USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Контролюючих органів побільшає

9 Листопада 2010 09:53
Зміни до Митного кодексу дозволять митникам перевіряти фінансово-господарську діяльність підприємств.
Документ планують зареєструвати від імені голови комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Віталія Хомутинника, пише «Українська правда».
Ці поправки підготовлені спільно з Держмитслужбою, яка прагне спростити процедуру митного контролю, скоротити кількість необхідних документів і ввести електронне декларування.
З документа випливає, що Держмитниця претендує і на розширення своїх повноважень.
Одним з видів митного контролю запропоновано зробити перевірку фінансово-господарської діяльності підприємств у питаннях дотримання митного законодавства.
Митники зможуть перевіряти фінансову та бухгалтерську документацію, звіти, контракти, а також обстежувати виробничі, складські та торговельні приміщення суб'єкта.
Планові і позапланові перевірки триватимуть 90 робочих днів з можливістю їх припинення і продовження на невикористаний термін.
У Держмитниці також хочуть самостійно формувати графік проведення перевірок без узгодження його з ДПАУ.
Співрозмовник в Держмитниці неофіційно розповів, що повноваження щодо самостійного затвердження плану перевірок необхідні тому, що в більшості випадку ДПАУ відмовляє у перевірці підприємств, якими зацікавилися митні органи.
Зараз аудит проводиться одночасно всіма контролюючими органами.
«Не всі підприємства захочуть допускати митні органи до своєї фінансово-бухгалтерської документації – не тому, що у всіх скелети в шафі, а тому, що не вважають це за доцільне. Ці функції є у податкової», – зазначає один із брокерів.
Підрозділи митної варти посилять контроль за переміщенням багажу та ручної поклажі фізосіб і зможуть проводити їх повторний огляд для боротьби з мінімізацією митних платежів.
«Громадянам простіше провезти годинник вартістю 130 тис. євро під виглядом їх використання, ніж сплатити всі необхідні платежі з них», - говорить заступник голови Держмитниці Сергій Семка, додаючи, що таким чином перевозяться парфумерія, коштовності, культурні цінності.
Виконавчий директор Всеукраїнської асоціації торговців транспортними засобами Олександр Абарінов вважає, що розширення функцій Держмитниці – перший крок до отримання права оперативно-розшукової діяльності.
Але поки ця функція в проекті не прописана, щоб спростити його прийняття. «Митники занадто замахнулися, думаю, Рада ці функції не підтримає», – каже гендиректор Асоціації підприємців побутової техніки та електроніки Олег Іванов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus