USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

У Луцьку працюватиме центр олімпійської підготовки молодих спортсменів

21 Серпня 2017 17:23
Готувати майбутніх легкоатлетів-олімпійців планують на базі спортивних об’єктів Луцька, зокрема, реконструйованого стадіону «Авангард», у рамках створення Західного державного центру олімпійської підготовки з легкої атлетики.

Про це йшлося під час круглого столу за участю посадовців органів влади Луцька та Волинської області, спортивних функціонерів щодо створення у Луцьку Західного державного центру олімпійської підготовки з легкої атлетики 21 серпня.

Нещодавно постановою Кабміну створили два державні центри олімпійської підготовки з легкої атлетики – східний центр діятиме у Сумах, а західний – у Луцьку.

Як розповів перший заступник міністра молоді і спорту та президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул, створення центру є величезним проривом у розвитку легкої атлетики як королеви спорту і шаленими можливостями для Луцька та області у сфері розвитку спортивної інфраструктури та тренерських кадрів.

Він зауважив, що створення центру олімпійської підготовки є не окремою подією, а частиною стратегії, яку разом з владою міста та області реалізовують вже протягом декількох років. Першою помітною подією в цьому ланцюжку стала реконструкція стадіону «Авангард». Наслідком цієї реконструкції стало проведення у Луцьку низки важливих змагань, у тому числі, міжнародних, візити високоповажних гостей з європейської федерації легкої атлетики тощо. Центр вирішили створити у Луцьку тому, що у місті є один з двох сертифікованих в Україні стадіонів. Другою складовою створення центру стала зацікавленість місцевої влади у розвитку легкої атлетики, третьою – успіхи волинських легкоатлетів останніми роками, пов’язані з реконструкцією стадіону.
Зі слів першого заступника міністра, у держбюджеті на наступний рік передбачать 10 мільйонів гривень на фінансування центру. У центрі волинські спортсмени матимуть додаткові можливості займатися разом із провідними спортсменами країни. До того ж, у центрі планують створити 20 нових робочих місць.

Перший заступник міністра повідомив, що з 1 жовтня почне працювати адміністрація центру, а повноцінну діяльність центр розгорне з 1 січня наступного року. Відповідно до розробленої концепції, робота центру буде сконцентрована на підготовці спортсменів юніорської, юнацької та молодіжної категорії. Кошти, передбачені у держбюджеті для центру, спрямовуватимуть в основному на підготовку молодіжних категорій спортсменів.

Ігор Гоцул розповів, що сьогодні зустрівся з представниками усіх гілок влади та всіма зацікавленими сторонами, але навіть не очікував на таку одностайну підтримку. З його слів, результати роботи центру можна очікувати вже у найближчому майбутньому.

Заступник голови облради Роман Карпюк зауважив, що нині збулася мрія багатьох українських спортсменів. Створення центру, на його думку, буде гарним прикладом для дітей для того, аби займатися спортом. Також волиняни отримають доступ до підготовки спортсменів високого класу, адже тут працюватимуть провідні фахівці з усієї країни.
Президент Федерації легкої атлетики Волин Володимир Рудюк зазначив, що створення центру є дуже почесним та водночас відповідальним. За декілька років його роботи він сподівається, що молоді спортсмени показуватимуть високі результати на світових та європейських чемпіонатах. На його думку, до центру варто долучити найкращі спортивні споруди міста, створити метальний центр та легкоатлетичний манеж, універсальну спортивну споруду. На часі створення олімпійських центрів підготовки не тільки з легкої атлетики, а й з інших видів спорту.
Перший проректор Східноєвропейського національного університету Анатолій Цьось зазначив, що найближчим часом складуть широку програму діяльності СНУ та федерації легкої атлетики, де будуть різні розділи роботи, аби робота була системною та дозволяла вчитися найкращим спортсменам. Йдеться про наукове забезпечення процесу підготовки спортсменів, наукову роботу, підготовку суддів тощо. Своєю чергою, Ігор Гоцул повідомив, що як один із варіантів розглядають проживання спортсменів в одному з гуртожитків університету. Наразі узгоджують питання щодо реалізації такого проекту.

Начальник управління у справах молоді та спорту Волинської ОДА Ігор Дмитришин повідомив, що представники ОДА обговорили низку практичних питань роботи центру, зокрема медичний супровід спортсменів, який можуть забезпечувати на базі Волинської обласної клінічної лікарні.
Заступник Луцького міського голови Костянтин Петрочук зауважив, що міська влада не стоятиме осторонь створення центру та намагатиметься допомогти з приміщенням для створення манежу. Так, спробують знайти відповідне приміщення і переконати депутатський корпус щодо надання його у пільгову оренду центру олімпійської підготовки.
Радник голови облради, депутат обласної ради Вячеслав Рубльов зазначив, що для більшої співпраці з федерацією легкої атлетики розроблятимуть обласну програму підтримки легкої атлетики. На його думку, цьому виду спорту доцільно присвячувати увагу, адже у Луцьку є стадіон, хороша інфраструктура і люди, які живуть легкою атлетикою, наприклад, Володимир Рудюк. Він нагадав, що Ігор Палиця як засновник фонду «Тільки разом» та як голова Волиньради співпрацює з Федерацією легкої атлетики Волині вже не перший рік.
Ігор Гоцул передав слова подяки та пошани Ігорю Палиці, відзначивши, що першим кроком на шляху до створення олімпійського центру підготовки спортсменів стало підписання меморандуму між Федерацією легкої атлетики України, Федерацією легкої атлетики Волині та Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом». Після підписання документу відбулася реконструкція стадіону «Авангард» і решту планів федерації підтримали усі гілки влади та інституції.

З його слів, прагнуть створити в області замкнений цикл підготовки спортсменів, важливим кроком у створенні якого буде відкриття метального центру. Наразі метальники тренуються на стадіоні «Авангард», але доцільно розмежувати процес тренування та змагань. Для створення метального центру готовність відшукати приміщення висловила міська влада Луцька. Ігор Гоцул запевнив, що для цієї мети можна буде задіяти додаткові кошти з держбюджету.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
нічогособі Показати IP 21 Серпня 2017 17:50
у наш час в такі новини аж не віриться. Але це круто, бо легка атлетика зможе навіть гроші в регіон приводити. Залишилося тільки не пос..атися різним гілкам влади

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus