USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Газовиків втягують у політику?

15 Травня 2009 17:33
Майже 5 тисяч працівників газових господарств зібралися під стінами Кабміну 14 травня. Акція неприємно вразила Кабмін, адже серед пікетувальників були представники як недержавних, так і державних газопостачальних організацій з усіх регіонів України, – інформують «Волинські Новини».
 
За повідомленням прес-центру ВАТ «Волиньгаз», під стіни уряду газівників привели цілком виробничі питання. Однак суперечка щодо транспортного тарифу між газовими профспілками та урядом загрожує перерости в політичне протистояння між газівниками та Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. Адже друга хвиля протестів спричинена невиконанням Прем’єркою обіцянок, даних рік тому на нараді із представниками профспілок.
 
За словами голови Профспілки працівників газових господарств України Івана Ярового, профспілка офіційно звернулась до Генеральної прокуратури з листом щодо «злочинної бездіяльності» посадових осіб НКРЕ, які ігнорують численні звернення галузевих профспілок і рішення уряду про посилення безпеки газопостачання та незадовільний стан розподільчих мереж.
 
У день пікетування НКРЕ, 13 травня, голова комісії Валерій Кальченко висловився за збільшення тарифу на транспортування газу, повідомивши телефонограмою про це усі обласні та міськгази України.
 
Однак така заява не змінила планів газівників і наступного дня вони таки вийшли на акції протесту під Кабінет Міністрів. Працівники газових господарств вимагають подвійного підвищення тарифу на транспортування газу. Адже саме він є джерелом зарплати та коштів на технічне обслуговування трубопроводів. Водночас газівники проти того, щоб оздоровлення газової інфраструктури здійснювалось коштом простих споживачів, а добиваються, щоб це були дотації держави, адже мережі – власність держави.
 
Під час переговорів із представниками профспілок Прем’єр-міністр запропонувала на два тижні припинити акції протесту, протягом яких уряд вкотре зобов’язався підготувати всі необхідні інструкції для підвищення тарифу на транспортування за проектом, підготовленим ще минулого року.
 
Довідково:
 
5 травня минулого року Юлія Тимошенко взяла під особистий контроль виконання вимог газових профспілок, основними  з яких були терміновий перегляд тарифної політики в сфері транспортування газу, ремонт та поступова модернізація зношеного обладнання і труб, зниження аварійності та смертності під час користування газом.
 
Минулого року Юлія Тимошенко дала чіткі вказівки Мініcтерству економіки та Міністерству фінансів відпрацювати із Національною комісією регулювання електроенергетики всі процедурні питання що збільшення тарифу на транспортування та постачання природного газу. Однак протягом року два міністерства так і не змогли погодити свою роботу із НКРЕ.
 
14 травня 2009-го прес-служба Міністерства палива та енергетики розповсюдила заяву, в якій, «за словами Юрія Продана, акції протесту працівників газових господарств з вимогою підвищити тарифи на їхні послуги «організовані приватними власниками облгазів, серед яких є і ті, хто мав безпосереднє відношення до непрозорих схем поставок газу в Україну». «Сьогодні акції протесту працівників не мають нічого спільного з фактичним фінансовим станом облгазів, які отримують достатній прибуток від своєї діяльності, але, на жаль, не спрямовують його на виробничо-технологічні потреби, а також виплату заробітної платні своїм працівникам».
 
На думку міністра, профспілки повинні ставити питання не Уряду, Міністерству чи НКРЕ, а безпосередньо власникам компаній, про що неодноразово наголошувалось під час зустрічей галузевих профспілок на з керівництвом Мінпаливенерго. «Ми цінуємо і поважаємо важливу та відповідальну роботу працівників облгазів, але стояти з транспарантами та гаслами треба не під стінами Кабміну, а біля вікон власників облгазів, які маніпулюють стосунками зі своїми колективами та профспілками, та ганебно використовують їх для приховування своїх прибутків», – резюмував Юрій Продан.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus