USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Назвали замовника вбивства Гонгадзе. ВІДЕО

3 Серпня 2010 13:17
Звинувачений у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе у 2000 році Олексій Пукач в ході слідства назвав замовника вбивства – тодішнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка.
Про це 3 серпня з посилання на власні джерела повідомила «Українська правда» .
Зокрема, Пукач повідомив, що був свідком телефонних розмов Кравченка з президентом Леонідом Кучмою. Окрім того, за словами Пукача, він був особисто представлений Володимиру Литвину через декілька днів після вбивства Гонгадзе.
Сталося це випадково, коли Литвин, тоді глава адміністрації президента, заїхав провідати Кравченка у його кабінеті. Там також перебували генерали МВС: нині покійний Едуард Фере, а також нинішній депутат-регіонал Микола Джига, який сьогодні хоч і працює губернатором Вінницької області, але не поспішає позбуватися депутатського імунітету.
За словами Пукача, наказ відрізати голову і перепоховати тіло Георгія Гонгадзе він отримав на другий день після цих подій у кабінеті Кравченка, щоб нібито «замести сліди». Адже, оскільки голова і тіло були поховані в різних місцях, це значно ускладнювало розкриття злочину.
Але Пукач начебто злякався, що стане крайнім у всій цій історії, і тому підкинув у могилу прикраси, які належали Георгію.
«Українській правді» також стала відома стратегія Пукача в судовому процесі.
По-перше, він сподівається на пом'якшення вироку, тому що «визнав свою вину, висловив щире каяття та став на шлях співпраці з органом досудового слідства». А до всього іншого Пукач має другу групу інвалідності як учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, хоча стосовно його подільників суд не врахував цієї обставини.
По-друге, Пукач апелюватиме до того, що вчинив вбивство «з хибно зрозумілих інтересів служби та під примусом», а злочин було скоєно «внаслідок збігу тяжких інших обставин».
По-третє, Пукач стверджує, що отримавши наказ на вбивство Гонгадзе, він «знаходився у важкому психологічному стані, який межує зі станом аффекту». Власне, тому Пукач висловив клопотання перед слідчими провести йому додаткову комплексну психолого-психіатричну експертизу.
При цьому він стверджує, що коли викрав Гонгадзе, то начебто не мав наміру його вбивати, і навіть коли він накинув ремінь на шию Георгію та став його затягувати, то хотів лише привести журналіста в непритомний стан.
Насправді, ця версія швидше нагадує спробу Пукача уникнути відповідальності за умисне вбивство. Таке трактування подій виглядає абсурдно хоча би з огляду на свідчення трьох співучасників Пукача, які розповіли, що перед скоєнням злочину вони спеціально заїжджали за мотузкою і лопатою, якою потім було вирито могилу, - пише «Українська правда».
Очевидно, що Пукач як безпосередній виконавець убивства Гонгадзе не зможе отримати менше, ніж його подільники. Двоє міліціонерів (Валерій Костенко і Олександр Попович) були засуджені до дванадцяти років тюрми, третій (Микола Протасов) - до тринадцяти.
Верховний суд після розгляду їх касаційної скарги залишив у силі вирок усім трьом учасниками злочину.






Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus