USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Журналісти Рівного подали в суд на луцьких чиновників

26 Вересня 2011 17:07
Головний редактор Рівненського агентства журналістських розслідувань Володимир Торбіч подав судовий позов на заступника міського голови Луцька та начальника департаменту ЖКГ Луцької міської ради з приводу приховування суспільно-важливої інформації.

«Після того, як нашій колезі, волинській журналістці Валентині Куць чиновники не надали інформації, ми звернулися з інформаційними запитами до Департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради. Запитували списки громадян, які у різних чергах претендують на безкоштовне отримання квартир та список громадян, які вже отримали квартири з 2001 по 2011 роки», – розповів Володимир Торбіч.

Торбіч повідомив, що після цього Агентство поштою отримало відповідь про те, що списки черг додаються, однак жодних додатків у конверті не було.

«Більше того, конверт настільки малого розміру, що додатки туди б не вмістилися. Отже припускаємо, що їх туди й не збиралися вміщати. На інший запит взагалі відповіли безграмотно з посиланням на норми Закону в старій редакції», - розповів Торбіч, навівши скан-копію листа за підписом Лариси Соколовської:


Після отримання таких відповідей Агентство звернулося за юридичною підтримкою до юристів Інституту розвитку регіональної преси. Медіа-юрист Олександр Бурмагін підготував судовий позов, який 2 вересня 2011 року був зареєстрований в канцелярії Рівненського міського суду (Кодекс адміністративного судочинства України дозволяє розглядати такі справи за місцем проживання позивача).

Відмова у наданні інформації – це корупція, - юрист

Медіа-юрист та адвокат Людмила Панкратова з Інституту розвитку регіональної преси прокоментувала для Агентства, що загрожує чиновникам, які неправомірно приховують від громадян публічну інформацію:

«Статтею 212-3 Кодексу про адміністративні правопорушення встановлена відповідальність посадових осіб за неправомірну відмову в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, або надання інформації, що не відповідає дійсності. За такі порушення може бути накладено штраф у розмірі від 425 до 850 гривень. За повторне порушення, вчинене протягом року – від 850 до 1360 гривень», пояснила медіа-юрист.

«Відмова у наданні інформації є корупційним правопорушенням згідно зі статтею 16 Закону про засади запобігання та протидії корупції. Відомості про осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень, у триденний строк з дня набрання чинності відповідним рішенням суду законної сили, притягнення до цивільно-правової відповідальності, накладення дисциплінарного стягнення заносяться до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення. Такий реєстр формується та ведеться Міністерством юстиції України. На даний час ще не сформовано», - пояснила Панкратова.

Головний редактор Рівненського агентства журналістських розслідувань вимагає через суд визнати протиправними дії луцьких чиновників та зобов’язати їх надати інформацію.

До речі, Рівненське агентство журналістських розслідувань у 2008 році через суд змусило рівненських чиновників оприлюднити списки черг на земельні ділянки.

Ніхто списків не приховує, - чиновники

Заступник міського голови Луцька Лариса Соколовська у четвер, 22 вересня повідомила, що їй не відомо про позов «Рівненського агентства журналістських розслідувань»

Водночас вона запевнила, що не могло бути такого, аби було написано «список додається», але насправді список не додавався.

«Запит був. Але ми там 100 % не могли написати, що ми написали «список додається» і не віддали», - сказала Соколовська.

Під час розмови з журналістом Соколовська звернулася до заступника міського голови, керуючого справами виконкому Юрія Вербича: «Юрію Григоровичу, вам відомо про те, що на мене чи на міську раду подали позов? Я взагалі не можу в таке повірити, що Козюті (начальник відділу реєстру житлового фонду міськради Геннадій Козюта, - «ВН») я адресувала надати списки по безкоштовному житлу і він не надав список. 13 тисяч з лишнім. Ми посилалися на те, що є перелік, але в нас проходить інвентаризація».

Вербич припустив, що «могли відтермінувати хіба що через об’єм роботи. Я не думаю, що в цьому є якась таємниця, тому що воно все відкрите за законом».

Чиновники запевнили, що «список є», і його повинні були надати на вимогу журналіста.

«Просто ви собі уявляєте, який це об’єм роботи? На це треба час, щоб посидіти і вибрати», - сказав Вербич.

Щодо електронного варіанту списку, то, як пояснив Юрій Вербич, «такий чіткий електронний формат в нас існує з 9 травня 2011 року, коли вступив в дію закон. Відлік чіткий електронний йде від 9 травня 2011 року».

«Зараз ми робимо інвентаризацію. Ми навіть залучаємо 5 людей з центру зайнятості і наших працівників. І, якщо мене не зраджує пам’ять, ми й відповідь таку давали про те, що зробимо список і внесемо цей список в єдиний реєстр по Україні взагалі», - додала Соколовська.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 30
Знаючий Показати IP 26 Вересня 2011 17:16
Судячи з цієї інформації, яка доступна тут на сайті - позов буде програно.
Володимир Торбіч Показати IP 26 Вересня 2011 17:55
І не сподівайтеся :) Юристи Інституту розвитку регіональної преси ще й не такі суди вигравали - а тут відверте приховування інформації. А якщо вам мало цієї інформації про приховування, то тут детальніше про це: http://www.volynnews.com/news/analytic/khto_u_lutsku_otrymuye_bezkoshtovne_zhytlo/
Володимир Торбіч Показати IP 26 Вересня 2011 17:58
Більше того - списки претендентів на безкоштовне житло будуть оприлюднені, як і списки тих, хто отримав житло.
Знаючий Показати IP 26 Вересня 2011 18:04
Я не готовий аналізувати чи оцінювати позов і юристів, я просто з ними не знайомий. Однак у цьому матеріалі міститься багато припущень, і саме ці припущення стосуються основного, як я розумію, оспорюваного об'єкту (відмови у наданні інформації). Але факту ненадання інформації не встановлено. Доказ журналістів побудований на припущені, що виключається ЦПК. То ж раджу звернути увагу на й на це.
Володимир Торбіч Показати IP 26 Вересня 2011 18:37
Не знаю про які ви припущення. Але є факти - інформаційні запити і відповіді на них. Їх проаналізували юристи і сказали - в цьому випадку найкраще відновити законність через суд. Якщо чиновники порадяться з юристами, які добре розбираються в інформаційному законодавстві, то вочевидь отримають відповідь - надайте їм швидше інформацію, бо буде дуже негарно, якщо вас це зобов"яже зробити суд. Я взагалі дивуюся, що заступник міського голови підписує такі юридично неграмотні відповіді на запити журналістів.
555 Показати IP 26 Вересня 2011 22:08
Вже докотились!З Рівного розказують про корупцію в ЖКГ Луцька.
? Показати IP 26 Вересня 2011 22:58
А за що і по чому міська рада отримує різні сертифікати по відмінному обслуговуванню населення? Юридично неграмотні заступники підведуть голову. Це вже не перший раз. І фігурує постійно Соколовська.
Журналіст Показати IP 27 Вересня 2011 08:14
Ще треба перевірити куди йде безкоштовне газове обладнання. Цим также займається департамент ЖКГ. Є інформація, що воно списано на одну адресу, а встановлено зовсім на іншій. Перевірити все по-адресно!
Володимиру Торбичу Показати IP 27 Вересня 2011 08:20
Ви мабуть не знайомі з Ларисою Соколовською, а тому й дивуєтеся, що вона підписує такі юридично неграмотні відповіді. Це повний нуль в грамотності. А ще якщо цей документ готувала така ж неграмотна юрист Греля, то тут немає що дивуватися. Яке їхало таке й з здибало. Такі чиновники в Луцькій міській раді - неграмотні, корисливі та нелюдськи. Мождливо хо зараз їх побачить народ. А то ліплять з себе царів.
Олена Показати IP 27 Вересня 2011 08:53
Бо сам куплений або юридично неграмотний...от і підписує.....
Лучанин Показати IP 27 Вересня 2011 09:10
Читаєш і стає просто смішно. Ну , що чвони незнають кому надаються безкоштовні квартири. Самим любимим і дають. По пятій і шостій всім своїм діткам, внцкам і правнукам.Яку інформацію може надати ця Соколовська, а що в неї рильце не в пушку про своїх вищестоящих чиновників, щоб її копняка дали.Не смішіть людей.А цій
ну тримайтеся за крісла! Показати IP 27 Вересня 2011 09:20
ну тримайтеся, у волинської медіа є свої незалежні захисники, які в очі не заглядують і не переживають за втрачену роботу
12 Показати IP 27 Вересня 2011 09:42
контроль за діями обраних нами людей має бути.і якщо громада лінується це зробити ,то добре, що це роблять журналісти!Тому їм потрібно за це подякувати. шкода дивитися на людей які щороку віддаляються в черзі на житло- а отримують те житло інші. Ті хто може його придбати бо не бідний.
105 Показати IP 27 Вересня 2011 10:19
Соколовська постійно фігурує в аферах і її тримають в міській раді і досі. Хто за нею стоїть, континіум? Порозить Соколовська не тільки міську раду а цілий Луцьк. Ганьба такому ббрехливому чиновнику. А що по брехні та аферах немає її заміни? Моя порада:Пане Романюк візьміть нормального заступника і бедете позоритися бо це вже вийшло за межі нашої області. Нарешті!!!
Для 105 Показати IP 27 Вересня 2011 10:29
Підтримую пораду для пана мера. Його вибрав народ, а не Соколовська, то ж варто прислухатися до поради, це піде йому на користь в подальшій роботі.
Мешканка Показати IP 27 Вересня 2011 10:38
Треба значить звертатися до журналістів з інших міст, бо наші куплені. Чи не так? Тільки таким чином виженемо Соколовську з міської ради. Без такої аферистки тільки буде користь для лучан. А за нею підуть і ті "спеціалісти" яких вона понабирала.
Знаючий Показати IP 27 Вересня 2011 10:38
Вже Веселуха шукав правди щодо земельних афер Клімчука. Його захищала юридична компанія члена вищої ради юстиції. В цій же компанії працюють родичі головного юриста виконкому Луцької міської ради. Акцентую увагу - Луцька міська рада не має юристів на пряму їй підпорядкованих. Припущення? - "Більше того, конверт настільки малого розміру, що додатки туди б не вмістилися. Отже припускаємо, що їх туди й не збиралися вміщати." - це э припущення й не може розглядатись судом як доказ. В матеріалах жодного доказу про те, що додатки не надані не має!!!
А баба Яга проти Показати IP 27 Вересня 2011 13:00
На безкоштовне житло може претендувати будь-хто, хто потребує житла як такого. Я стою на черзі, але я проти видачі такої інформації журналістам.
Для баби Яги Показати IP 27 Вересня 2011 16:07
Тобі хватить мітли і будки на курячій ніжці, якщо ти такої думки. Претендувати на безкоштовне житло дійсно може кожен, але отримати може тільки той, хто має хоч якесь відношення до чиновників міської ради. Я афганець, стою на пільговій черзі 20 років, а толку ніякого. Ага баба Яга!
П раво Показати IP 27 Вересня 2011 16:16
На превеликий жаль, такими "спеціалістами", як Соколовська запаковано багато кабінетів державних підприємств, установ та інш. Ви подивіться хто керує департаментом ЖКГ Луцької міської ради. Це ж стид та срам.Через що ми і на одному щаблі по рівню життя з африканцями.Дебіли рознесли України як щурі муку по коморі. Міняймо владу самі, не чекаймо поки за нас хтось зробить. Вибрали мера, а він не кує не меле - гнати в шию. Тоді й не будуть затримуватись "соколовські" при владі.
Не байдужа Показати IP 27 Вересня 2011 16:28
Дай Боже, щоб справедливість узяла верх над знахабнілими чиновниками. У моєму особистому житті Соколовська теж фігурувала. Завдяки цій чиновниці ми, навіть згідно закону, не могли добитися свого. Дійсно Соколовська недолуга, недалека, непорядна чиновниця. Гнати її та ій подібних. Моя родина стоїть на квартирній черзі з 1986 р. і не те, що не рухається вперед, а рачкує назад. Повірте, Романюк теж не святий. Нещодавно була у нього на прийомі та зрозуміла, що все зроблено для підняття іміджу мера, а не для реальної допомоги людям, які з надією звертаються до Романюка. Особисто я повністю зневірилася в тих, хто колись був людиною, а зараз став чиновником. Я ж продовжую з дитиною проживати в аварійному домі й нікому твоя проблема не потрібна.
Знаючий Показати IP 27 Вересня 2011 17:03
Зухвалість знову бере верх - обласна рада не підтримала запиту з цього питання до прокуратури. Тож чекаємо рішення суду!!!
Мешканець міста Показати IP 27 Вересня 2011 20:25
Ще б перевірити, як Соколовська, яка опікае комунальну службу, провела об'єднання ЖЕКів.ЖКП 1 та ЖКП 3, ЖКП 2 та ЖКП 5, ЖКП 6 та ЖКП 7. Діючі ЖКП № 3,2,7. Працівників переведно в діючі ЖКП, а житло залишилось на балансі в не діючих ЖКП. Тобто проживаєш на території ЖКП № 5, де і рахується житловий будинок, а платежі всі йдуть в ЖКП № 2. Чим не настояща комунальниця.Гнати в три шиї дармоїдку з міської ради разом з її подібними, нею ж прийнятими за гроші "спеціалістами".Просто треба розбудити Романюка, а то він в нас "разбудит зверя"...
SOS Показати IP 28 Вересня 2011 11:33
Відносно пільгового газового обладнання яким займається УЖКГ, то точно треба перевірити. Є дані що брали ніби по черзі три газових плитки списували на три адреса, а купляли собі одну дорогу.
Лучанка Показати IP 28 Вересня 2011 12:08
А які незручності для лучан створило об'єднання ЖКП. Щоб взяти довідку треба потратити купу часу, тому що треба їхати майже в другий кінець міста. А що дало це об'єднання? Збільшення тарифів. Сидить така нетямуха при владі і робить невідь що. Якби розбиралася в комуналці, то такого не зробила б. Вчителька початкових класів. Соколовська сисдить на нараді, як художний, який малює з натури, вся зачарована, далека від роботи, видно, що завжди думає про щось своє. От пішла на пенсію і нехай вишиває, з її інтерв'ю видно, що таке бажання в неї є.Без такого спеціаліста в міській раді тільки буде краще, повірте мені.
Прохожий Показати IP 28 Вересня 2011 12:15
Як видно з коментарів, що Соколовською не задоволені лучани. Так в чому справа пане Романюк? Чого чекаєте, коли образа перейде на Вас. Дійте! Час настав!
Соколовській Показати IP 28 Вересня 2011 16:09
Приклоняюсь перед Вами шановна пані. Стільки років сидіти в кріслі заступника мера і бути такою нетямухою, це те ж талант. То краще Вам було самій звільнитись, як пішли на пенсію, люди не знали б про Вас правди. А так така яка є, бездара, загнала комуналку в тупик разом з Савчуком та Стемковським. Ганьба!!!
Володимир Торбіч Показати IP 29 Вересня 2011 00:43
Для "А баба Яга проти". Ви трохи сплутали - ця інформація не для журналістів - для громади. Ви ж коли листи на пошту відносите то не для поштарки, мабуть, а для адресата ))
Володимир Торбіч Показати IP 29 Вересня 2011 00:47
Знаючому: по-перше, в позовах такого типу представник влади має довести, що він туди поклав додатки, а не я що їх не отримав. Я побачу як вони аркуші зі списками в 13 тисяч осіб принесуть і попрошу їх вмістити в конверт, який вони надіслали - от і побачимо чи справдиться припущення. По-друге, на другий запит була відмова, до того ж така сама відмова надійшла і моїй колезі в луцьку. Крім позову ми ще звернулися в прокуратуру. І якщо б прокуратура працювала так як слід, то як мінімум ці посадові особи були б притягнуті до адмінвідповідальності і оштрафовані. А взагалі тут легко і протокол про корупцію скласти.
Люба Показати IP 30 Вересня 2011 10:47
Володимире, залиште свою адресу, підкину достовірної інформації.Буде над чим працювати!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus