USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Ющенко затвердив держпрограму з боротьби з ВІЛ/СНІД на наступні п’ять років

20 Березня 2009 15:12
Президент Віктор Ющенко підписав закон, що затверджує державну програму по боротьбі з ВІЛ/СНІД на 2009-2013 роки. Вітчизняні виробники медикаментів вже зараз заявляють, що для її реалізації необхідний додатковий закон. Про це 19 березня повідомляють «Волинські Новини».
Закон Про затвердження Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 роки прийняла Верховна рада 19 лютого і підписав його Президент Віктор Ющенко 16 березня.
Для реалізації цієї програми, яка охоплює майже 60% населення України, буде потрібно понад 3,6 мільярда гривень. Її метою є стабілізація епідемічної ситуації в Україні, а також зниження рівня захворюваності та смертності в результаті зараження ВІЛ / СНІД.
Заходи програми спрямовані як на представників «груп ризику» – споживачів наркотиків, засуджених, осіб, які займаються проституцією, мігрантів, безпритульних і бездомних, – так і на молодь.
Зокрема, для споживачів ін’єкційних наркотиків планується використовувати замісну терапію (введення наркозалежним медичних препаратів, які заміщають дію наркотику) і реабілітаційні програми.
Крім того, програма передбачає надання допомоги вітчизняним підприємствам в розробці антиретровірусних препаратів, а також повний перехід лікувально-діагностичних закладів на медичні інструменти одноразового використання.
При цьому планується скористатися послугами вітчизняних виробників. За словами члена комітету Верховної ради з питань охорони здоров’я, народного депутата Валерія Коновалюка з Партії регіонів, це допоможе підтримати вітчизняного виробника і припинити використання «сумнівних схем» у галузі державних закупівель медичних препаратів та обладнання.
«В останні роки в Україну надходить все більше закордонних препаратів сумнівної якості, причому за завищеною ціною», – пояснив Коновалюк.
Як інформує Корреспондент, однак, виробники готові розробляти антиретровірусні препарати лише в тому випадку, якщо держава гарантує їх закупівлю. «Часто виникає ситуація, коли вітчизняна компанія розробляє той чи інший препарат, а тим часом закуповується його зарубіжний аналог», – розповів PR-менеджер ВАТ Фармак Сергій Прокопець. Він вважає, що Україні необхідний спеціальний закон, який створить для українських виробників преференції у сфері держзакупівель.
«Такий закон вже прийняли в Росії. Закупити закордонний препарат там можна лише в разі відсутності російського аналогу, або якщо закордонний дешевший мінімум на 15%», – зазначив представник компанії.
Для фінансування загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції на 2009-2013 роки необхідно понад 3,6 мільярда гривень. З них 2,9 мільярда гривень планується виділити з державного бюджету, 267,3 мільйона гривень – з місцевих бюджетів. Ще 478,5 мільйона гривень планується залучити з інших джерел.
Варто зазначити, що попередня чотирирічна програма потребувала всього 225,8 мільйона гривень. «Дуже важливо, що в новій програмі конкретизовано чисельність населення, яке повинно бути охоплене профілактичними заходами, – 60% (населення України), а також заплановано, що 80% інфікованих отримають антивірусні препарати», – заявив лікар-нарколог Леонід Власенко.
За його інформацією, вартість антиретровірусного курсу лікування на сьогодні становить 200-300 доларів на рік на одного ВІЛ-інфікованого.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 20 Березня 2009 15:40
решили снова бабла замутить, скоты. программы придумывать умеете, а рост наркомании и распространение спида растет.
Анонім Показати IP 20 Березня 2009 15:45
Мне осталась одна забава - пальцы в рот и веселый... программа. Я то ее все равно выполнять не буду - срок кончается, а вот подгадить приемнику - святое дело.
Анонім Показати IP 20 Березня 2009 16:09
Так чего вы ждали? Препарат, которым заменяют наркотики, вызывает такую же зависимость! Их не лечат, их калечат еще больше, причем централизованно и умышленно. Если бы хоть часть этих денег перепала на лечение туберкулеза, смертей "от СПИДа" стало бы значительно меньше. Оказывается, диагноз "ВИЧ" ставят в 80 % кожных заболеваний! Кто додумается пробечить болячку и пройти повторный анализ, с удивлением обнаруживают, что нету СПИДа никакого. Если же нет, то человека "долечивают" препаратами, которыми отказались в свое время лечить рак, потому что эти "лекарства" разрушают все клетки без разбору... Такое впечатление, что для Ющенко это один из фортелей типа голодомор, Батурин, больница для детей. Первый признак: если на тему подсел наш През, то это тема халтурная
Анонім Показати IP 20 Березня 2009 17:57
ВИЧа нема! ніхто не довів протилежного. Але такі програми на мільярди у.о. застявляють народ в це вірити

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus