USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Що таке «режим Кварцелони» для ФК «Волинь»?

12 Січня 2014 19:00
Після експериментів із традиційною українською моделлю клубного менеджменту, “Волинь” повернулась до старої моделі. Фактично, в клубі знову був запущений доступний лише лучанам режим Кварцелони, - йдеться в авторському блозі Тільки справжній футбол.

Першою запрацювала селекційна частина системи. У “Волині” з’явились Дмитро Козьбан, Редван Мемешев, Дмитро Немчанінов, Богдан Шершун, Артем Кічак та старий знайомий — Віталій Гошкодеря.

Селекція не вимикалась і по ходу чемпіонату. В команді з’явились Гал Шіш, Селін, Флорентін Маттей, Міхель Бабатунде, Ерік Матуку. І ще одне повернення: Рамон Лопес.

Різномантітними експертами такий підбір гравців сприймався скептично. Лучан вже традиційно (і абсолютно безпідставно) записали в безнадійні аутсайдери. Раніше Віталій Кварцяний гучно і довго обурювався подібним підходом журналістів, але зараз махнув рукою і мовчки робив свою справу. “Собаки лают – караван идет”. Сила лучан у різноманітності та гнучкості гри. Передбачити склад, ігрову схему і стиль “Волині” в кожному наступному матчі настільки ж важко, як вгадати 6 номерів із 49 у лотереї.

У матчі із “Динамо” лучани замість глухої оборони зі старту пішли всією командою вперед і здобули результат вже на другій хвилині поєдинку. І могли б розвинути цей успіх, але на заваді стала стійка. Далі знову дала знати про себе проблема реалізації, яка мучить лучан вже далеко не перший, і навіть не п’ятий сезон. Лише по одному м’ячу відправили волиняни у ворота “Таврії” та “Карпат”. І якщо в першому випадку цього виявилось достатньо, то в другому обернулось безглуздо втраченою перемогою.

Звідси бере початок абсолютно нова біда для “Волині”. На початку сезону 2011-2012 лучани за рахунок голів на останніх хвилинах заробили половину від своїх очок. Зараз ситуація перевернулась з ніг на голову. Кількість втрачених на останніх хвилинах очок зашкалює. По два очки у матчах з “Карпатами”, “Ворсклою”, “Таврією” і ще одне з “Севастополем”. В результаті виходить сім. Тобто, “Волинь” цілком могла б зараз перебувати на шостій позиції в таблиці, поступаючись другому місцю лише шістьма очками. Але умовного способу футбол не знає.

Будемо сподіватись, що ця проблема буде вирішена вже на зимових зборах. Пояснити ситуацію можна вливанням у команду по ходу сезону гравців, які не проходили з “Волинню” зборів у міжсезоння (а іноді і взагалі ніяких зборів). Знаючи відповідальне ставлення Віталія Володимировича до підготовки, можна не сумніватись, що цей недолік буде виправлено.

З позитивних моментів можна виділити суттєве збільшення командної швидкості та креативу. Конкуренція на флангах півзахисту у лучан виросла до неймовірного рівня. Редван Мемешев, Міхель Бабатунде, Рамон Лопес, Віталій Гошкодеря, Дмитро Немчанінов і юний Дмитро Задерецький (молодість якого не заважала крутити Артема Федецького так, як Рібері й не снилось). Подібна ситуація змушує шукати для цих гравців нові позиції. Бабатунде, Рамон та Гошкодеря декілька матчів провели в ролі атакуючих центральних півзахисників. Таким чином створювалась конкуренція для румунського дуету Флорентіна Матея та Еріка Бікфалві.

Дійсно проблемною позицією залишається опорна зона. Здавалося, є Ерік Матуку, Ігор Скоба, Тимур Парцванія, Богдан Шершун, той же універсал Гошкодеря. Але досягати хоч якогось результату на цій позиції постійно доводилось за рахунок кількості, а не якості. На всіх опорники назбирали за першу частину сезону одну червону і 13 жовтих карток. Тому, це позиція, яка першочергово потребує підсилення. Або приведення до ладу вже наявних гравців.

Потерпали лучани і від нестабільності воротарів. Голкіпери або рятували команду неймовірними сейвами, видаючи фантастичні матчі (Неділько проти “Шахтаря” та “Металурга Д”), або припускались прикрих результативних помилок. Загалом, цю проблему цілком можна вирішити наявними ресурсами.

Не вистачає “Волині” традиційного супербомбардира. Такого, яким були Сачко, Пищур, Алозі, Майкон. Це можна прослідкувати навіть у виборі вболівальниками кращого гравця року. Вісім років поспіль це звання діставалось гравцям атакуючої ланки, а останніх два роки перемагали захисники Сімінін та Шиков. Це питання, цілком ймовірно, буде вирішено власними ресурсами. У складі є три доволі цікавих нападники: Козьбан, Шумахер та Селін. А також молодий Хомченко. Віталій Володимирович цілком може “зліпити” з когось із них (а може і з всіх відразу) хорошого стабільного бомбардира.

Ще один приємний момент, який варто відзначити, так це видовищність. Щоб там хто не говорив, але за грою “Волині” спостерігати цікаво. Скільки було фантатистичних поєдинків: Динамо-Волинь (1-1), Ворскла-Волинь (3-3), Волинь-Шахтар (2-0), Севастополь-Волинь (2-1), Таврія-Волинь (2-2). Несподівані результати з лідерами, камбеки з рахунку 2-0, фантастичні голи на останніх хвилинах, вилучення, незабиті пенальті, навіть собака, який бігав по полю. Все це мало місце у матчах лучан.

А ще майже кожен другий м’яч, забитий волинянами — просто шедевр. Удар ножицями через себе від Бікфалві, божевільний постріл Немчанінова у ворота “Динамо”, шедевральний удар головою Шумахера, ще один красивий гол Еріка після накидання від Мемешева. А скільки шедеврів не трапилось, завдяки голкіперам та каркасу воріт! (Згадати хоча б штрафний від Бікфалві та неймовірний удар ножицями від Бабатунде). Багато м’ячів номінувалось на звання “гол туру”, тричі вони такими визнавались.

Загалом, перша частина сезону пройшла доволі весело. Знову з мінімуму витиснутий максимум. Маючи третю з низу вартість гравців у чемпіонаті (за версією transfermarkt.de) “Волинь” показала доволі пристойну гру і здобула пристойний результат. Режим Кварцелони запущено, попереду дуже цікава весняна частина, в якій лучани знову будуть дивувати. Грати по-іншому вони просто не вміють.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus