USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Іранець розшифрував арабський напис на шоломі Івана Грозного

19 Липня 2009 13:00
Сейєд Голамрез Мейгуні, генеральний консул Ірану, зміг розшифрувати арабський напис на шоломі Івана Грозного, виставленого в Астраханському Музеї бойової слави. Про це 19 липня повідомляють «Волинські Новини».
За словами Мейгуні, виконаний на верхньому горизонтальному поясі царського шолому напис перекладається з одного рідкісного арабського діалекту як Аллах Мухаммед. Він зазначає, що ці слова можуть бути скороченою версією відомого вислову Великий Аллах, і Мухаммед пророк його.
«Ми розглядаємо переклад іранського консула як версію, яка, безумовно, вимагає перевірки лінгвістів, сходознавців. Одним із пояснень, чому такий напис міг бути на шоломі православного російського царя, може бути припущення, що головний убір подарував батьку Івана Грозного турецький султан для його сина», – пояснила старший науковий співробітник музею Олена Арутюнова.
«На другому горизонтальному поясі шолому напис зроблено вже слов’янською мовою: Шолом Князя Івана Васильовича, Великого Князя сина Василя Івановича, господаря Всія Русі самодержця», – додала експерт.
Настільки цінну реліквію привезено в Росію з Королівської збройової палати Стокгольма спеціально до 450-річчя включення Астрахані до складу держави рукою Івана IV. Раніше шолом експонувався в збройовій палаті Московського Кремля.
Як стверджують експерти, існує кілька версій про те, як шолом Івана Грозного потрапив у збори Королівської збройової палати Стокгольма. Імовірно, його було захоплено у Москві під час Смути 1611-1612 років і разом з іншими скарбами відправлено до Варшави, до короля Сигізмунда.
Потім, у 1655 році, коли польські війська під час війни зі Швецією зазнали поразки, його могли вивезти шведи з Варшави в якості власного трофея. У 1663 році шолом вперше згадується в інвентарній книзі Королівської збройової палати у Стокгольмі.
Нагадаємо також, що в січні цього року американські вчені повідомили про свої плани розшифрувати генетичний код древніх рукописів, – пише Корреспондент.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 20 Липня 2009 15:23
А то ше раз доводить, шо сучасні кацапи походять від завойовників зі сходу - побраталися колись
Анонім Показати IP 20 Липня 2009 15:52
Ну, побратались, ну и что дальше? Завидно?
Анонім Показати IP 21 Липня 2009 10:10
у меня другая версия: шлем спи..ли у арабов и сверху что-то накалякали свое :)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus