USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Литвин хоче заставити депутатів голосувати тільки песонально. Ті - проти

3 Березня 2011 08:28
Ініціативу голови Верховної Ради Володимира Литвина ввести з 7 березня в експлуатацію нову систему голосування "Рада-3", яка забезпечує персональне голосування депутатів, не підтримали представники більшості у парламенті.

Приводом для заяви спікера про перехід на нову систему голосування "Рада-3", яка забезпечує особисте голосування кожного народного депутата, став виступ члена фракції "Наша Україна-Народна самооборона" Юрія Ключковського, - пише Комерсант.

"Стаття 84 Конституції вимагає, щоб при прийнятті рішень народні депутати голосували виключно особисто", - заявив пан Ключковський.
"Практика голосування за інших сьогодні настільки поширена в залі Верховної ради, що практично всі закони, які приймаються тут, є неконституційними", - додав Ключковський.

На що спікер відразу ж повідомив, що "Зараз йде робота з підготовки нової системи голосування"
"І з наступного тижня я підпишу розпорядження про введення цієї системи, подобається це комусь чи ні, але терпіти цю ганьбу далі не можна", - сказав Литвин.

Як відомо, система голосування "Рада-3" була встановлена в сесійній залі парламенту в серпні 2008 року з ініціативи тодішнього голови Верховної Ради Арсенія Яценюка.

Головним технічним нововведенням системи вартістю 461 тис. грн є сенсорна кнопка. Для того щоб проголосувати, народному депутату необхідно утримувати кнопку лівою рукою протягом всього часу, відведеного для голосування (10 сек.), А правою натискати кнопку "за", "проти" чи "утримався".

Початку експлуатації "Ради-3" у вересні 2008 року завадили протести народних депутатів. Втім, парламентарії і зараз не готові підтримати нововведення.

"Я думаю, що нічого не зміниться, тому що існуюча сьогодні ситуація в парламенті вигідна всім", - заявив глава комітету з питань регламенту Володимир Макеєнко (Партія регіонів).

За його словами, розпорядження голови Верховної ради недостатньо для зміни системи голосування.

"Розпорядження голови парламенту поширюється виключно на секретаріат Ради, але не на народних депутатів і фракції. Таким чином, розпорядження дійде до секретаріату і там і залишиться", - зазначив глава регламентного комітету.

Представники регламентного комітету Ради наполягають на тому, що питання про введення нової системи голосування знаходиться в їх компетенції і вони вже приймали рішення щодо неї.
"Ми вважаємо, що недоцільно вводити систему "Рада-3", - заявив заступник глави регламентного комітету Валерій Камчатний (позафракційний).

"По-перше, це буде дуже складно зробити через технічні труднощі. По-друге, і цю систему при бажанні можна обдурити, оскільки вона заснована не на ідентифікації персональних даних, а на простому замиканні кожним депутатом електричних зарядів", - сказав депутат.

Пан Камчатний вважає, що добиватися персонального голосування депутатів у залі необхідно не технічними нововведеннями, а підвищенням політичної культури.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Zaratustra Показати IP 3 Березня 2011 11:17
Настолько оборзели,что даже возмущаются и выражают свое против
Alexs Показати IP 3 Березня 2011 15:03
Ну і правильно - в жодній країні такого цирку нема, як у нас - скрізь голосують кожен за себе, один депутат присутній має 1 голос. А в нас 1 депутат присутній за 20-30 встигає проголосувати. Правильно колись Литвин з трибуни спікера кричав: "Шановний депутат Зайченко, досить пригати між рядами!"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus