USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Що означають останні розробки Ілона Маска в області чипізації мозку

8 Лютого 2021 07:40
Бізнесмен-інноватор Ілон Маск 2 лютого повідомив про проведення співробітниками його компанії Newrolink операції по імплантації комп’ютерного чипа в мозок мавпи.

Що пропонує своїм потенційним клієнтам Newrolink, наскільки близька компанія до успіху і чого варто очікувати, а чого побоюватися від нової технології, розбиралася Страна.

Матеріалізація думок

Ідеї ​​про те, що людина може впливати на навколишній світ одним зусиллям волі і думки, без залучення м’язів, інтригували людини давно. Телепатією, телекінезом та іншими надприродними здібностями наділяли героїв казок, фантастичних оповідань і міських легенд.

Однак в середині XIX століття виявилося, що думки дійсно матеріальні: у 1849 році німецький фізіолог Еміль Генріх Дюбуа-Реймон показав, що мозок у своїй роботі генерує слабкі електромагнітні імпульси, які можуть бути зафіксовані вимірювальними приладами. У 1875 році результати досліджень електричної активності мозку і зв’язок між цією активністю і процесами, що відбуваються в мозку незалежно один від одного, проілюстрували британець Річард Каттон і російський фізіолог Данилевський. А в 1913 році випускник Київського університету опублікував першу в історії енцефалограму – запис електричної активності мозку собаки.

Пізніше, у 1924 році, американець Ганс Бергер зробив першу в історії енцефалограму людини, створивши таким чином потужний метод «прямої» діагностики роботи найважливішого органу в людському тілі. Однак нас в цій історії хвилює не застосування енцефалограм в медицині, а те, що вони стали першим доказом того, що прихована від сторонніх очей внутрішня робота мозку може, нехай і не зовсім безпосередньо, а за допомогою приладів, виявляти себе в зовнішньому світі.
Прилад для читання думок

Правда, для цього потрібно було навчитися розшифровувати сигнали, що йдуть від мозку, і дізнатися, яким саме збудженням вищої нервової системи відповідає кожен з них. Ця робота активно велася протягом XX століття і почала давати перші результати.

Так, у 1999 році вчені Каліфорнійського університету створили систему, яка, аналізуючи сигнали мозку кішок, навчилися розрізняти, що саме тварини бачать в даний момент. У 2000 році групі вчених Даремського університету вдалося створити пристрій, що копіює рух рук мавпи дурукулі завдяки зчитуванню сигналів, які мозок тварини посилав для управління кінцівками. А в лабораторії Джона Донохью університету Брауна змогли навчити мавпу годувати себе за допомогою роботизованої руки, керуючи їй сигналами її власного мозку.

У 2007 році компанія NeuroSky випустила гру NeuroBoy, у якій можна було використовувати не тільки мишу і клавіатуру, але і спеціальний пристрій для фіксації сигналів, що виходять з головного мозку (нейрокомп’ютерний інтерфейс).

А в 2011 році японці з Neurowear використовували гарнітуру NeuroSky для створення пристрою під назвою Nekomimi – пов’язку у вигляді собачих або котячих вух, які змінювалися відповідно до поведінки користувача.
Пізніше випустили схоже пристрій: хвіст, здатний виляти або, навпаки, понуро опускатися залежно від настрою «господаря».

У 2012 році ті ж Neurowear створили мобільний додаток, яке на підставі даних від тієї ж гарнітури може публікувати в соцмережі інформацію про настрої користувача в даний момент.

NeuroSky використовували в своїх пристроях технологію т.зв. сухих неінвазивних сенсорів, які монтувалися на гарнітурі, яку одягали на голову. Чутливість і роздільна здатність таких сенсорів залишала бажати багато кращого, і ні для чого, крім швидше кумедних, ніж реально цікавих іграшок, вони не годилися.

Утім, було очевидно, що технологія здатна на більше. Але для цього потрібно було впровадити електрони безпосередньо в мозок. Такі досліди були поставлені в 2006 році вченими з Массачусетської лікарні загального профілю та Університету Брауна.

Двом пацієнтам, один з яких був паралізований після ножового поранення спинного мозку, а інший – через боковий аміотрофічний склероз, вживили в мозок сенсори BrainGate від компанії Cyberkinetics, які дозволили їм управляти курсором миші на екрані.
Сенсори BrainGate двом паралізованим в результаті інсульту пацієнтам можливість керувати роботизованими руками. На одному із записаних дослідниками відео одна з учасниць експерименту, – це був перший за 12 років її життя випадок, могла пити без сторонньої допомоги.
Таким чином, технології, за допомогою яких людина може безпосередньо впливати на реальність, використовуючи функції мозку, вже не фантастика, а реальність.

Інша справа, що Ілон Макс і його Neurolink в своїх експериментах, схоже, готові піти значно далі.

Neurolink – зв’язок із майбутнім?

Отже, у чому ж полягає ноу-хау Маска? Перш за все – в конструкції і, що найголовніше, розмірах чіпів-сенсорів, що імплантуються в мозок використовуваних для зчитування мозкової активності.

Сенсори BrainGate представляли собою досить громіздкий пристрій, що закріплюється на голові і з’єднується проводами з використанням зовнішньої техніки. У Neurolink ж стверджують, що домоглися істотного зменшення розмірів датчиків: вони будуть повністю імплантуватися в мозок, і після того, як операційноа травма загоїться, будуть зливатися з кісткою черепа.
Живлення пристрою планується здійснювати за допомогою бездротової магнітної зарядки, а сигнали назовні пропонується передавати за технологією Bluetooth. В результаті зовні по людині взагалі не можна буде сказати, є у неї чип чи ні. «Хто знає, можливо, я вже із чипованих?» – пожартував Маск на одній з презентацій.

За словами Маска, спершу пристрій буде використовуватися переважно в медичних цілях. Творець Neurolink стверджує, що чип дозволить допомогти людям, що страждають сліпотою або втратою слуху (звукові та відеосигнали, записані зовнішніми пристроями, транслюватимуться безпосередньо в мозок, минаючи травмовані або відсутні органи), паралічами, безсонням, депресією, епілепісей, хворобою Альцгеймера тощо.

Однак в майбутньому пристрій зможе істотно розширити можливості і здорових людей. Безконтактне управління електронними пристроями, пряма трансляція в мозок музики і зображень, і навіть ... спілкування без слів, тобто, справжня телепатія.

Найпростіший приклад: ви зможете за лічені секунди перемножити багатозначні числа без всякого калькулятора. Точніше, калькулятор буде використаний, але ваш мозок за допомогою чипа сам зв’яжеться з ним, введе умову і майже миттєво отримає відповідь.

З цього приводу в Маска, як і в багатьох інших, є навіть своя філософія: мовляв, розвиток цифрових технологій і штучного інтелекту зможе створити умови, в яких комп’ютери будуть перевершувати людину, що поставить людство як біологічний вид перед досить неприємними ризиками. Зрощення живого мозку з комп’ютером, на думку Маска, дозволить уникнути такої загрози. «Світ, контрольований колективною волею людей Землі, думаю, що це саме те майбутнє, до якого ми прагнемо», – заявив він.

Стверджується, що операція з установки чипа проста і майже безболісна: її нібито зможе здійснювати спеціальний робот, і вже в той же день пацієнт зможе покинути лікарню. Також підкреслюється, що встановлений чип можна легко зняти, якщо власник цього захоче.

Фантазії і реальність

Все це, звичайно, чудово. Однак поки що команда Neurolink не показала результатів, хоча б порівняно з тими, які продемонстрували їхні колеги-конкуренти з BrainGate. На сьогодні чипи встановлювалися лише тваринам: їх впровадили двом свиням (одній з яких пристрій зняли, щоб довести, що зворотна процедура не впливає на здоров’я), а тепер – мавпі.

На одній із презентацій Маск показав, що сенсори дійсно здатні зчитувати інформацію з мозку свині: наприклад, вони можуть розрізнити, коли тварина знайшла їжу.
Чипована свиня
Карта мозкових хвиль свині

Але це поки що все. Правда, сьогодні Маск стверджує, що чипована мавпа вже може грати у відеоігри у себе в голові, і що в майбутньому він планує чипувати ще одного примата, щоб мавпи могли зіграти один з одним, скажімо, у віртуальний пінг-понг. Звучить круто, але поки це тільки слова.

До речі, продемонструвати чиповану мавпу, яка зможе рухати курсор по екрану силою думки, Маск обіцяв ще 28 серпня, однак цього не сталося. У наукових дослідженнях прогнози далеко не завжди збігаються з реальністю, а негативний результат – теж результат. Однак Маск – ще й бізнесмен, і з цієї точки зору невдачі для нього вкрай небажані.

Так, в липні 2020 року колишній співробітник Neurolink розповів виданню STAT, що вчені, які працюють на компанію, зіткнулися з колосальним тиском з боку топ-менеджменту компанії з метою прискорити роботи для отримання результату. В результаті шестеро з восьми провідних співробітників змушені були звільнитися.

Крім того, вчений, ім’я якого не розголошується, повідомив, що описувані Маском як абсолютно безпечні і навіть практично повністю безболісні, операції з імплантації чипа не настільки нешкідливі і прості: наприклад, нібито зроблений на початку 2020 року експеримент з чіпування вівці закінчився невдачею.

І тут ми підходимо до найважливішого моменту, що відбувається: до страхів і фобій, справжня хвиля яких викликається будь-яких повідомлень про успіхи в справі розвитку нейрокомп’ютерних інтерфейсів.

Чипофобія: «1986» відпочиває

Критики ідеї нейрокомп’ютерних інтерфейсів не відкидають їх широких можливостей. Однак вони побоюються, що технології також відкривають широкі можливості для зловживань, які можуть повністю знищити звичний нам образ життя і поставити хрест на таких поняттях, як особиста свобода і власна думка.

Як стверджують, нейрокомп’ютерний інтерфейс зможе розшифровувати і навіть записувати сигнали людського мозку, тобто, читати думки, хто знає, які саме думки вони будуть читати і куди передавати цю інформацію, хто знає, чи не стануть встановлені в мозок чипи використовуватися для створення системи тотального контролю за поведінкою мас і окремих людей?

Звучить параноїдально, проте з урахуванням тенденцій останніх років просто відмахнутися від цих аргументів не можна. Сучасні інформаційні системи вже сьогодні масово збирають і інтерпретують дані про те, хто ми, де живемо, куди мандруємо, чим захоплюємося і які товари купуємо.

Вже давно перестало бути секретом те, що пошукові системи зберігають і аналізують пошукові запити кожного конкретного користувача.

Не секрет, що мобільні телефони, наприклад, вже зараз здатні аналізувати і записувати нашу мову: у соцмережах можна знайти масу історій на кшталт того, як людина, що обговорювала зі знайомим, наприклад, туристичну поїздку, раптово починає отримувати рекламні пропозиції путівок саме в ту країну, яка обговорювалася. Автор цих рядків і сам зіткнувся з ситуацією, коли після обговорення з дружиною купівлі певного пристрою почав масово стикатися з рекламою таких пристроїв в банерній мережі Google Ads.

В Google запевняють, що це неможливо, і що компанія, по-перше, ніколи не активує реально існуючі системи розпізнавання мови без команди, а, по-друге, не ділиться цими даними з третіми особами. Але чи можемо ми повністю довіряти запевненням компанії?

Адже зовсім не випадково в світі зростає популярність «безпечних» браузерів типу DuckDuckGo або систем анонімізації типу TOR або VPN.

А тепер уявіть собі, які можливості в цьому сенсі відкриває комп’ютерний чип, імплантований в мозок і який безпосередньо зчитує ваші думки! У цьому випадку для того, щоб зрозуміти, що ви цікавитеся тією чи іншою темою, вже не треба буде, щоб ви вбили це в пошуковий запит або обговорили з друзями в межах досяжності всюдисущого смартфона – вам достатньо буде просто про це подумати.

І мова може йти не тільки про улюбленні сорт пива або марку взуття, а й, скажімо, про політичні уподобання, релігійні погляди, ідеологію тощо.

Не меншу тривогу викликає офіційно заявлена ​​можливість чипів транслювати інформацію безпосередньо в мозок. Добре, якщо це буде просто музика або зображення (хоча якщо це, навіть зрідка, буде відбувається без попиту і без дозволу користувача, вже це може завдати проблем: уявіть собі, що вам раптом почнуть показувати кіно, коли ви перебуваєте за кермом автомобіля).

Але якщо таким же шляхом зможе транслюватися, наприклад, пропаганда? Або ще гірше: якщо сенсор зможе транслювати невербальну інформацію, викликаючи почуття страху або ейфорії, голоду або спраги тощо? Адже обіцяє же Маск, що його сенсор зможе лікувати депресію? А що якщо він також виявиться здатний її викликати? Причому, наприклад, не аби у кого, а, скажімо, у певної категорії користувачів – тих, хто вважає за краще Pepsi, а не Coca-Cola або республіканців, а не демократів?

Звучить параноїдально, але чи можемо ми поручитися за те, що щось подібне не стане можливим у реальності?

Найцікавіше ж те, що, з досвіду попередніх неоднозначних винаходів, можна припустити, що люди навряд чи вважатимуть за краще відмовитися від істотного збільшення комфорту і можливостей заради безпеки особистості. Адже не відмовляються ж сьогодні від смартфонів навіть ті, хто впевнені, що ці пристрої стежать за нами?

Поки все це – справа майбутнього. Однак, як видно, вже не такого й віддаленого. Той же Ілон Маск, наприклад, говорить про початок практичного використання технологій Neurolink вже через 5-10 років. Так що цілком можливо, що вже зовсім скоро нам доведеться вирішувати – імплантувати чи комп’ютерний чип собі в череп.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ілончук Показати IP 8 Лютого 2021 10:53
Чипа кожному депутату в голову хай може хоч так будуть думати
Вася з Привокзальної Показати IP 8 Лютого 2021 22:13
Чипа кожному депутату в голові - то в майбутньому ! А вже сьогодні є простіші і ефективніші методи впливу - копня в &упу !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus