USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Заробити на лучанах: як з комунального підприємства здирають мільйони

17 Серпня 2017 12:19
У боргах як в шовках. Для працівників ДКП «Луцьктепло» цей крилатий вислів перетворився на характеристику їхнього роботодавця. На підприємстві грошові стягнення рахують не тисячами, а десятками мільйонів. І їм немає кінця-краю.

28 мільйонів гривень – стільки комунальне підприємство «Луцьктепло» має віддати сумнівному підприємству, з яким установа ніколи не мала жодних відносин, йдеться у матеріалі газети Волинські Новини №32.

МІЛЬЙОНИ НІ ЗА ЩО

Боргова історія почалася із сумнозвісної котельні на вулиці Карбишева в Луцьку, яку майже 20 років тому віддали в приватні руки, попри те, що стратегічний об’єкт опалює третину міста. Її власником стало ТзОВ «Східноєвропейська теплоелектрогенеруюча компанія». Десять років тому «Луцьктепло» заборгувало майже 30 мільйонів за теплопостачання цій структурі. У 2011 році «Східноєвропейська теплоелектрогенеруюча компанія» передала право вимоги боргу з «Луцьктепла» іншій фірмі. В кінцевому результаті у 2012 році Господарський суд Рівненської області дозволив нікому не відомій фірмі «Тепелен» вимагати з «Луцьктепла» 28 мільйонів боргу. На тому справа затихла, бо ж тоді комунальним підприємством керували люди, наближені до олігархічного клану «Континіуму». Коли ж у Луцьку змінилася влада, а чиновників, лояльних до оборудок згаданого клану, «турнули», «Тепелен» відразу заявила свої вимоги на 28 мільйонів гривень.

До слова, ТОВ «Тепелен» має ту ж юридичну адресу, що й котельня на вулиці Карбишева у Луцьку. А сама фірма має статутний капітал у 800 гривень і є офшором – заснована на Британських Віргінських Островах.

Та це ще не все. Саме за зверненням фірми «Тепелен» 13 липня цього року рахунки ДКП «Луцьктепло» було заблоковано.

«Цю процедуру якимось чином змогли провести через виконавчу службу. Крім того, з рахунків «Луцьктепла» було списано 1 мільйон 71 тисячу гривень. Ми знаємо, що «Тепелен» – це фірма групи «Континіум», яка зареєстрована на Карбишева, 2, і ми всі розуміємо, кому це все належить», – каже перший заступник міського голови Луцька, укропівець Григорій Недопад.


«Рух коштів повністю паралізований. Ми не можемо купити навіть якихось елементарних речей для проведення ремонтних робіт, у нас почалися проблеми з пальним. Наші аварійні бригади не мають як виїжджати на мережі та поломки. А міжсезоння – період, коли треба встигнути зробити максимум роботи. Відремонтувати тепломережі, замінити труби, провести теплоізоляцію – ці роботи ми мали б провести зараз. Проте через заблоковані рахунки цього виконати не можемо, – констатує директорка «Луцьтепла» Валентина Малютіна. – 28 мільйонів, які з нас вимагають, – це гроші громади, простих людей, і ми зробимо все, аби не допустити, щоб їх вивели з «Луцьктепла».


БОРГИ ДЕРЖАВНІ

Та це не все. Дамокловим мечем над «Луцьктеплом» висять давні борги у більш як 35 мільйонів перед двома найбільшими газопостачальними компаніями країни – НАК «Нафтогаз України» та ДК «Газ України» – за блакитне паливо. Вони виникли ще п’ять років тому, коли держава не визнавала, що є невідповідність між встановленими цінами на житлово-комунальні послуги та їхньою реальною собівартістю. У результаті цього «Луцьктепло» вчасно не розрахувалося за газ.

«На щастя, наприкінці минулого року було ухвалено закон №1730, який нормалізує роботу і ситуацію в теплопостачанні. Згідно з його вимогами, держава визнала, що є різниця в тарифах. Тобто тарифи, за якими діяло підприємство, неокупні, сформувалася певна заборгованість, яку держава визнала і взяла на себе зобов’язання її перекрити. І ми ввійшли в реєстр підприємств, перед якими держава визнала борг із різниці в тарифах», – розповідає Валентина Малютіна.

Та додає: держава також має борг перед державним комунальним підприємством, і його сума просто фантастична. Так, за надання теплопостачання в квартири лучан, які платять за тепло за субсидіями, з держбюджету «Луцьктеплу» мають повернути 140 мільйонів гривень.

«Як відомо, цього року зросла ціна газу, частина її покривається за рахунок субсидій. Тобто частину суми за теплопостачання платять лучани, і ці кошти йдуть на рахунок «Луцьктепла», а іншу частину суми – субсидію – має платити держава. Проте з січня за послуги, надані підприємством, держава нам не повернула ні копійки. Ми тепло постачаємо, а за це нічого не отримуємо», – констатує Валентина Малютіна.

«Ми як можемо, так і перекриваємо заборгованість із зарплатні для працівників з міського бюджету, – підкреслює Григорій Недопад. – Законом передбачена реструктуризація боргу перед ДК «Газ України» і НАК «Нафтогаз України» на п’ять років. Зробили все, аби рахунки не були заблоковані. Але єдина причина заблокованого рахунку на сьогодні – це компанія «Тепелен». Ми зараз робимо усе можливе, аби забезпечити нормальну роботу «Луцьктепла».

За словами Григорія Недопада, Луцька міська рада спільно з Валентиною Малютіною звернулися до всіх можливих правоохоронних структур, аби ті провели розслідування щодо законності грошових претензій фірми «Тепелен» до комунального підприємства та арешту рахунків «Луцьктепла» і списання з них грошей.

«ДАЙТЕ ЗАРПЛАТУ, ЩОБ КУПИТИ ХЛІБА»

Через постійні затримки зарплатні, неможливість працювати в нормальних умовах із «Луцьктепла» йдуть люди. Так, на підприємстві заробітну плату робітникам заплатили лишень за червень, і то частину.

«Підприємство і наші працівники постійно в напрузі. Нам блокують рахунки, знімають кошти, бракує грошей на зарплату. У ситуаціях, коли працівники хворіють чи в них якісь негаразди, постійно намагаємося шукати десь гроші. Але дійшло до того, що приходять люди і просять дати зарплату, бо немає за що купити хліба», – з прикрістю розповідає директор підприємства.

«Чомусь так склалося, що ні держава, ні приватні фірми, які вимагають із «Луцьктепла» гроші, не розуміють, що це стратегічне підприємство, де у жодному випадку не можна допускати кризи. За ним стоять прості споживачі, лучани, які хочуть, щоб були гаряча вода і тепло в квартирі. Але, на жаль, політична гра вже почалася, і вона спрямована проти простих споживачів», – підкреслює Григорій Недопад.

За словами начальника відділу кадрів ДКП «Луцьктепло» Христини Іщук, за останні чотири роки, що вона тут працює, таких масових звільнень ще не було.

«У нас величезні проблеми на ринку праці. Це те, про що я зараз найбільше думаю і переживаю. У нас величезна кількість вакансій. Сьогодні це 100 вільних місць. Люди звільняються і їдуть на заробітки за кордон», – каже Христина Іщук.
Працівників на підприємстві не вистачає катастрофічно

Єдиний вихід на підприємстві бачать у формуванні тарифів на місцевому рівні. Тобто ціну за теплопостачання визначатимуть на громадських слуханнях та затверджуватимуть на сесії Луцької міської ради.

«Люди думають, що коли тарифи визначатиме місцеве самоврядування, то буде дешевше. На жаль, ні, бо основа тарифу – ціна за газ і електрику, яка складає 90% платежу, на яку не має впливу місцева влада. Але ми зможемо нарешті не залежати ні від кого, нормально проводити ремонті роботи і вчасно реагувати на всі несправності у тепломережах», – каже Валентина Малютіна.

«Ми боремося за існування «Луцьктепла», бо розуміємо, що через викачування грошей із підприємства, зокрема цих 28 мільйонів, структуру хочуть довести до банкрутства та в подальшому приватизувати. Але ми цього не допустимо», – додає Григорій Недопад.

Так, 15 серпня Господарський суд Волинської області в повному обсязі задовольнив скаргу «Луцьктепла». Зокрема, скасував постанову державного виконавця щодо арешту рахунків, визнав дії виконавчої служби в частині блокування рахунків підприємства незаконними та заборонив це робити.

У результаті такого рішення рахунки «Луцьктепла» найближчим часом мають бути розблоковані. А поки працівники комунальної структури продовжують щодня виконувати свою роботу, забезпечувати подання в домівки лучан гарячої води та вірять, що все налагодиться. Бо вони патріоти свого підприємства.
Попри заборгованості, котельні, які подають гарячу воду лучанам, продовжують працювати

«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект

Інформаційне агентство Волинські Новини у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» реалізовує соціаль­но-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам (099) 637-14-15.

Анна ВОЛОЩУК, Луцьк

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Ст.морж Показати IP 17 Серпня 2017 12:54
Дякуємо КРАВчукові і КРИВицькому.
Анонім Показати IP 17 Серпня 2017 16:09
а які зарплати у щасливої мадютіної і в усієї адміністрації не 3200
луцьктепло Показати IP 17 Серпня 2017 19:12
В працівників адміністрації зарплати по 12 = 15 тис грн. це не рахуючи доплат премій та та добавок за напруженість праці. Чистими виходить по 20 =25 тис грн. Того в неї і морда така щаслива. Зараз знов піднімуть тарифи бо їм пофіг люди.
теплотехнік до луцьктепло Показати IP 18 Серпня 2017 14:09
от видно, що писала людина, далека від проблем нашого підприємства! які 12-15 тисяч зарплати? шановний, ви видно поплутали нас з працівниками нак нафтогаз україни! а нашого директора не чіпайте! за всю історію підприємства це перший директор, що стоїть за інтереси працівників, а сама, до речі, їздить додому на маршрутці! з'їли? отож!
Катя Показати IP 17 Серпня 2017 20:14
Так приходь до нас працювати за таку зарплату)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus