USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Чим живе Федерація риболовного спорту Волині. ІНТЕРВ'Ю

8 Липня 2013 14:25
Волиняни полюбляють займатися ловлею риби спінінгом з берега. А значних результатів наші спортсмени досягли у риболовлі з-під льоду на мормишку.

Чим живе Федерація риболовного спорту Волинської області, вирішили дізнатися «Волинські новини» у її віце-президента В’ячеслава Теліцина напередодні Дня рибалки, який щорічно відзначають у другу неділю липня.

Пане В’ячеславе, як давно Ви займаєтеся рибальством?
Я займаюся рибалкою з 5 років. Тато мене брав на рибалку з собою і з того часу я загорівся цією пристрастю. Зараз мені 34 роки. Останні 5 років займаюся спортивною риболовлею: приймаю участь у змаганнях обласного, всеукраїнського, міжнародного, світового рівнів. Тобто їжджу на чемпіонати України, світу.
Крім того, в нас є така ГО «Федерація міжнародного спорту Волинської області». Я безпосередньо є активним членом цієї організації, являюся віце-президентом цієї громадської організації. Наша діяльність спрямована на розвиток риболовного спорту на Волині і по всій Україні. Члени нашої Федерації їздять на різні змагання, приймають участь, досягають результатів в цьому виді спорті.
Риболовля для мене на сьогоднішній день – це вже є спорт, це є якийсь азарт, рівень за снастями. Просто зловити рибу і з’їсти – не головна ціль. Її можна навіть відпустити в кінці змагань.
Чи є на Волині обласні змагання з риболовного спорту?
Наша Федерація організовує в рік до 12 офіційних змагань з різних дисциплін. До прикладу, ловля риби поплавочною вудочкою, зимова риболовля з-під льоду на мормишку, ловля коропа, риби спінінгом з берега. Крім того, ще є ловля риби фідером (метод ловлі риби, який передбачає активне прикормлювання в процесі ловлі, - «ВН»). І ще є дитячі змагання з риболовлі, які відбуваються протягом цілого року. В цьому році дитячі поплавочні змагання відбуватимуться 7 вересня в селі Гаразджа. А 8 вересня теж в Гаразджі будуть спінінгові змагання для діток.
З якого віку можна брати участь в цих змаганнях?
Можна займатися цим з 3-4 років. Навіть в 5 років в нас учасник став чемпіоном. В нас є дві групи: з меншого віку до 11 років, старша група – з 11 до 16 років. З 16-ти – вже дорослі.
Де загалом відбувається решта змагань?
На різних водоймах Волинського краю: на території Волинської і Рівненської областей. Залежить від того, яка водойма і в яку пору року ми проводимо ті чи інші змагання.
Цього року ми організовували на Шацьких озерах зимовий чемпіонат, на озері Люцимир в Шацькому національному парку. Домовлялися, організовували ці змагання.
У Хрінниках цього року маємо робити змагання. Дитячі – тут поряд, біля міста. На річках Турія, в Рівненській області – на річці Іква. На річці Стир організовуємо.
Обираємо різні водойми, щоб було цікаво. Щоб спортсмени могли себе на фоні Чемпіонатів України, світу показати свої результати на водоймах з різним видовим складом риби.
Чи орендують ставки для рибальства на Волині?
Які б змагання ми не організовували, ми беремо дозволи в управлінні у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації. З ними співпрацюємо, вони навіть нам інколи фінансово допомагають, на підтримку всеукраїнських змагань. Вже двічі цього року нам допомагали в цьому. Це відбувається так: ми пропонуємо водойму, а вони її погоджують.
Ми в нерестовий період цього не організовуємо. Коли нерестовий період закінчується, ми, як правило, домовляємося з власниками водойми і на різних умовах організовуємо ці змагання. Дитячі змагання дозволяють робити безкоштовно, за інші платимо невелику суму з членських внесків.
Ми домовляємося, що рибу випускаємо. Бувають такі випадки, що нам кажуть, щоб окуня, наприклад, ми забирали. Його інколи так багато може бути, що він заважає водоймі.
Цього року через те, що були паводки, дуже багато щуки розвелося.
Щодо зимової риболовлі, якою, з ваших слів, активно займаються волиняни: є якісь плани розвитку цього напрямку?
Є в планах міжнародний турнір на Шацьких озерах, залучити поляків, білорусів, росіян. Якщо він відбудеться вдало, то ми будемо подавати заявку на організацію Чемпіонату світу на Волині.
Чи були вже такі змагання в Україні?
У 2010 році Чемпіонат світу був у Харківській області на Печенізькому водосховищі. На Волині ж ні чемпіонатів України, ні світу ще не було. У нас водойми цікаві тим, що є великий видовий склад і зарибленість на всіх рівнях однакову. Тому хочуть до нас і їхати.
А який вид риболовлі найпопулярніший серед волинян? В яких змаганнях беруть участь найбільше учасників?
Найбільше розвинутим в Україні наразі є спінінговий напрямок: риболовля спінінгом з берега. Ці змагання збирають найбільшу кількість учасників. Чому? Тому що це вид, як би пояснити, з найбільшим охопленням. Тобто, людина взяла спінінг, взяла приманки і пішла ловити рибу. Можна зібратися на рибалку за 15 хвилин.
Якщо інші види, наприклад, ловля коропа чи ловля фідером, це треба … ставити спеціальні снасті, палатки, столи. Багато треба часу, щоб підготуватися до такої рибалки. Ці види рибалки і більш дороговартісні. Через це вони менш розповсюджені. Але ці види риболовлі цікаві по-своєму, тому що за кількістю і видовим складом риби вони набагато більші.
Яка ж кількість людей приблизно бере участь у змаганнях з ловлі риби спінінгом?
Є різні: до 20 людей. Декілька років тому відбувався чемпіонат області і зібрав більше 80 учасників. Цього року харківський місцевий чемпіонат зібрав більше 120 осіб. В основному команди від 20 до 40 учасників, як правило, в інших змаганнях.
Щодо тих змагань, які відбуватимуться на Волині найближчим часом, на водосховищі у селі Хрінники Рівненської області 18 серпня цього року має бути Кубок Волинської області з ловлі риби поплавковою вудкою. У липні ж мають відбутися етапи всеукраїнських змагань.
Які нормативи у змаганнях?
Є різні нормативи. Найчастіше все зводиться до того, хто найбільшу рибу зловить протягом визначеного періоду часу. Навіть не в кількості річ, а у вазі: перемагає той, хто зловив рибу, яка в результаті заважить найбільше.
Є конкуренція серед членів Федерації: рейтинг. Є десь 15 осіб, які борються за рейтинг кожен у тому виді риболовлі, яким займається. Тож, саме за цим рейтингом визначають, хто поїде на Чемпіонат України. І так само з Чемпіонатом Світу.
Які досягнення членів Федерації риболовного спорту Волині?
Досягнення членів Федерації протягом останніх декількох років – досить високі. Наша команда з ловлі риби на мормишку зайняла перше місце на Чемпіонаті України, двічі у 2011 році в особистому заліку волинянин став срібним призером з ловлі риби з-під льоду на мормишку на Чемпіонаті України. Окрім цього, президент нашої Федерації Дамір Шихотаров був у складі української збірної команди з ловлі риби на мормишку на Чемпіонаті світу в Казахстані і здобув «срібло» на цих змаганнях в командному заліку.
До збірної України з волинян хто ще належить, окрім Вас та Даміра Шихатарова?
Ми цього року їздили на Чемпіонат світу з ловлі риби на мормишку поблизу Чикаго. Тож, з Волині був Дамір Шихатаров, ще по двоє учасників із Київської та Дніпропетровської областей. Окрім того, я був помічником тренера, ким став Голова Федерації риболовного спорту України Віталій Левченко.
Зараз в нас є 20-річний хлопець Павло Хвас з Любомльського району, який потрапив у 15-тку найкращих спортсменів у рейтингу 2012-ого року і буде боротися за те, аби поїхати на Чемпіонат світу. Він є наразі наймолодшим волинянином, який досяг таких результатів.
Що б порадили початківцям у риболовному спорті? Чи легко стати членом Федерації?
Кожен сам собі в житті обирає, чим йому краще в житті займатися: дехто спінінгом полюбляє займатися, інші надають перевагу сісти на одному місці і спокійно ловити рибу. На мою думку, людина передусім має любити природу, любити цей вид відпочинку і якщо вона хоче, може з нього зробити спорт, цим займатися і отримувати задоволення в спілкуванні з природою, з людьми, які теж займаються цим. Ще людина має розуміти, що у риби не гастрономічна функція. Рибу треба випускати.
Умова для того, щоб стати членом Федерації, лише одна: людині має бути 16 років. У цьому віці можна написати заяву, зробити вступний внесок і стати членом Федерації і брати участь у змаганнях. Щорічний внесок становить 200 гривень.
І насамкінець, яку цікаву або ж смішну історію, яка трапилася з Вами під час рибалки, можете пригадати?
Одного разу я рибалив на вудочку. Підбираю я вудочку і починаю тягнути, але бачу, що волосінь моя не йде під воду, а підіймається високо в небо. Дивлюся, а це качка нирнула, захопила черв’яка з гачка і злетіла вверх. Декілька хвилин я чекав, щоб вона відчепилася. Отака цікава історія зі мною трапилася.
Спілкувалася Юлія Шрамко
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
d Показати IP 8 Липня 2013 15:37
цікаво, дякую

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus