USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Ющенко відповів Медведєву

13 Серпня 2009 16:25
Президент Віктор Ющенко висловив розчарування недружнім характером звернення російського президента Дмитра Медведєва. Про це йдеться у листі Ющенка до російського коллеги, - повідомляють «Волинські Новини».
Лист Президента України Віктора Ющенка Президенту Російської Федерації Дмитру Медведєву
Шановний Дмитре Анатолійовичу,
Уважно ознайомився з Вашим листом від 6 серпня 2009 року. Буду відвертим, я дуже розчарований його недружнім характером.
Не можу не погодитися з тим, що в стосунках між нашими країнами є серйозні проблеми, проте дивно, коли Ви повністю виключаєте відповідальність за це з боку Росії.
Наша держава ніколи не відходила від принципів дружби і партнерства, зафіксованих у Великому договорі 1997 року, робила максимум можливого для плідного, взаємовигідного розвитку двосторонніх відносин. Більше того, згідно із зазначеним Договором наші країни мають будувати відносини одна з одною, зокрема, на основі принципів взаємної поваги та суверенної рівності.
І все ж хотілося б відійти від емоцій та неупереджено проаналізувати стан двосторонніх відносин.
Позиція України щодо минулорічних подій у Грузії - загальновідома та збігається з позиціями практично всіх країн світу. Вона полягає у виключній повазі до суверенітету, територіальної цілісності і непорушності кордонів грузинської або будь-якої іншої суверенної держави.
Безпідставними є й закиди щодо постачання зброї до Грузії. Прикро, що незважаючи на неодноразові чіткі і зрозумілі роз\'яснення української сторони щодо законності її дій на ринку зброї, російська сторона продовжує послідовну кампанію, спрямовану на формування сприйняття України як держави, що не дотримується міжнародних правил та режимів у галузі військово-технічного співробітництва. У зв\'язку з цим варто нагадати, що Грузія не була і зараз не є об\'єктом жодних міжнародних санкцій чи ембарго Ради Безпеки ООН, ОБСЄ, Європейського Союзу та інших міжнародних організацій на поставки озброєнь, військової техніки чи товарів подвійного використання. Крім того, російські пропозиції запровадити такі обмеження в рамках ОБСЄ, внесені після російсько-грузинського конфлікту, підтримані не були.
Не може бути предметом політичних нарікань з боку Росії і курс України на інтеграцію в НАТО. Це змушує нас знову повторювати прописні істини про те, що право на вибір міжнародних засобів забезпечення національної безпеки, зокрема участі у військово-політичних союзах, є невід\'ємним елементом державного суверенітету будь-якої країни, і Росія має його поважати. Нагадую Вам, що Закон України «Про основи національної безпеки України», який був ухвалений Верховною Радою України у 2003 році, у тому числі й керівництвом нинішньої опозиції, передбачає пряму інтеграцію України до НАТО, аж до прямого членства. Цим керується Президент України.
Також хотів би вкотре наголосити, що прагнення нашої держави до набуття членства в Альянсі жодним чином не спрямоване проти Росії, а остаточне рішення щодо вступу до НАТО прийматиметься лише після проведення всенародного референдуму.
Хочу особливо відзначити, що стаття 17 Конституції України не допускає розташування на території України військових баз іноземних держав. У той же час наша держава залишається вірною своїм міжнародним договірним зобов\'язанням щодо тимчасового перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України до 28 травня 2017 року та у повному обсязі виконує положення відповідних базових угод 1997 року. Натомість мушу констатувати наявність серйозних проблем в імплементації базових угод з боку російської сторони в питаннях землі, нерухомого майна, радіочастот, засобів навігації тощо. Протягом всього періоду базування Чорноморського флоту Росії на території України його командуванням систематично допускалися грубі порушення двосторонніх домовленостей та законодавства України, про що українська сторона постійно інформувала російську сторону.
Україна послідовно виступає за розвиток прагматичних стосунків з Росією в економічній сфері, передусім в енергетиці. Україна розпочала програму модернізації української газотранспортної системи для доведення її рівня до високих міжнародних стандартів і готова залучати до цього процесу потенціал європейських країн та інших учасників. Наша країна неодноразово на практиці підтверджувала свою надійність як партнера у транспортуванні енергоресурсів: газу, нафти та матеріалів для ядерної енергетики. Україна - одна з небагатьох країн світу, яка у червні цього року привітала ініціативу Російської Федерації щодо її готовності розпочати багатосторонній діалог з удосконалення міжнародно-правової бази у сфері енергетичної безпеки, яка, на наше переконання, має базуватися на Енергетичній Хартії та документах, напрацьованих в її рамках.
У Вашому листі також міститься чергове повторення відомих закидів, мета яких - спробувати позбавити Україну свого погляду на власну історію, власні національні інтереси, пріоритети зовнішньої політики. Переконаний, що питання історії поряд із рідною мовою, культурою, родинною етикою є фундаментальними засадами для формування держави та ідентифікації української нації.
Порушуючи на міжнародній арені питання про визнання Голодомору в Україні 1932-1933 років, український народ віддає також данину пам\'яті мільйонам росіян, білорусів, казахів та представників інших національностей, що померли від голоду у Поволжі, на Північному Кавказі, в Казахстані та інших регіонах колишнього СРСР. Відомо, що під час проведення Акції пам\'яті «Незгасима свічка», присвяченої 75-м роковинам Голодомору в Україні, у вікнах сотень міст в усьому світі, у тому числі й у Росії, горіли свічки, що є свідченням багатонаціональної солідарності з Україною у визнанні цього факту.
Жодним чином не можу погодитися з нібито витісненням російської мови з громадського життя в Україні. Елементарні неупереджені оцінки мовної ситуації в Україні і Росії свідчать зовсім про зворотні факти. Саме в Російській Федерації українська меншина практично позбавлена можливості реалізовувати право на задоволення своїх національно-культурних потреб. Підтвердженням цього є відомі висновки міжнародних організацій.
Відповідаючи на зауваження про начебто втручання влади України у справи православної церкви, зазначу таке. Українське керівництво поважає канони і традиції церков та релігійних організацій. Церква в Україні відокремлена від держави, кожний громадянин має право сповідувати будь-яку релігію. Водночас ніхто не може заборонити громадянам вільно висловлювати свою позицію щодо будь-яких питань, у тому числі і релігійних.
Стосовно візиту Патріарха Московського і всієї Русі Кирила в Україну слід наголосити, що ним були висловлені слова вдячності на адресу керівництва нашої держави за високий рівень організації його перебування в Україні. При цьому жодних негативних або критичних оцінок, які наводяться у Вашому листі і дискредитують сам дух цього візиту, Предстоятель Руської православної церкви, звичайно ж, не робив. Загалом ми вважаємо надуманим та недоречним пов\'язування питань візиту в Україну Патріарха Кирила з двосторонніми політичними відносинами.
Коментуючи вимушене рішення української сторони щодо двох дипломатичних представників Росії, слід підкреслити, що перед таким кроком ми тричі офіційно доводили до російської сторони інформацію про неправомірні дії зазначених високопоставлених дипломатів. Українська сторона надала достатню доказову базу їх діяльності в Україні, яка завдавала шкоди національним інтересам України. Натомість, відповідні дії російської сторони стосовно українського дипломата є абсолютно невмотивованими та безпідставними. Сподіваюся, що у майбутньому нашим обом державам вдасться уникнути повторення таких прикрих випадків, які затьмарюють двосторонні відносини.
Підсумовуючи наведене, хотів би висловити переконання, що вирішення наявних проблем українсько-російських двосторонніх відносин потребує інтенсивної роботи. Тому рішення відкласти приїзд нового російського посла в Україну, безумовно, не сприятиме конструктивному розвитку наших відносин.
Україна продовжує залишатися прихильником широкої співпраці з Російською Федерацією на основі взаємної поваги, рівноправ\'я, шляхом підтримання конструктивного діалогу, в тому числі і на найвищому рівні. Готовність вести діалог за столом переговорів я підтверджував протягом останнього року щонайменше тричі у своїх листах на Вашу адресу. Цей заклик залишається актуальним і сьогодні. На жаль, раніше у відповідь я отримував лише запрошення на участь у скачках на приз Президента Росії та інших багатосторонніх заходах. Сподіваюся, що цього разу Ваша реакція на нього буде конструктивною.
Я впевнений у гарному майбутньому українсько-російських відносин, які базуються на глибоких традиціях дружби та добросусідства між народами наших двох країн і які очевидно є міцнішими, ніж інтереси окремих політичних кіл, та не залежать від ситуативної кон\'юнктури політичного моменту.
З повагою
Віктор ЮЩЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
Анонім Показати IP 13 Серпня 2009 17:31
Супер! Гідна відповідь Президента незалежної європейської держави. Без будь-яких образ Ющенко вчергове дав зрозуміти, що Україна не Малоросія і прогинатиси перед Росією не збирається. Віктор Андрійович піднявся в моїх очах.
Олександр П. Показати IP 13 Серпня 2009 23:11
Цілком підтримую як президента, так і попереднього дописувача. Гідно!!!
Анонім Показати IP 14 Серпня 2009 12:54
Очень достойный , холодный , всеохватывающий ответ. Молодец Ющенко . В конце правления, наконец, совершил поступок. И , пожалуй , хорошо , что не кинулся отвечать сразу - в конце концов , мало ли какую чушь несут В БЛОГАХ ! А идиот - депутат Заец сию минуту на 5 канале выпрыгивает из трусов , всячески понося Медведя . Глупо и жалко .Заец , по - моему , не въехал , что Медведь выступил в БЛОГЕ и ответ должен быть - как бы "через плечо" - ведь БЛОГ - штука неофициальная... Выключил ТВ - надоели идиоты. Ющенко - молодец ! Боюсь , что история с Медведем поднимет ему рейтинг. Боюсь - потому что не верю в его способности ПОСТОЯННО ПРИНИМАТЬ УМНЫЕ РЕШЕНИЯ . Раз в четыре года - это все - таки маловато будет.
Богдана Стельмах Показати IP 14 Серпня 2009 13:02
Нарешті Президент дав гідну відповідь. Радує. Але то не вирішить питання, бо монстр поклявся сам собі будь якою ціною домогтися України: сьогодні, завтра чи післязавтра. Для цього задіяні всі методи: інформаційна атака, тиха інформаційна війна (на рівні ЗМІ), релігія (мабуть, уже ніхто не сумнівається в справжніх мотивах приїзду Кирила), погрози, газовий гвинт, оббріхування в Раді Європи і ще цілий список.... Якби такої лінії, як Президент, дотримувалась більшість із політичного бомонду, московський монстр навіть і не робив би подібних заяв. А так він прекрасно розуміє, що немає у нас єдності, що в розбраті легше завоювати народ. І свідком цьому - столітня наша історія.
Артём Показати IP 14 Серпня 2009 13:18
Правильный выдержанный ответ по всем направлениям, пусть Медведь в своей берлоге порядок наведёт, указывает своим губернаторам и жителям россии как им нужно дышать, бежать и ходить а нам расказывать не надо. Спросить может и мы ему ответим что росияне нам братья но русь православная всегда была и есть Киевской!
Михайло Наход Показати IP 14 Серпня 2009 16:53
Повністю солідарний з нашим Президентом і попередіми коментаторами. Але щоб трохи підняти настрій читачам перед вихідними пропоную почитати текст нижче, на який я надибав на одному з форумів. Довго сміявся:) Открытое письмо Дмитрия Медведева Диего Марадоне Уважаемый Диего Армандович, Проблемы в двусторонних матчах, конечно, существовали и ранее. Однако то, что мы наблюдаем в годы Вашего тренерства, нельзя воспринимать иначе, как отход от общепринятой в России практики договорных товарищеских ничьих. Приведу лишь некоторые примеры, которые характеризуют положение дел, сложившееся в результате целенаправленных действий Вашей сборной против российских футболистов. На 45-й минуте наш защитник Игнашевич на правах гостеприимного хозяина любезно отдал мяч вашему нападающему Агуэро, ожидая со стороны последнего столь же джентльменского поведения в рамках российско-аргентинской дружбы. Вместо этого Агуэро со всей дури забубенил по нашим воротам, чуть не сломав казенную штангу, и безнадежно испортив счет на табло. На 46-й минуте Лопес и вовсе направил мяч между ног нашему голкиперу Акинфееву, едва не лишив и без того страдающую от низкой рождаемости Россию молодого перспективного жениха. Хорошо, что Акинфеев успел пошире расставить ноги. Не все хорошо в Аргентине и с изучением русского языка. Когда Дзанетти грубо сбил возле вашей штрафной Анюкова, наш игрок сказал ему всего одно слово. И я даже с трибуны хорошо видел, что слово это было сказано по-русски. И не взирая на тот факт, что это было самое частоупотребимое слово русского языка, ваш Дзанетти даже этого слова не понял. Когда-то, если я правильно помню, великий сын аргентинского и русского народа Хорхе Луис Грибоедов сказал: «А судьи кто?». Именно это высказывание пришло мне в голову, да и в голову всего прогрессивного человечества, когда за явный снос Аршавина вашим вратарем не был назначен одиннадцатиметровый удар. Грустно, что Аргентина слишком быстро забывает уроки истории. А между тем какие-то двадцать лет назад великие русские футболисты Александр Чивадзе, Тенгиз Сулаквелидзе, Ромаз Шенгелия, Виталий Дараселия и примкнувший к ним Оганесян камня на камне не оставляли от вашей обороны. И где тогда были все ваши хваленые аргентинские полузащитники, недонаподающие и псевдовратари? Увы, проблемы между нашими странами вышли далеко за рамки футбольного поля. Российско-аргентинские отношения подвергаются испытаниям и в результате взятой аргентинцами линии на пересмотр итогов Фольклендской войны. Принижается роль Советского Союза в поражении обеих сторон, участвовавших в конфликте. В аргентинских учебниках истории никак не упоминается участие в конфликте переодетых пингвинами спецподразделений советских морских котиков. А между тем мячи, которые залетали в ворота нашей сборной, изготовлены на вьетнамских фабриках, с использованием подневольного детского труда. Вряд ли можно назвать благоприятными условия, которые искусственно создавались накануне, да и во время недавнего пастырского визита к индейцам Патагонии Верховного Шамана Чукотского Автономного округа. К сожалению у нас нет пока единой газотранспортной системы, и в этом вопросе придраться не к чему. Но это только пока. Российские ученые уже доказали, что земля круглая, и если начать копать из Санкт-Петербурга все время вниз, то можно протянуть газопровод до самого Буэнос-Айреса. Работы уже начались под видом строительства нового стадиона «Зенита». Хотел бы проинформировать Вас, что в условиях антироссийского курса руководства аргентинской сборной мной принято решение отложить поездку сборной России на чемпионат мира в ЮАР. Такая поездка будет возможна, только если вместо вас главным тренером сборной Аргентины назначат Валерия Георгиевича Газаева. И я не сомневаюсь, что именно таким будет выбор аргентинского народа. Когда-то, если я правильно помню, великий сын аргентинского и русского народа Николай Васильевич Борхес сказал: «Hasta la vista, baby». Best Regards, Дмитрий (Anatolyevich) Медведев
Анонім Показати IP 14 Серпня 2009 22:47
Зомбi? Зомбi!!! Або дебiли!
Вадім Харченко Показати IP 15 Серпня 2009 08:43
Ющенко,ти дебіл.Після всього,що ти чудив ти ще хочеш,щоб тебе поважали?В принципі ти мені і на х.. непотрібний,але з-за тебе і таких ,як наші народні дегенерати і до України і до українців відносяться як до бидла.Цього я тобі ніколи не прощу.
вого КРОК Показати IP 15 Серпня 2009 12:35
Може наш гарант як захоче!!! Я взагалі був здивовоний - МИ ВМІЄМО КУСАТИСЬ!!!Хай раз в чотири роки але вміємо:)
kolibry Показати IP 15 Серпня 2009 13:07
Достойна відповідь!
Анонім Показати IP 15 Серпня 2009 15:06
ну непереконливо відповів наш президент. невпевнено якось...
Анонім Показати IP 16 Серпня 2009 01:28
говорить не мешки тягать, насмешил полмира. Ющенко готовится ко второму сроку!!!!!
украинец Показати IP 16 Серпня 2009 10:35
ссу в глаза,божья росса. брехливый американский бендеровец-не расписывайся за весь народ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Вітя Показати IP 16 Серпня 2009 16:39
Гарна відповідь!
Володимир Показати IP 16 Серпня 2009 17:18
Не велике щастя мати нахабного старшого брата, постійно живеш зі страхом... Ліпше не мати таких родичів.
Y-134 Показати IP 18 Серпня 2009 10:13
Как бы я не относился к нашему призиденту Я целяком и полностью согласен с таким ответом.
Анонім Показати IP 20 Серпня 2009 13:47
Сегодня, 20 августа, захотел перечитать письмо президента Медведева и был удивлен - текст почти полностью изменен. Кто-то за неделю взял и изменил историю. Мы наверное никогда не узнаем правду о том, что сейчас происходит. С одной стороны США с претензией к мировому господству. С другой Россия с коллосальными ресурсами и такими-же амбициями. А у Украинских чинуш свои проблемы: клановая война за власть, контроль над ресурсами, землями, людьми.
Вован Киевлян Показати IP 21 Серпня 2009 09:43
Медведев жалуется Путину: - Я тут написал очень жёсткое письмо Ющенко, а он не отвечает! Я уж и на видеоблоге его выставил, и по телику его целый день гоняют, а ответа нет! Путин лениво отвечает: - А мне он прислал странную смс-ку: Владимир Владимирович, у вас, кажется, шнурок развязался.
Львівянин Показати IP 23 Серпня 2009 16:10
Яким би він не був ( Ющенко ) , але людина дійсно патріот своєї країни і не знаю чому, хоч як важко не живеться мені , як і більшості з громадян країни , але саме до нашого президента - найбільша повага і віра, що якщо б не "про російські" політики , які сидять в нашій Верховній Раді , він би наладив наше життя .... А ТАК І БУДЕ !!!! Треба вірити в краще !!! Ющенко Так!!! .... і Росія,перестань диктувати свої умови, Україна - незалежна держава !!! Всіх з днем прапора і завтрашнім днем незалежності !!! Будьмо!!!!
Вован Киевлян Показати IP 25 Серпня 2009 15:12
Львівянин 23 серпня, 16:10 Друже, нема в Раді, крім комуністів, проросійських партій. Є відкрито антиросійські-БЮТ, НУ-НС, і є завуальвано антиросійська-ПР. Все вирішують олігархи, а їм краще бути центровими в Україні, чим би вони були шістками і повторювали б подвиг Ходорковського в Росії. Так що хоч в цьому аспекті все кльово.
Анонім Показати IP 28 Серпня 2009 21:02
на жаль, вікторе андрійовичу, ваша відповідь не викликає емоцій, а сприймається як звіт, який необхідно здати. А звернення Медведєва, особливо, коли він говорив про народ України, сприйнялося добре, навіть виникло відчуття віри у те, що, коли дружитимемо з Росією, но життя повернеться до нас світлим боком. Ніде, не зустрічаєш цього на жаль, в промовах українських політиків. Медвкдєв, безпеерчно, людина нового покоління. У мене, як у (не буду казати пересічного) громадянина України до нього щира симпатія. А з вашого оку, Вікторе Андрійовичу, правди не має. Виглядаєте заляканим кроликом.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus