? Всі кричать, що він такий розумний, справедливий, чесний. Нехай прийде і наведе порядок, чи область не така багата
Анонім до Правдоруб Показати IP 31 Січня 2015 12:04
Ой. Покликали його і кажуть-вибирай! Не смішіть) йому запропонували без можливості відмовитись.
розумний до Правдоруб Показати IP 31 Січня 2015 19:24
100% .Нах... бідна Волинь олігарху.Він відмиє там , а тут допоможе...наївним.
ДЖО до Правдоруб Показати IP 31 Січня 2015 22:10
він тихенько робив то майданчики дитячі товирішували проблеми міста і не афішували Я ЦЕ ЗРОБИВ! як деякі
Волинь Показати IP 31 Січня 2015 13:24
коментар було видалено
ти за Волинь не розп до Волинь Показати IP 31 Січня 2015 13:31
інші пограбували і грабують далі, але чомусь не "тикають"! в д.пі всіх мали! зроблять безневинне лице і все співчуття висловлюють. зробіть так, щоб не було чому висловлювати. нам актори не потрібні-лідери потрібні!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus