USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Зруйнований-відновлений замок і місто-привид: чим манить Краків туристів

15 Жовтня 2017 19:00
Краків ідеальний для туристів, тому їх тут дуже багато незалежно від пори року. В історичному центрі одного з найстаріших європейських міст встановлені зрозумілі вказівники й карти. Згідно з даними ЮНЕСКО (місто внесено до Списку світової спадщини організації), Краків найохочіше відвідують мандрівники з усього світу.

На питання «Що подивитися у Кракові?», не побоюся відповісти – все. Просто ходити вулицями і розглядатися по боках. Тут неймовірна атмосфера: по-домашньому тепла, навіть узимку, спокійна, зрівноважена століттями буття й пережитими подіями. У Кракові багато людей, переважно туристів, але нема тлуму, галасу, поспіху.
У місті легко орієнтуватися по вказівниках

Місця, обов’язкові до відвідування у Кракові, це Вавельский замок, королівська дорога, що стартує від оборонної споруди – барбакану, головна площа Ринок, її підземелля, Маріацький костел.
Внутрішній двір Вавельского замку
Галереї резиденції королів
Костел у замку


Через Королівську браму вузькою вулицею, затиснутою поміж суцільною стіною будинків (така забудова характерна для Кракова), виходимо на простору Ринкову площу. Одразу впадають в очі дві несиметричні шпилясті башти Маріацького костелу. Щогодини з вищої сигнальної вежі час сповіщає трубач. Місцева легенда розповідає, що в XIV столітті тодішній трубач першим помітив татарську орду і попередив городян про небезпеку гучним хейналом (сигнальна мелодія). Та закінчити він не зміг, бо в нього поцілила ворожа стріла. Тому й сучасний музикант не дограє своє пісні.
Маріацький костел

Посеред площі стоїть пам’ятник поету Адаму Міцкевічу, а збоку тягнуться стометрові Суконні ряди або Сукенніце. Це найперший торговий цент у Європі, зведений усередині XIV століття за наказом короля Казимира Великого.
Суконні ряди на площі Ринок

Коли на карті сучасної Євразії було зовсім небагато міст, Краків уже стояв, і торгові шляхи вели від нього на схід та захід. Десять років тому під головною площею Кракова почалися розкопки. За цей час тут облаштували інтерактивний підземний музей. Із вузьких комірчин, які у давнину служили крамницями, лунають голоси, що пропонують купувати яйця, свіжі овочі, тканини, інший крам. У вітринах виставлені срібні прикраси, шкіряне взуття, глиняний посуд, металеві інструменти, знайдені при розкопках. Спускаючись у цей прохолодний музей, занурюєшся не лише під землю, а й у час. На поверхні перший поверх Сукенніц займають сувенірні крамниці, а другий – Народний музей. Ще з площі можна вирушити у мандрівку каретою, запряженою двома доглянутими кіньми. До речі, майже всі кучери – жінки. Та така розвага по кишені не всім туристам, бо коштує 150 злотих.
Увічнений Адам Міцкевіч

Основною пам’яткою Кракова є резиденція королів – величний Вавельський замок на пагорбі над Віслою. Піднімаючись до головної брами замку, цікаво розглядати таблиці з записами про меценатів. Вавель був дуже зруйнований, найбільше – після того, як у королівських кімнатах казарми влаштували австрійські солдати. Екскурсоводи розповідають, що вояки палили вогнища зі старовинних меблів у бальних залах, обдирали шпалери зі шкіри, крали коштовні речі. Тож після розпаду Австро-Угорської імперії у 1918 році і утворення самостійної держави Польщі замок довелося відбудовувати. Гроші на порятунок надходили з Європи, Канади, Австралії, багатьох міст України. Зараз для огляду відкриті кілька галерей з інтер’єрами королівської доби. Розписи на стелях вражають і зачаровують, тільки жаль, що вони так високо (щонайменше 5 метрів). На стінах багато портретів членів родин середньовічних правителів. Меблі, металевий посуд, грубі килими такої якості, що навіть через століття виглядають як нові.
Міцні мури Вавелю

На спуску до набережної Вісли є вхід до печери дракона (хоч насправді це чорний вихід із замку). Це один із символів Кракова. Місцева легенда розповідає, що кровожерливий ящур у давнину докучав містянам. Так знайшовся сміливець, який переміг дракона за допомогою хитрості й хімії, а саме – змішавши сірчане дихання звіра з водою. У наші дні міфічного дракона на сувенірах із Кракова зображають не злим і зубатим, а усміхненим і кумедним.
Набережна над Віслою

Прямуючи у протилежний від Вавеля кінець міста, аби оглянути колишнє поселення євреїв Казімєж, по дорозі варто підкріпитися обважанками. Це пісні бублики, посипані маком, кунжутом, сіллю. На центральних вулицях багато возиків та кіосків із традиційним тутешнім смаколиком. У чому особливість цієї «булки-плетінки»? А в тому, що обважанки перед випіканням на кілька хвилин занурюють у гарячу воду. Тоді звичайне тісто набуває особливого смаку.

Старе місто непомітно переходить у Казімєж. Колись повноцінне місто (засноване в 14 столітті), центр єврейської культури, після Другої світової війни стало пам’ятником історії. Від численних єврейських крамниць, шкіл, кладовищ, синагог залишилося тільки сім релігійних споруд. Оглянути їх можна лише ззовні. Мешканців Казімєжа (на той час уже дільниці Кракова) нацисти зігнали в Краківське гетто. Більшість євреїв загинути або там, або в концентраційних таборах. На меморіальному камені зазначено, що німці знищили 65 тисяч євреїв із Кракова. Тепер у Казімєжі працюють тільки кав’ярні та ресторани, а вузькими брукованими вулицями ходять переважно туристи. Тут затишно і тихо, хоч зовсім поруч жваво курсують трамваї.
У Казімєжі замордували 65 тисяч євреїв
Памятний знак загиблим євреям


Краків наповнений історією і сучасним життям. У цьому місті неможливо загубитися, зате можна знайти безліч незабутніх вражень.

Маргарита ПОЛОНСЬКА

Луцьк – Краків
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus