USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Говорити «в Україні» і «на Україні» однаково правильно, – Табачник

9 Грудня 2010 14:58
Міністр науки і освіти України Дмитро Табачник вважає, що можна говорити «в Україні» і «на Україні», оскільки обидва варіанти будуть однаково правильні і коректні.
«Якщо ви скажете «в Україні» або «на Україні», ми однаково добре вас зрозуміємо, бо якщо людей влаштовує правопис, то, загалом, привід не має ніякого значення», - сказав Табачник на форумі європейських і азіатських медіа в Києві. Про це пише «Кореспондент».
Він навів приклад, що коли говорять «на Мальті», «на Кіпрі» або «на Кубі», то це не передбачає ліквідації державності ні Мальтійської Республіки, ні Республіки Куба, ані інших країн. Або ж, якщо кажуть «на Уралі», то це не означає, що колись існувала якась міфічна Уральське держава.
«Тому, я думаю, тут однаково коректно говорити «в Україні» і «на Україні». Кому як більше подобається», - підсумував міністр.
Довідково:
Українські мовознавці вважають, що вислови «в Україні» і «на Україні» не тотожні. Наприклад, мовознавець і славіст, міністр освіти в уряді УНР Іван Огієнко у статті «В Україні, а не на Україні» писав: «Коли говоримо про докладно окреслену територію як закінчене ціле, або про самостійну державу, тоді завжди вживаємо прийменник в чи у (а не на): в Австрії, в Америці, в Румунії, у Франції, в Польщі, в Росії і т. ін. Що ж до прийменника «на» з місцевим відмінком, то його вживаємо при географічних назвах на питання «де» тільки тоді, коли територія, що про неї йдеться, не окреслена докладно, не самостійне ціле, тільки складова частина якоїсь держави: на Поділлі, на Полтавщині, на Київщині, на Волині, на Буковині... До непродуманих традиційних форм належить і вислів «на Україні», що має прецікаву історію... Цілі віки ми чули то на Ukraine (від поляків), то на Украине, а тому й защепили собі це на Україні як своє власне, зовсім забувши про його історичне походження й не відчуваючи, що власне на – болюча й зневажлива ознака нашого колективного поневолення... Мусимо змінити стару граматичну форму й уживати в Україні, в Україну».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
TFA Показати IP 9 Грудня 2010 15:41
Ні, ну Куба, Мальта, Кіпр - то острови, воно і логічно сказати на острові Куба. А Україна - це ніякий не острів...
Балабанка Показати IP 9 Грудня 2010 16:10
Скроро будемо не розмовляти, а РОЗБАЛАКІВАТИ!
ЧП Показати IP 9 Грудня 2010 16:35
Табачник жид і українофоб. То чому дивувактись з його заяв. Нам, українцям, необхідно боротись з "табачкіонізмом" не криючись, сміливо, відверто і рішуче.Українці! Боріться за мову українську. За Україну! За Волю! Табачнику ганьба!
Вікінг Показати IP 9 Грудня 2010 16:44
Керуючись табачником треба відмінити будь-який правопис. Головне правило, щоб нас зрозумів співрозмовник. Диктанти, відповідно усі на відмінно писати будемо.
Петро Показати IP 9 Грудня 2010 22:28
До "його" була Україна і після "його" буде Україна. Просто не звертати на придурків уваги і підтримувати нашу мову українську,поширювати у всіх сферах і напрямках, навчати наше підростаюче покоління, а противники автоматично пропадуть навіки!!!!!!!!!
саня Показати IP 10 Грудня 2010 09:09
мудак він тупий !!!!!!!!!!!
Микола Показати IP 26 Травня 2020 11:12
І де цей убл**** зараз? А Україна є, і буде!
Ник Показати IP 31 Травня 2020 22:59
Зрозумiло, на Украiнi.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus