USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Життя українців на станції Вернадського в Антарктиді. Фото

24 Жовтня 2017 08:28
Український мандрівник Олександр Марченко розповів про те, як живуть українські учасники антарктичної експедиції на станції "Академік Вернадський".

Розповідь про подорож опубліковано на сайті Mandry, повідомляє Укрінформ.

"В Антарктиді є правило – не наближатися до тварин ближче, ніж на 5 метрів. Але пінгвіни цього правила явно не знали і намагалися підійти впритул. Морські ссавці також практично не реагували на присутність людини: дається взнаки відсутність полювання. Місцеві істоти не сприймають "гомосапіенсів" як загрозу", - розповідає мандрівник.

Українська антарктична станція "Академік Вернандський" розташована на острові Галіндез. До 1996 році це була станція "Фарадей", яку за символічною ціною в один фунт Англійська Антарктична асоціація передала Україні. Україна перейменувала подарунок на "Академік Вернанський". Наразі на станції побуває 21-а українська експедиція.

Марченко також розповідає, що на станції з'явилися вже свої традиції, наприклад, щосуботи влаштовувують урочисті вечері, коли всі полярники збираються за столом при повному параді – у костюмах і краватках. Також серед зими є свято Midwinter, коли в Антарктиці найлютіші морози. Так от, у ніч із 21 на 22 червня, у заздалегідь вирубану і підсвітлену прожекторами ополонку залазить уся експедиція, причому із одягу – тільки плавки і краватки.

"На станції працює 12 чоловік, всі вони – професіонали найвищого гатунку. Начальник станції Микола Старинець в Антарктиді вже восьмий раз. На "Вернадському" стоїть унікальне обладнання, яке дозволяє вимірювати товщину озонового шару Землі. Отримані дані надсилають у міжнародні дослідницькі центри", - розповідає мандрівник.

"Після завершення експедиції ми уникаємо одне одного кілька місяців, – зізналися полярники. - Навіть на судні, яке приходить за нами, ми розбігаємося по різних кутках, щоб не бачити знайомі до болю обличчя".

Мандрівник Марченко також відзначив неймовірну чистоту, якої дотримуються полярники та культове місце на станції - бар.

"Але по-справжньому культове місце на станції – це найпівденніший на Землі бар "Фарадей". Від британців успадкував не тільки свою назву, але й справжній антарктичний дух пригод і експедицій. Чорно-білі фото на стінах переносять відвідувачів у часи, коли на картах ще були білі плями", - поділився враженнями мандрівник.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus