USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Закарпатців примушували працювати на волинському сміттєзвалищі

26 Червня 2013 09:55
Про те, як не стати жертвою работорговців, говорили у Луцьку під час неформального заходу медіа-кав’ярні на тему «Жінки, чоловіки, діти в питанні торгівлі людьми».

Зустріч відбулася у кав’ярні «Ортеол» і в Луцьку у такому форматі проходила вперше. Мета - поглянути на проблему торгівлі людьми нестандартно, а саме з точки зору окремих людських доль, життєвих історій та дитячого світосприйняття.

Трудове рабство випередило сексуальне
Модератором заходу була голова громадської організації «Гендерний центр» Оксана Ярош. За її словами, минулого тижня опублікували звітну доповідь голови держдепу США про стан торгівлі людьми у світі.

Україна у цьому звіті виглядає не дуже привабливо, адже наша держава стала тепер не лише країною-експортером живого товару, але й країною-транзитом та країною-призначенням для чоловіків, жінок та дітей, які піддаються примусовій праці та примусовій сексуальній експлуатації.

До слова, за останні 20 років в Україні від торгівлі людьми постраждало понад 120 тисяч наших співвітчизників. Якщо на початку двотисячних у попиті були жінки, то нині все змінилося - найчастіше жертвами стають чоловіки, оскільки трудова експлуатація за кілька минулих років випередила сексуальну.

Член херсонської обласної громадської організації «Успішна жінка» Олена Микитась розповіла присутнім, що позитивні зрушення у боротьбі з торгівлею людьми є, хоч і не значні. Зокрема, якщо у 2000 році ця проблема замовчувалася (якщо й говорилося про неї, то лише в контексті, мовляв не треба плакатися, раз самі їдете), то нині її піднімають на державному рівні. Однак работоргівля у ХХІ столітті досі існує.

Волинь – у зоні небезпеки
До високого рівня небезпеки, де найбільше людей стають жертвами торгівлі людьми, відносять області Західної та Центральної України, зокрема, й Волинську.

На Херсонщині проблема не настільки гостра, та найчастіше жертвами трудової експлуатації там стають діти. Їх змушують працювати без належного захисту від хімікатів у теплицях цього аграрного регіону.

Коли на запрошення «Успішної жінки» приїхав експерт, аби ознайомитися з умовами, в яких працюють херсонські діти, він був вражений. Контакт з хімікатами відбувався без рукавичок та належних головних уборів, до поля вчасно не підвозилася вода, дітей мучила спрага, елементарні медикаменти ж узагалі – на вагу золота.

Фіксуються в цій області випадки продажу дівчат у сексуальне рабство до Туреччини, але вони тепер не такі часті, як продаж чоловіків у трудове рабство.

Навіть в межах Херсонщини продають людей з одного району в інший. Також Херсонська область є транзитним пунктом для трудових емігрантів, а також пунктом їх прийому. До прикладу, два роки тому кілька неповнолітніх із Закарпаття у Скадовському районі продали в рабство, вони працювали на полі. Будинок був без вікон-без дверей, вода їм не підвозилася в необхідній кількості, тож вони пили з канави.

За словами керівника «Гендерного центру» Оксани Ярош, Волинь теж не відстає у трудовій експлуатації. Зокрема останнім кричущим випадком випадком було те, що робітників із Закарпаття примушували працювати на сміттєзвалищі, сортувати сміття.

Як не стати жертвою торговців живим товаром

Як пояснив старший уповноважений відділу по боротьбі з торгівлею людьми УМВСУ у Волинській області Віктор Кравчук, на Волині все менше фіксують випадки торгівлі людьми організованими групами, та й загалом випадків торгівлі живим товаром. Перш за все це пов’язано з тим, що наразі держава розгорнула активну кампанію із протидії цьому ганебному явищу.

Отож, люди, які не хочуть постраждати від сучасних работорговців, збираючись за кордон, повинні знати декілька елементарних правил.

У жодному разі, ніколи і нікому, крім офіційних службовців, не можна віддавати свої ідентифікаційні документи - закордонний паспорт, візи та проїзні документи.

Обов’язково візьміть із собою копію внутрішнього та закордонного паспортів. У разі необхідності ці копії можуть спростити процедуру отримання документів на повернення в Україну.

Ви можете отримати додаткову інформацію, зателефонувавши до громадських організацій, що протидіють торгівлі людьми в Україні.

Переговори про працевлаштування за кордоном, навчання, туристичні подорожі чи шлюб не ведіть наодинці з агентом. Запросіть взяти участь у переговорах свою довірену особу, члена сім’ї чи близьку людину.

Перевірте, чи має агент або фірма ліцензію на посередництво у працевлаштуванні за кордоном. Таку інформацію можна перевірити в Державному центрі зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України.

З метою працевлаштування за кордоном необхідно укласти трудовий договір зрозумілою для вас мовою (у двох примірниках, один з яких залишається у Вас).

Якщо їдете за кордон законно працювати, необхідно отримати робочу візу. Туристична, гостьова візи не дають права на роботу. Ви можете зіткнутися з нелегальним становищем, експлуатацією та принизливою депортацією із країни.

Термін законного перебування на території іноземної держави вказаний у візі. Не користуйтесь послугами незнайомців, які пропонують послуги щодо його продовження.

Залиште своїм родичам та друзям по кілька копій наступних документів: внутрішнього паспорта України, закордонного паспорта, візи, контракту, свідоцтва про народження, проїзних документів та фотографії. До того ж, повідомте їм телефонні номери свого роботодавця, ваших друзів за кордоном, консульства (посольства) України та місця потенційного проживання.

Якщо за кордоном потрапили у важку ситуацію, зверніться за допомогою до посольства чи консульства України в країні перебування або зателефонуйте до Міністерства закордонних справ України.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus