USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Гунчик не бачить проблеми у дірявих бочках з гнилими рештками тварин

7 Лютого 2018 14:19
Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик не бачить загрози у смердючій рідині, що витікає з напівгнилих бочок, наповнених трупами тварин. Мовляв, загрози екології у цьому немає, а ковельчани, які скаржаться на проблему, у таких спосіб намагаються вирішити власні інтереси.

Про це йдеться у сюжеті ТРК Аверс.

Ковельчани б’ють на сполох. Для зберігання тваринних решток з місцевого ветсанзаводу виділили бетонні резервуари колишнього крохмального заводу та гроші на їх обвалювання. Проте, як повідомили місцеві мешканці, які живуть поряд з ветсанзаводом, бочки – діряві. Люди скаржаться, що мало того що вони діряві, відходи витікають і течуть знову в ґрунт. Більше того, резервуари нічим не закриті зверху.

Ще у березні про екологічну катастрофу навколо ковельського ветсанзаводу і трупів тварин на його території, які зберігалися під відкритим небом, говорила чи не уся Волинська область. У жовтні минулого року через обурення місцевих мешканців рештки тварин вирішили законсервувати у залізобетонні резервуари покинутої фабрики. Але проблеми це не вирішило, адже ємкості з гнилими рештками тварин почали протікати.

Тим не менше, очільник ОДА Володимир Гунчик не бачить у цій ситуації серйозної загрози.

«Я не думаю, що є якась особлива серйозна загроза, хоча зарікатися ні від чого не потрібно. Проте наразі особливої загрози немає. Ми враховували, що дані ємкості не передбачені для зберігання відходів. Томі під час проведення підготовчих робіт перед їх заповнення, були здійснені укріплення ємкостей», - каже очільник облдержадміністрації.

Більше того, Володимир Гунчик впевнений, що таким чином місцеві мешканці намагаються привернути увагу до себе та своїх не вирішених десятиліттями проблем.

Натомість журналісти, які завітали на місце зберігання відходів, знайшли на території гниючі рештки тварин, незважаючи на те, що ті мали б знаходитись у залізобетонних резервуарах.

Начальник управління безпечності ветеринарної медицини Анатолій Тимофіюк каже, що про цю ситуацію знають, але причину протікання бочок досі не вдалося встановити.

«Протікання цих споруд незначне, і було з самих початків, як тільки заповнилися ці ємкості. Тож проводилося хлорування біля цих споруд. Про ситуацію повідомляли Ковельську міську раду, яка була замовником робіт», - каже Тимофіюк.

Зі слів чиновника, рештки тварин наразі проходять етап компостування. Після завершення сировину можна буде використовувати у якості добрива. Та дивується, чому біля відходів стоїть сморід, адже вони мають бути захлоровані і засипані тирсою.

Натомість завідувач кафедрою екології ЛНТУ Василь Іванців не розуміє спокою екологів: «Про яке компостування може йти мова, якщо там є хлорка, адже це доволі агресивна сполука. Я не думаю, що така сировина після компостування буде приносити якусь користь у підвищенні врожаю». Та додає, якщо належним чином не дослідити цю ситуацію, то наслідки можуть бути не передбачуваними.


«Ми не знаємо, про яку рідину ми говоримо. Це може бути все що завгодно: там і волосся, і шкіра, і нігті чи вирости рогові. І якщо ця сировина попаде в грунт, то навколо витоку цієї рідини буде зміна структури, буде зараження землі. Це буде локально. А якщо попаде у водоносний горизонт – то це вже може бути реальна і глобальніша небезпека», - додає Василь Іванців.

Згідно з інформацією Держспоживслужби, на 10 лютого заплановано здійснити повторну перевірку території. І єдине, що наразі там можуть пообіцяти – проведення повторної дезінфекції та встановлення за допомогою спеціалістів причин протікання.

Проте, хто і за чиї кошти буде цим займатись – наразі невідомо, адже на перезахоронення решток у залізобетонні бочки вже витратили понад 4 мільйони гривень із бюджетів різних рівнів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
скептик Показати IP 7 Лютого 2018 14:22
перемістити кабінет гнусика до тих бочок і давати воду пити з найближчої криниці. може побачить проблему ?
Свєтка Показати IP 7 Лютого 2018 14:35
А що старий «мачо» бачить?))))
проклятый совок Показати IP 7 Лютого 2018 14:51
дожились до средних веков, деградация идет полным ходом
ха-ха Показати IP 7 Лютого 2018 15:07
Шукайте ті мільйони в кишені Кіндера і Ко...
Антон Показати IP 8 Лютого 2018 08:52
Гунчик бачить вже своє звання підполковника, і лопатку саперну з рук кулика вручену! )))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus