USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Паралімпійський чемпіонат світу 2015: як це було. Враження тренера

11 Липня 2015 22:20
Тренер паралімпійської збірної України Юрій Тимофеєв розповів репортеру Інформаційного агентства Волинські Новини про свої враження від участі в чемпіонаті світу, в якому українці здобули срібло, програвши у фіналі турніру збірній Росії.

З другої декади червня і по кінець першого місяця літа поблизу Бірмінгема проходив паралімпійський чемпіонат світу, участь в якому взяли гравці з вадами ДЦП. За звання чемпіона повинні були боротися шістнадцять збірних, але через певні проблеми не з’явився Іран.

Звісно, мундіаль не обійшовся без участі однієї з найдужчих світових збірних – команди України. Наші хлопці спочатку смачно «бахнули» японців – 16:0. Далі розібралися із господарями – 1:0. В матчах плей-оффу українці не помітили ірландців (4:0), з труднощами подолали бразильців (2:1) і у фіналі потрапили на росіян. На жаль, вирішальний поєдинок «синьо-жовті» мінімально програли. Єдиний м’яч забив Олександр Кулигін.

Вже після завершення чемпіонату репортер ІА Волинські Новини зустрівся з Юрієм Тимофєєвим – помічником Сергія Овчаренка, який є старшим тренером паралімпійської збірної. Юрій Васильович поділився своїми враженнями про світову першість.

- Подорожжю на Туманний Альбіон задоволені на 100 відсотків?

- Враження від поїздки тільки найкращі! Звісно, вони були би ще кращими, якби українці перемогли у фіналі. Турнір відбувся на найвищому рівні. Мешкали ми у містечку Бертон-апон-Трент. Це неподалік Бірмінгема та Дербі. Місцеві розповідають історію, що колись навколишні землі належали одному лорду. При житті він заповів маєтки не членам родині, а громаді. Після смерті аристократа вдячні мешканці нарекли населений пункт на його честь.

Поселили нас в готелі «Хілтон», що збудований на території футбольної бази. Тут тренуються юнацькі, молодіжна і національна збірна Англії. Поруч знаходилося дванадцять стадіонів, на яких проводили матчі чемпіонату. Такої якості полів я ще не бачив, а мені довелося побувати в Аргентині, Бразилії, Німеччині, Португалії, Нідерландах.

Кожна роздягальня чи поле названа на честь когось із зірок збірної «трьох левів». Приміром, роздягальня імені Джона Террі, Стівена Джерарда, Уейна Руні. Одного дня ми їздили на екскурсію до Дербі. На матчах нас палко підтримувала українська діаспора. Люди приходили у вишиванках, шароварах, дівчата були з віночками на головах. Ціна на одну гру вартувала п’ять фунтів (Вочевидь, Юрій Васильович розповідає про національний футбольний центр «Парк святого Георга». Також у Бертоні є стадіон «Піреллі». Саме тут виступає клуб «Бертон Альбіон». Цікаво, що хоч три міста є сусідами, усі вони розташовані у трьох різних графствахприм. авт.).

- Якби була змога повернутися до початку фіналу – щось би змінили в тактичних діях команди?

- Ні. Ми спеціально провели турнір без кількох основних гравців. Не хочемо розкривати всі козирі і схеми збірної перед бразильською паралімпіадою. Хоча визнаю, що перший тайм фіналу ми провалили. В другій половині поєдинку виглядали краще. До слова, в складі збірної Росії грає чимало вихідців з Кавказу.

- Навколо вирішального матчу «політичні» розмови велися?

- Ми з росіянами і їхніми тренерами перебували у хороших стосунках. Про політику з ними не говорили. А навіщо? Спортсмени ж не винуваті у тій гарячій ситуації, яка виникла між обома державами. Кілька російських вболівальників намагалися спровокувати українську делегацію образливими викриками, але ми не піддалися.

- Що скажете про інші поєдинки?

- Довелося помучитися з господарями. Англійці дуже прибавили останнім часом. Обов’язково потрібно було їх перемагати, адже друге місце групи виводило нас на росіян. У випадку нічиї, незважаючи на те, що ми набили більше м’ячів японцям, монета вирішувала би долю першого місця (майже як в матчі 1968-ого СРСР-Італія – прим. авт.). Нелегким видався поєдинок проти бразильців. Вже після матчу лікарі присвоїли їхньому «шостому» номеру найлегшу форму хвороби, а лише один такий гравець має право знаходитися на полі.

- Суддівство було об’єктивним?

- Так, все пройшло кваліфіковано. В певних моментах арбітри помилялися, але це людський фактор. Ніякого спеціального засуджування з їхнього боку не було. Особливо сподобалися дії аргентинського арбітра.

- Як плануєте готуватися до поїздки в Ріо?

- Поки маємо відпустку, відпочиваємо. Якщо не виникне проблем з фінансуванням, в жовтні відбудеться чемпіонат України. Вперше змагання хоче прийняти Кам’янець-Подільський. Раніше чемпіонати України гралися в Євпаторії і Дніпропетровську. Розпочинаючи з березня 2015 року, проведемо чотири збори і міжнародні турніри. Відвідаємо Барселону, Нідерланди. До Бразилії вилітаємо орієнтовно 20 серпня. З 18-ти кандидатів на Паралімпійські ігри візьмемо 14-ох хлопців. Ніяких новачків в команді не буде – ми вже не маємо часу для експериментів.

Андрій Соколовський
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus