USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ми це бачили: Хонка – лігво межигірського деспота. РЕПОРТАЖ

10 Березня 2014 13:00
Позолочена сантехніка, велетенські телеекрани, антикваріат, окремі ліфти для господаря та прислуги, ексклюзивні роялі, опудало кота – у таких умовах донедавна мешкав колишній президент, а нині злочинець у міжнародному розшуку Віктор Янукович.

Як нині виглядає клубний будинок, більше відомий як «Хонка» (від назви фінської фірми, що спеціалізується на будівництві з екологічно чистої сировини), 8 березня побачило Інформаційне агентство Волинські Новини.

Найбільш помпезна будівля у колишній резиденції Януковича після відвідин залишає стійке переконання у тому, що її власник був психічно нездоровою людиною. Звісно, екс-президент – не єдиний з правителів-шаленців, проте, скажімо, замки, побудовані з ініціативи короля Баварії Людвіга, назавжди залишилися перлинами архітектури та туристичною візитівкою регіону. Хонку ж, навіть за найбільшого бажання, не можна назвати шедевром чи просто естетично гарною будівлею.

Давньогрецькі руїни та дерево – Хонка знадвору

«Поглянь, це ж руїни Херсонесу», - один з відвідувачів Межигір’я звертається до своєї супутниці, вказуючи на химерну композицію з колон, виготовлених «під давню Грецію». Поблизу них можна побачити розбиту амфору та декілька скульптур. Якими естетичними переконаннями керувався той, хто вирішив поєднати ці «руїни» з будинком, оздобленим деревом, невідомо. Може, ідея належала самому власнику цього «забороненого міста»? Думка про те, що дизайн п’ятиповерхової будівлі та її приміщень розробляли згідно планом власника маєтку, виникатиме ще неодноразово. Будинок має два входи, що, завдяки горбистому рельєфу місцевості, розташовані на різних рівнях.

Перед входом у Хонку очікує чимало охочих побачити «царські палати» Януковича. Дехто заряджає свої мобільні телефони та фотоапарати, скориставшись розетками, які виведені на вулицю. Втім, як повідомляють охоронці будівлі, всередину пропустять лише журналістів, до того ж, лише невеликими групами по 5-6 чоловік. Решта туристів матиме змогу сфотографувати кімнати, зазираючи крізь вікна.



Скарби та лицарі – на першому поверсі

У холі нас зустрічає екскурсовод, представник Самооборони Майдану Олесь. Він докладно розповідатиме про кожне з приміщень, повідомлятиме подробиці практично про кожен з предметів, якими оточив себе Янукович. На відміну від музею, до всього можна буде доторкнутися, навіть відчути себе господарем Межигір’я, присівши у одне з крісел Януковича. У будинку чергує охорона з Самооборони Майдану, її працівники займають одне з приміщень на першому поверсі. Також охороняють Хонку бійці внутрішніх військ. Вони пропонують нам залишити сумки та верхній одяг у холі.

Вже у цьому приміщенні стартує екскурсія – у центрі залу зібрані цінні речі, які бійці Самооборони виявили у будинку. Дотепна табличка-застереження наголошує «не будь Януковичем: не кради!» Серед речей – бивень мамонта з майстерно вирізьбленими сценами військового походу монголів, мозаїки з бурштину, маска лисиці (чи дізнаємося ми коли-небудь для чого вона слугувала власнику?), скульптури ангелів, церковна атрибутика, настільні годинники з порцеляни, дорогі підсвічники та вази, ікони, картини, колекційні тарілки, розфарбовані яйця, пляшки з елітним алкоголем, а також жорсткі диски комп’ютера. Насправді, це дещиця з того, чим був наповнений будинок, - переконує екскурсовод. Предмети піддадуть експертизі, опишуть, а згодом їх зберігатимуть, можливо, у якомусь музеї. Варто зауважити, що вартість одного лише бивня мамонта з такою майстерною різьбою становить не один десяток тисяч доларів.



«Данная тарелка, выпущенная ограниченным тиражом, отпечатана с применением редких красок и натурального золота. Коллекция «Юбилейная». MadeinRussia»,- читає напис на одному з експонатів Олесь. Позолота та золоті предмети у Хонці – на кожному кроці, важко навіть уявити скільки кілограмів цього дорогоцінного металу використано для оздоблення маєтку екс-президента. Зі слів Олеся, Янукович, «мов циган, стягував додому звідусіль усе блискуче».

У залі стоять декілька лицарських обладунків, світильники стилізовані під смолоскипи, на стінах – мозаїки, склепіння нагадують середньовічний замок, є декілька скульптур, що зображують представників минулих століть. Вочевидь, тут господар хотів відчути себе королем Артуром. Враження середньовіччя порушує годинник, який тримає каріатида. Янукович, як ми це швидко зрозуміємо, мав, напевно, особливу пристрасть до великих годинників – вони є чи не в кожній кімнаті Хонки. Гладенькою мармуровою підлогою холу екскурсовод ходить у тапцях, проте нам дозволяє не знімати взуття.



Приватне кіно, кіт-небіжчик, колекція набоїв та позолота в туалеті

Далі прямуємо у оздоблений деревом приватний кінозал, де мало не цілу стіну займає телевізор Panasonic з величезною діагоналлю. Як пояснює Олесь, за бажання, можна закрити цю стіну кіноекраном – проектор зауважуємо під стелею. У залі – до десятка м’яких крісел, у них можна релаксувати, перемикаючи телеканали та увімкнувши функцію масажу. Розслабитися у одному з таких фотелів пропонують учасницям нашої екскурсії.

Повз мозаїки зі сценами з середньовіччя на стінах йдемо до ліфту, яким користувався господар будинку. Ліфт оздоблений у золотих тонах, на підлозі – дорогий паркет. Його скляні двері всипані каменями Сваровскі. Підіймаємося на другий поверх та потрапляємо у зал для гостей. Позолочений годинник з амурчиками, канделябри - усе приміщення наповнене кольорами улюбленого металу господаря Хонки. У кутку - білий рояль Roland, на ньому немовби приліг, звернувшись у клубочок, кіт. Сумніви у неадекватності екс-президента одразу зникають. Насправді кіт – опудало корабельного кота Саймона, який був смертельно поранений у 1949 році на фрегаті Британського Королівського флоту Amethyst (про це свідчить опис на опудалі). Поєднання дорогого музичного інструмента та опудала кота переконують усіх у тому, що їхній власник усе ж був хворою ментально людиною. Втім, попереду на нас чекає ще чимало дивних речей.



Двері з гостьової вітальні ведуть у один з багатьох туалетів. Славнозвісного золотого унітазу тут, звичайно, немає, проте крани та інші металеві деталі сяють позолотою. Нею також оздоблена люстра та світильники обабіч величезного дзеркала.

Далі йдемо у напрямку гардеробу, проходячи кімнатою, на стінах якої – своєрідна експозиція бойових набоїв різноманітних фірм. Також тут є колекція бамбукових стріл та лук. Усі експонати – як у справжньому музеї, під склом та з табличками. Гардероб майже порожній, бачимо тут лише безліч вішаків. Як інформує екскурсовод, вивозили звідси практично увесь одяг, те що лишилося, можливо було забраковане господарем, або ж речам не вистачило місця у фурах. Приміщень для зберігання одягу у Хонці чимало, гардеробу Януковича міг би позаздрити найбагатший актор Голівуду. Гардеробна кімната, загалом, скромна у порівнянні з іншими приміщеннями у Хонці.



Звідси керували державою – кабінет Януковича

Сходами підіймаємося у президентський кабінет. Ще одна несподіванка – на журнальному столику лежить книга Ліни Костенко «Річка Геракліта». Хто її читав, назавжди залишиться загадкою. Високий годинник з позолоченими фігурками міфічних істот, екзотична рослина у вазоні, ще один телевізор з великим екраном, на полицях за склом – сотні книг. Шафи опечатані, на корінцях можна прочитати твори світових класиків, сучасних письменників, фантастів. Дос Пассос, Лем, Екзюпері, Діккенс – сучасні видання у перекладі російською. Стародруки вже, ймовірно, вивезли у музеї. На робочому столі – журнали, ілюстровані книги, серед яких фоліант «Гроші України», папки з якимись паперами. Олесь демонструє, як можна завісити вікна за допомогою пульту. Величезний комутатор прямого зв’язку з урядовцями та іншими можновладцями-регіоналами. Кумедно, що дехто з тих, чиї імена вказані тут (Віктор Пшонка та Віталій Захарченко), також переховується від правоохоронців. Зелена настільна лампа з позолотою – без неї, звісно, виконувати обов’язки Гаранта неможливо. У порожній нині коробочці, як розповідає Олесь, раніше зберігалася кілограмова золота монета з портретом Януковича. Екскурсовод нагадує, що під час останньої прес-конференції в Ростові-на-Дону екс-президент стверджував, що цей будинок – не його власність. Офіційно Хонку орендувала фірма «Танталіт», а де-факто саме тут мешкав Янукович.



«Опера», більярдна та найбільш практичне приміщення

На третьому поверсі – найбільша кімната будинку, яка нагадувала б оперний театр, якби не велетенський телевізор, вмонтований у дерев’яну стіну. Центральне фойє Хонки має площу приблизно 200 метрів квадратних, заввишки – у два поверхи. На одному зі столів лишилося чимало фотографій членів родини Януковича у рамках. Серед них – жодної світлини офіційної дружини екс-президента Людмили Янукович. Серед головних атрибутів приміщення – найбільший у будинку мармуровий камін.

«Є приказка – що дурніша людина, то більша у неї діагональ телевізора», - коментує Олесь наявність велетенських телевізорів у кожному з приміщень Хонки.

Поряд більярдна, у якій, окрім, власне, більярдного столу та колекції київ, виявляємо шахи (звісно, ексклюзивні, у спеціальній скриньці) та коробку для двох колод карт австрійського виробництва, оздоблених у стилі художника Альфонса Мухи. Вазони, позолота, круглий стіл для настільних ігор, камін із залишками дров – роздивившись усе це повертаємося до найбільшої кімнати. Рояль Steinway&Sons також колекційний, як пояснює Олесь, таких інструментів у серії, присвяченій Джону Леннону лише два десятки у світі. Кортить дізнатися, яку музику виконували на ньому за часів господарювання Януковича – Брамса, The Beatles чи, усе ж, «Мурку».

Заходимо в їдальню, розраховану на чималу кількість осіб. В оздобленій деревом кімнаті за довгим столом – 12 стільців, на стіні – знову телевізор. В опечатаних креденсах – порцелянові статуетки, на стелі багато люстр, як і скрізь, з позолотою.

У будинку – три кухні на різних поверхах, ми оглядаємо одну з них. Кухні тут найбільш естетичні з-поміж усіх приміщень, вони практичніші, там немає зайвих речей. Втім, без обов’язкової позолоти на крані не обійшлося. Дверцята креденсу опечатані, всередині – кришталеві келихи та порцелянові сервізи. Одразу з кухні можна вирушити ліфтом на інші поверхи. Щоправда, ліфт для прислуги виглядає значно скромніше. Попри скляні двері із візерунком, зсередини це звичайний сучасний ліфт Otis. Цікаво, що у кухнях виявили документи, у яких було вказано, що вартість окремих страв становила не одну тисячу гривень.

Оглянувши кухню, проходимо у кімнату, призначення якої екскурсоводу невідомо. Неодмінні атрибути красивого життя – камін, годинник, позолочені люстри, телевізор Panasonic з широкою діагоналлю, звичайно, присутні. Звідси можна вийти на величезний балкон спальні, на якому можна організовувати цілі бенкети – стільців та столів, дбайливо захованих у футляри, достатньо. З цього царського балкону відкривається краєвид на маєток та Дніпро.

Повернувшись всередину, відвідуємо ще один спорожнілий гардероб, у якому від господаря лишилося тільки декілька пар взуття. У одному з чисельних туалетів усе, від кранів до дзеркал та світильників, сяє позолотою. Також зауважуємо тут ємності з благовонною олією та ароматичні палички.



Порожня клітка та віп-церква

Піднявшись вище сходами, можемо ближче роздивитися найбільшу люстру. Як повідомляє Олесь, відповідно до документів, сумарна вартість люстр у Хонці становила 13 мільйонів доларів. Також зауважуємо порожню велетенську клітку, оздоблену фігурками ангелів. Яка птаха у ній мешкала та куди вона поділася, сьогодні ніхто відповісти не може.

«Може, це був папуга, який міг розповісти про якісь таємні речі?», - жартує екскурсовод.



По тому проходимо у кімнату для відмолювання гріхів, яку не зовсім точно називають «приватною церквою» Януковича. Як і належить церкві, тут є іконостас, усе вкрито позолотою у гламурно-православному стилі. Свічки, яких тут чимало, – єрусалимські. Дешеві лаврські свічки господар Межигір’я, вочевидь, вважав нижчими за свій статус. З книжок тут – лише брошура про Межигірський монастир. Хто сповідав екс-президента у цьому приміщенні, наразі невідомо, у документах про це згадок не знайшли, проте вважають, що відмолював гріхи Януковича хтось із високих церковних чинів.



Завітавши до ще одного спорожнілого гардеробного приміщення, бачимо там сейф. У шухлядах, окрім порожніх упаковок з-під майок та інших предметів одягу, – свідчення про забобонність мешканця Межигіря – копійки, яких знайшли чимало практично в усіх шухлядах будинку. Зі слів Олеся, п’ятий поверх будинку – суцільний гардероб, проте ми не підніматимемося туди, щоб не гаяти час.



Душ з павичами, ліки екс-президента та лицарський зал

Заходимо до «царської» ванної кімнати – не кожен має мозаїку з павичами просто на стінах душової. До слова, душ також сяє позолотою. Поряд з душовою кабіною – пісуар, біде, унітаз та, чомусь, крісло. Для того, щоб в елітності власника Хонки не виникало сумнівів ні в кого, позолочена навіть щітка для унітазу. На підлозі – брудні капці господаря. Навпроти у просторому приміщенні – ванна, над якою телевізор Samsung, щоправда, значно менших розмірів, ніж у інших кімнатах. Цікава знахідка чекає на нас у одній з шухляд – десятки упаковок ліків, які вживав Янукович. Як зізнається Олесь, тут лише частина медикаментів. На п’ятому поверсі виявили цілу полицю, заставлену ними. В іншій шухляді жінки виявляють докази того, що екс-гарант фарбував своє волосся – рушники зі слідами фарби.



Екскурсія добігає кінця, тож, ми прямуємо до виходу, оглянувши лише частину кімнат. Нині багато приміщень опечатали, а частину кімнат ми не відвідували. На першому поверсі, ліворуч від холу, зауважуємо ще одну кімнату та просимо Олеся показати її нам. Екскурсовод погоджується і ми потрапляємо до лицарської зали, або ж зали для нарад. Увесь стіл у ній вкритий мапами, сертифікатами та іншими документами. У центрі іншого, круглого, столу – попільничка, у якій, на перший погляд, можна спокійно розводити вогнище, - над нею розташована витяжка. Серед документів, які знайшли самооборонівці – сертифікати на вогнепальну та холодну зброю, зокрема антикварну. Випадково у кутку кімнати знаходимо мішок з іграшками, які, напевно, належали доньці співмешканки Януковича Любові Полежай. Законна дружина екс-президента Людмила Янукович у Хонці, швидше за все, ніколи не бувала. До слова, у чималій будівлі не виявили навіть жодної її світлини. З Любов’ю Полежай, згідно з інформацією ЗМІ, Віктор Янукович мешкав разом впродовж чотирьох останніх років.



Враження від візиту та те, чого не купити за гроші

Концентрований несмак у поєднанні з намаганням усе облаштувати так, щоб виглядало максимально «по-багатому», нагромадження непотрібних господареві маєтку речей, як от колекційних музичних інструментів, мозаїк, книг, ваз, підсвічників тощо – усе це створює враження про власника резиденції, як про одержимого, який, вочевидь, сподівався усе це забрати із собою в домовину. Намагання вихідця з «посьолка» поблизу Єнакієва жити по-царськи виглядає смішно та жалюгідно. Чи виникає заздрість у того, хто відвідав маєток - радше презирство, адже чи може викликати заздрість той, хто бездумно зносить до оселі усе, що блищить? Суміш невігластва, несмаку, забобонності – цими словами можна коротко змалювати оселю невдахи-деспота.

«Усе це більше пасувало б якомусь музею», - говорить одна з учасниць нашої екскурсії. Інша зауважує, коментуючи те, чи змогла б жити у такому будинку, - «у золотій клітці пташка не співатиме».

Екскурсовод запитує про мої враження та тішиться, почувши думку про те, що будинок бездумно перенасичений позолотою. Як зізнається Олесь, сім з десяти відвідувачів Хонки вважають, що там усе виглядає насправді дуже стильно та красиво.

Вийшовши нарешті з помпезного будинку колишнього найбільш «соціально ініціативного» керманича країни, мої супутники зізнаються, що їх не полишає відчуття якогось сум’яття, пригнічення, поганого настрою, дехто робить припущення про негативну енергетику, яка нібито панує у будівлі.

Вже найближчим часом, ймовірно, будинок опечатають та закриють на якийсь час для відвідувачів. Як повідомив екскурсовод, у перспективі з Хонки планують зробити музей корупції. Найбільше хотілося б, щоб якомога більше українців, особливо з числа тих, хто голосував за Януковича та його місцевих приспішників, переконував інших в тому, наскільки справедливий, прагматичний та соціально ініціативний екс-президент, відвідало Хонку, як свідчення безмежності людської пихатості, дріб’язковості, жаги до наживи та демонстрації своєї заможності.

Завдяки оглядинам будинку можна переконатися, що такі речі, як естетичний смак та душевне здоров’я, на жаль, не купиш ні за які гроші.

Підготував ПАВЛО ПЕРЕВЕДЕНЕЦЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
луцьк Показати IP 10 Березня 2014 13:10
Завтра янукович зробить нову заяву..
111 Показати IP 10 Березня 2014 13:26
Та, що там "Хонка" Януковича, От будинок Іванющенка - позаздрили б усі російські царі та китайські імператори разом узяті!!!!
юра Показати IP 10 Березня 2014 13:32
бедновато. но чисто.
111 до юра Показати IP 10 Березня 2014 13:33
То ж сам не прибирав?
304 Показати IP 10 Березня 2014 13:34
ось вона: мрія маленького вукраїнця
петю до 304 Показати IP 10 Березня 2014 16:49
золотой унитаз икилограмову медаль вкрали майдауны...
Лучанка Показати IP 10 Березня 2014 14:11
«Є приказка – що дурніша людина, то більша у неї діагональ телевізора», - коментує Олесь наявність велетенських телевізорів у кожному з приміщень Хонки. придуркуватий олесь напевно в своєму недолугому житті всі піратські фільми скачані з мобілки товариша дивився на розтрощеному єкрані телефону. Відеотехніка дуже якісна і інсталювали її люди що мають у цьому тяму, так що дурниці переповідати не розбираючись у предметі непотрібно!
Анонім Показати IP 10 Березня 2014 15:36
Якщо людина має гроші той відповідно і рівень життя має бути відповідний.Не менші і не бідніші і в Яценюка і в Турчинова і в..........Прийде час зможемо і їх оселі оглянути!Перегнув і справді таки палку той Олесь-рівень інтелекту 0.Та й заголовок шановні ВН СЮДИ АБСОЛЮТНО ТАКИЙ НЕ КЛЕЇТЬСЯ.
ОК до Анонім Показати IP 10 Березня 2014 15:38
А ЗАВТРА Янукович зробить заяву.... а фото то є волинських мас-медіа в Межигір"ї...
вік Показати IP 10 Березня 2014 15:43
Бачу що не густо журналістів поїхало-2 з радіо здається Луцьк,а Яник їм зарплату платив премії-знаю що державні медіа не бідували і ще поїхали ВН.Заголовок і дійсно не підходить чи ви керуєтесь принципом -що страшніше то ліпше?Підозрюю якщо були і інші журналісти то вони правильно на фото не показувались а то всяке може бути..
НЕЛУЧАНИН Показати IP 10 Березня 2014 16:07
на вулиці перед хонкою треба поставити опудало бандюковича, щоб народ міг плюнути в харю і копнути в с"аку
Геть Показати IP 10 Березня 2014 16:17
За наші гроші жив. За гроші, які недоотримали бюджетники; за ліки, які мали отримати хворі безкоштовно, а не отримали; за незроблений ремонт на вулицях і будинках... Бачимо, куди йшли ті гроші.
Оля Показати IP 10 Березня 2014 17:32
Молодці,ВН що небояться повернення Бандюковича.А ті хто надіється на його повернення -помруть з мрією...Слава героям.
народна Довіра Показати IP 21 Березня 2014 15:52
Скромно но со вкусом
Українка до народна Довіра Показати IP 19 Квітня 2014 22:10
Все таємне, стає явним. З грязі в "князі". Чесно зароблена 1 копійка більше приносить користі, радує, приновить користь. Я йому не заздрю. Все минає, гріх зостається.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus