USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Замість мітингу - діалог: у Нововолинську вимагають відставки прокурора

23 Грудня 2014 14:44
Вдруге за місяць під Нововолинську прокуратуру прийшли громадські активісти та небайдужі мешканці міста з вимогою відставки прокурора Олександра Шпоти.

Йому закидають те, що у Нововолинську загострилася криміногенна ситуація, особливо різко зросла кількість квартирних крадіжок, число яких доходить до сотні.

Організаторами акції виступили ГО «Міжнародне товариство із прав людини», ГО «Координаційна рада НРУ» та ГО «Україна + Польща».

Нагадаєио, 9 грудня людизібралися на мітинг, вимагаючи відставки прокурора Олександра Шпота та всієї його команди. Тоді місцеві активісти привезли сміттєві баки та шини, на випадок необхідності народної люстрації. Нововолинці вирішили звернутись до обласного прокура для з’ясування питання чи відбулась запланована комплексна перевірка нововолинської прокуратури, та повідомити йому про правопорушення вчинені місцевими правоохоронцями.

Цього разу громада ні шин, ні смітника з собою не принесла. Та й самих активістів було до трьох десятків.

Як тільки люди підійшли під приміщення прокуратури їх запросили в середину і подальша розмова з прокурором міста Олександром Шпотою відбувалася в залі засідань прокуратури.

На початку розмови Олександр Шпота категорично заявив, що у відставку не піде, а також відмовився розповісти свою біографію: «Ви займаєте своє місце, а я своє. Ви прийшли пікетувати, а я починаю працювати. У мене немає часу розповідати, що таке правда, де я виховувався. Це - не мої службові обов’язки, а моє особисте життя».

Прокурор не мав великого бажання спілкуватися з активістами і пропонував вислухати кожного окремо на особистому прийому, але громада на це не пристала, тож довелося йому вислуховувати все наболіле на широкий загал.

Люди скаржилися на побори у місцевій лікарні, на розкрадання коштів ДП "Передпускова дирекція шахти № 10", на корупційні зловживання із призначенням на посади у міській раді та на самого прокурора, який, на думку активістів, покриває злочинців.

«Я - не на екзамені і відповідати не буду», - в такій категоричній формі Олександр Шпота відповів на прохання процитувати одну із статей Закону України «Про прокуратуру».

Тоді люди шляхом голосування поставили йому двійку за роботу та назвали двієчником.

Власник кабельної мережі «Львівська жінка» Ігор Желізко запитав у прокурора, коли належним чином розслідують замах на вбивство на нього, як на журналіста, а також, коли притягнуть до кримінальної відповідальності осіб, які вчинили напад на ЗМІ, і фактично, викрали на 36 мільйонів гривень майна підприємства «Львівська жінка».

Між прокурором Шпотою та паном Желізком виникла словесна перепалка, але до спільного рішення вони так і не дійшли.

Андрій Бокач помічник нардепа Ігоря Гузя запропонував перевести розмову у формат запитання-відповіді, на що присутні пристали. Але сам помічник нардепа до кінця зустрічі недобув.

Просив прокурора звернути увагу на факти неякісного асфальтування доріг депутат міськради Руслан Влодарчик, а прокурор порадив не платити гроші за неякісну роботу.

Також активісти вимагали розслідувати факт отримання квартири заступником прокурора, а його дружиною - посади методиста у міському відділі освіти.

Своєю чергою Олександр Шпота звернувся до активістів із проханням допомогти знайти чоловіка, що на попередньому мітингу розповідав, як давав хабара у пологовому будинку.

Також прокурор на вимогу активістів розповів, що робила міська прокуратура протягом двох тижнів від моменту першого пікету.

«Прокуратура області витребувала на перевірку всі матеріали наших перевірок з розгляду звернень громадських активістів, люстраційного комітету, ГО «Україна + Польща» і дасть оцінку: вірно я вчинив чи ні. Ваші звернення, що стосувалися моєї відставки, порушення мною присяги і відставки всього колективу скеровані за належність у прокуратуру області, яка прийме рішення, чи достойний я очолювати прокуратуру у Нововолинську чи ні», - зазначив Олександр Шпота.

У своє виправдання прокурор навів факт того, що його призначили 7 травня 2014 року, а всі питання, які йому ставлять, нині лежать у площині 2011 року та колишніх прокурорів. Втім, основна маса питань активістів прокуратурою уже перевірена. Тим, хто не задоволений відповідями, порадив звертатися до обласної прокуратури та суду: «У мене складається таке враження, що я як немилий хлопець, що приходить до дівчини і намагається їй щось пояснити, а вона його відшиває. Скільки може тривати такий діалог?», - обурився прокурор.

Далі Олександр Шпота розповів, що у зв’язку зі змінами до законодавства про прокуратуру, загальний нагляд у справах, які хвилюють суспільство у прокуратури забрали. Зараз прокуратура здійснює нагляд за розслідуванням, підтримує державне обвинувачення, представляє справи у судах і слідкує за дотриманням прав осіб, які перебувають у місцях позбавлення волі.

Відзвітував прокурор також і про хід справ, пов’язаних з квартирними крадіжками, яких із майже сотні розкрито лише двадцять. Однією із причин повільного розкриття пан Шпота назвав новий кримінально-процесуальний кодекс.

«Повернення у дев’яності не буде. І якщо окремі депутати закликають, щоб прокурор і начальник міліції зібралися і вивезли окремих осіб, то це - рівень тих депутатів, які закликають так зробити. Ми працюватимемо тільки законними методами. Зараз у Нововолинську протидіє злочинності якийсь десяток оперативних працівників міліції. До роботи у розкритті квартирних крадіжок задіються і дільничні інспектори міліції. Крадіжки кваліфікують по видах і слідах, які залишають злочинці, і якщо в цьому році ми злочинця не впіймаємо, то, можливо, впіймаємо в наступному», - зазначив Олександр Шпота.

Громадський активіст Володимир Мигас підсумував акцію словами, що прокуратура не хоче піти назустріч людям і почати хоч щось робити, щоб змінити ситуацію:

«Ми, як активні громадяни, прийшли до посадової особи, яка є ланкою в боротьбі з корупцією та злочинністю, щоб щось змінити. На жаль, оця ланка, якою є прокуратура, не бачить порушень законодавства і не хоче допомогти громадськості змінити ситуацію у Нововолинську», - сказав Володимир Мигас і передав прокурору звернення в якому перелічені факти можливих правопорушень.

Оскільки прокурор міста Олександр Шпота відмовився йти у відставку, активісти вирішили акцію протесту продовжити, а про день і час її проведення обіцяють повідомити згодом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Шахтар Показати IP 23 Грудня 2014 16:23
Шпота Ти кращий!!!!! Так тримати!!!! Лохопеди по норам!!!!!!!!!
віктор Показати IP 23 Грудня 2014 16:39
Прокурор Нововолинська пан Шпота - молодець! Нововолинці за прокурора Шпоту!
1234 Показати IP 23 Грудня 2014 17:06
коментар було видалено
Вікторія Показати IP 23 Грудня 2014 17:17
Відповіді прокурора можна розбирати на цитати. Тупо погнав з людей...далеко піде...
віктор до Вікторія Показати IP 23 Грудня 2014 17:20
Я ж і кажу, що Шпота-молодець!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus