USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ковельський ветсанзавод: «закопування» грошей і тваринні рештки по лісах

18 Вересня 2017 19:00
Близько двох місяців Ковельська філія державного підприємства «Укрветсанзавод» не здійснює ніяких робіт з утилізації відходів чи їх перевезення, а виділені з цією метою державою 17 мільйонів гривень досі, в повному обсязі, не можуть потрапити на рахунки Ковельської міської ради.

Так, за словами голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика, 5 мільйонів із загальної суми перерахували. Зараз, однак, мова вже йде навіть не про тваринні рештки, а про перегній. Тож, вочевидь, кошти доцільніше було б спрямувати на усунення наслідків того, що більшість небезпечних речовин встигли потрапити у воду та ґрунт, а не на «закопування грошей».

Окрім того, відкритим залишається питання, куди після закриття ветсанзаводу підприємства та фермери звозять відходи. Також невідомо, чи після подання наприкінці липня заяви на звільнення тимчасовим виконувачем повноважень директора ветсанзаводу в Ковелі Андрієм Марченком хтось обіймає цю посаду.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини розповів очільник фракції «УКРОП» у Ковельській міській раді, голова тимчасової контрольної комісії Ігор Пініс. Він повідомив, що рештки до ветсанзаводу в Ковелі перестали звозити ще в лютому цього року. Загалом завод обслуговував понад 100 клієнтів із усієї області. Це, зокрема, підприємства, пов’язані з переробкою тваринної сировини (птахо- та свиноферми, ковбасні цехи та інші), а також низка державних структур, які під час своєї діяльності теж мають справу з такими продуктами, до прикладу, конфіскат митниці тощо.

«На сьогоднішній день інформації про те, куди вони ось уже 8 місяців звозять свої відходи, немає. Відомо, що деякі переробні підприємства рештки компостують на своїй території. Це можливо для доброякісної сировини, хоча чинне ветеринарне законодавство не оцінює такі дії позитивно», – зазначив Ігор Пініс. Та додав, що тваринні відходи потребують належної утилізації чи переробки, здійсненої на відповідних підприємствах. У інших випадках вони можуть нести небезпеку для навколишнього середовища.
Також депутат розказав, що в Ковельському районі неодноразово траплялися ситуації, коли відходи тваринного походження селяни знаходили скинутими у навколишніх лісах.

Читайте ще: СВИНІ З ЧУМОЮ ТА ОТРУЄНА ВОДА, – ПРО КАТАСТРОФУ НА ВЕТСАНЗАВОДІ У КОВЕЛІ

«Ситуація неприємна і небезпечна», – акцентував Ігор Пініс. Він поінформував, що навіть раніше, коли завод у Ковелі працював, не всі рештки потрапляли на його територію. Лише близько 30 % підприємств та установ, які мають справу з такими відходами, звозили їх до ветсанзаводу.

«Куди раніше звозили інші рештки, невідомо. На багатьох філіях ветсанзаводу ситуація катастрофічна. Фактично, вся утилізація продукції, яка утворюється в результаті діяльності сільськогосподарських підприємств і не тільки, має йти через ветсанзавод. Так, наприклад, клієнтами ковельської філії були митниця, ветеринарно-санітарна служба та різні ветлабораторії. Згідно із законом, знищення будь-якого біоматеріалу має відбуватися через спеціалізовану переробку на ветсанзаводі. На сьогоднішній день, куди все це дівається (тваринні рештки, – ВН), залишається невідомим. Можна сказати, що ми зараз маємо справу із закладеною екологічною бомбою», – зауважив обранець ковельської громади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus