USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Фітнес-тренер: Бути в формі цілий рік – ось мотивація

22 Квітня 2017 17:15
28-річна Наталія починає свій ранок, коли місто ще спить. Перші промені сонця, свіже повітря та пробіжка заряджають краще, ніж кава. Наша співрозмовниця не тямить себе без руху й допомагає іншим ставати гарнішими та здоровішими.

Про це йдеться на сторінках газети Волинські Новини (№ 63).

Наталія Савюк – професійна спортсменка, а віднедавна – член команди Андрія Хомицького, відомого фітнес-тренера, який уже багато років проживає та працює в столиці, допомагає підтримувати форму відомим співакам, зіркам шоу-бізнесу та професійним спортсменам. Нині він вирішив відібрати з кожної області кількох тренерів, аби навчити їх власної методики занять. А оскільки Андрій сам із Ковеля, то кастинги розпочав з рідної Волині. У Луцьку право бути членом команди дісталося Наталі. Тож про те, як отримати тіло своєї мрії, бути здоровим та чому варто забути про екстремальні дієти, спілкуємося далі.

– Мені пощастило: одразу після навчання, а вчилася я в інституті фізичної культури та здоров’я, пішла працювати за спеціальністю в тренажерний зал. Робота приносить мені задоволення, я нею насолоджуюся.

– Під час кастингу Хомицького було більш як десять претендентів. Чому вибір зупинився саме на вас?

– Це питання краще поставити Андрію. Для мене це була несподіванка. Коли йшла на кастинг, то думала, що це буде навчальний семінар. Виявилося, потрапила на співбесіду. Серед присутніх – самі чоловіки. Ми провели тренування, поговорили, і за кілька днів мені передзвонили.

– У чому суть методики тренувань Андрія, яку він упроваджує?

– Ця методика заснована на його досвіді: різноманітні тренування, які можна виконувати на вулиці, у залі, маючи мінімальний набір обладнання, або узагалі його не маючи. Але найголовніше – це інший спосіб взаємодії з підопічним. Ви не просто тандем «тренер-клієнт». Це більш товариські стосунки, підтримка протягом дня. Тренер – це та людина, яка не лише каже підопічному, що робити, а готова разом із ним пробігти зранку десять кілометрів.

– У фітнесі є своя мода. Був час, коли дів­чата намагалися бути дуже худими, був час для м’язів. А зараз яких тіл прагнуть?

– У дівчат бажання дуже різні: одні хочуть бути тоненькі, як берізоньки, інші прагнуть до більш спортивної статури. А ось чоловіки стабільні та намагаються наростити широкі спини, руки, грудні м’язи. Загалом зараз відвідувачі залів хочуть не просто сходити на заняття для галочки, а правильно харчуватися, відпочивати, дотримуватися режиму, аби було помітно, що людина займається фізичною культурою, веде здоровий спосіб життя. Адже лише правильний підхід до тренувального процесу принесе бажаний результат.
– У чому полягає цей правильний підхід?

– Не секрет, що частина людей відвідує зал, бо це зараз у тренді. Це, звісно, гарна мода, але у будь-якому занятті мусить бути мета. Ви маєте зрозуміти, чого прагнете досягнути, вималювати цю картинку. А вже тренер має підказати шлях, як цього досягнути. Тому я радила б бодай на початковому етапі заручитися підтримкою спеціаліста. Теорія та відео в інтернеті – це одне, а практичні заняття – зовсім інше. І, звичайно, разом із тренуваннями потрібно налагоджувати правильне харчування, режим сну. Та головне, аби заняття приносили задоволення, стали звичкою. У Луцьку нині неймовірна кількість залів для такого невеликого міста. І кожен може обрати собі тренінг до душі.

– Як новачку зорієнтуватися, що перед ним професійний тренер, а не людина, яка теж відео в інтернеті подивилася?

– Для початку прийдіть у зал і просто спостерігайте, як працюють тренери з клієнтами: чи сидять у телефоні, чи слідкують за виконанням вправ. Зверніть увагу на зовнішній вигляд тренера. Це не лише показник того, що людина знає, як доглядати за собою, а й буде мотиватором для вас. На мою думку, в тренера має бути спеціалізована освіта, аби він знав анатомію, біомеханіку, фізіологію, зміг у разі чого надати медичну допомогу. Також перед заняттям тренер має цікавитися тим, як ви почуваєтеся, чи були у вас травми, він має бути небайдужим та вміти пояснювати. Зрештою, зверніть увагу на відгуки знайомих, друзів.

– Чи важко вам як жінці тренувати чоловіків?

– Чесно кажучи, працювати з чоловіками почала відносно недавно. Звісно, я не можу бути для них мотиватором, не маю і не можу мати таких м’язів. Але, коли нарівні виконую якісь вправи, то це чоловіків мотивує та викликає їхню довіру і повагу.

– Чим відрізняється тренінг жінок та чоловіків?

– Ми маємо фізіологічні відмінності, різний гормональний склад, навіть психологія відрізняється та, звісно, мета тренінгу. Дівчата зазвичай хочуть схуднути, а чоловіки наростити м’язи. Від того й різна методика тренування. Окрім цього, жінки більш витривалі, чоловіки – сильніші. Тому дівчата ладні робити до сьомого поту вправу, але з вагою власного тіла. Чоловіки – навпаки, роблять невелику кількість повторів у кілька підходів, але з важкими гантелями та штангами.

– Часто можна прочитати в інтернеті статті про те, як схуднути, наприклад, у ділянці живота або стегон. І дівчата інтенсивно виконують вправи суто для цих частин тіла. Чи правильно вони роблять?

– Однозначно, що ні. Тіло не худне локально, підхід має бути комплексним. Якщо ви втрачаєте кілограми, то сантиметри тануть усюди. А найголовніше у цьому процесі – почистити холодильник.

– Ми підійшли до важливої теми. Ви забороняєте клієнтам їсти тістечка та запашні булочки?

– Я радше пояснюю, що таке корисні жири, білки та вуглеводи, як вони впливають на якість тіла. Хай як ви тренуєтеся, пітнієте, хай як старається тренер – погана їжа все зводить до нуля. Або й гірше – додає вам ще кілограмів. Натомість правильним харчуванням навіть генетичну схильність до худорлявості чи зайвої ваги можна виправити.

– Чого не має бути в раціоні, або має бути мінімум?

– Солодкого, смаженого, жирного, алкоголю. Ті, хто працює в офісах і веде малорухливий спосіб життя, мають шкідливу звичку – пити чай чи каву з чимось. Ось це «щось смачненьке» часто стає причиною надмірної ваги, шлункових захворювань. Інша проблема – відсутність режиму. Задумайтеся, скільки людей не снідають, їдять в обід якусь булочку, а ввечері влаштовують справжнє свято живота: смажена картопелька, макарончики, або ще простіше – замовляють піцу. Де у цьому списку потрібні мінерали, вітаміни, білок? А корисні жири, які потрібні у тому числі для схуднення?

– Як же боротися з цією звичкою?

– Важливо зрозуміти, що щастя – не лише у короткочасному задоволенні від тістечка. Якщо ви тренуєтеся, бачите результати, то самі себе мотивуєте, і бажання вживати шкідливу їжу зникає природно. Готуйте страви звечора на день. Я, наприклад, ношу з собою лотки з їжею, харчуюся часто, але потрішки, не поправляюся і не ходжу при цьому голодна. Вживайте каші, це так доступно, корисно та смачно.

– Так, жінки знають про каші й люблять тиждень посидіти на гречці та кефірі, аби схуднути до літа за тиждень до відпустки. Чим це насправді їм загрожує?

– Екстремальні дієти – це величезний стрес для організму. Нікому не раджу, це може призвести до шлункових захворювань, а ефект буде недовгим. Гаразд, ви гарантовано схуднете, поїдете на море і так само гарантовано наберете все, що втратили, й навіть більше. Бо налякаєте свій організм, і він запасеться жиром із подвійною силою на випадок, якщо ви захочете повторити над ним експеримент. Зрештою, люди, які вдаються до таких методів схуднення, пригнічені, у поганому настрої. Тішить, що зараз більшає людей, які займаються з року в рік і коректують своє тіло не за кілька місяців до пляжного сезону, а перебувають у гарній формі завжди. Випала нагода поїхати в січні на море – вони готові, у липні – немає проблем. До цього треба прагнути.

– Побутує міф, буцімто здорове харчування – це дорого. Чи так це?

– Якби ми зараз провели експеримент і наповнили кошики корисними продуктами й тим, чим люблять смакувати люди, які не слідкують за харчуванням, то цілком імовірно, що другий чек був би більшим. Ковбаса не дешевша за м’ясо, алкоголь не дешевший за фрукти. Робіть висновки.

– Чи обов’язково вживати спеціалізоване спортивне харчування, аби бути у формі?

– Не обов’язково. Завдяки натуральному харчуванню, звичайним продуктам можна мати гарне тіло. Звичайно, якщо ваша мета – участь у змаганнях, то біодобавки, вітаміни задля підтримки організму зайвими не будуть. Вони легальні та нешкідливі.

– Луцьк багатий на тренажерки. А в селах чи районних центрах їх немає. Чи можна вуличними тренуваннями або вдома зробити гарну фігуру?

– Якщо говорити про тіло спортсмена, який виступає на змаганнях у категоріях фітнесу чи бодібілдингу, то ні. Але якщо говорити про спортивну фігуру, – однозначно. Все залежить від вашого бажання, цілеспрямованості, способу харчування. Останнє у цьому випадку грає ключову роль. А підтягуватися, присідати, бігати, кататися на велосипеді, ходити, робити різні вправи можна будь-де. Більше того, елементарні навантаження потрібні всім у будь-якому віці. Задумайтеся, чи багато людей можуть піднятися на дев’ятий поверх, говорячи по телефону, а співрозмовник не зрозуміє, що ви піднімаєтеся?

– Що особисто вас мотивує тренуватися?

– Мені подобається власне відображення в дзеркалі. Мотивує, коли хтось мною надихається. Це не дає знижувати планку. Крім того, заняття дуже розряджають емоційно. Хай у якому настрої ви прийдете до залу, після тренування вийдете в гарному. Здавалося, кінець робочого дня, сил немає. Але ви йдете на тренування, бачите однодумців, які працюють над собою, і це мотивує. Лінь можна подолати, а сила волі – тренується.

Тетяна ГРІШИНА

Луцьк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus