USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Парламент загруз в Податковому кодексі

17 Листопада 2010 08:46
Перший день голосування за прийняття Податкового кодексу розчарував всіх - авторів документа, його супротивників і підприємців, які незабаром будуть жити за новими правилами

Першими вчора засумували представники Кабміну і фракції більшості, які розраховували, що документ ухвалять одним голосуванням за кілька годин, - пише 17 листопада "Дело".

Навіть у розпорядок дня Верховної Ради, крім прийняття кодексу, було внесено ще кілька питань, які депутати планували розглянути за вчорашній день. Але цього не сталося. «Якщо б опозиційні сили блокували трибуну парламенту, як цього очікувала Партія регіонів, то так би і сталося, Блокада дала б їм підставу проголосувати за Податковий кодекс відразу, без постатейного обговорення», - упевнений представник Народного Руху Олександр Чорноволенко.

Однак парламентська меншість обрала іншу тактику - багато хто з опозиційних депутатів просто не прийшли на засідання. Тому народним обранцям довелося по черзі розглядати кожну поправку до документа, загальна кількість яких перевищує 4 тисячі.
Відсутність опозиційних колег у сесійній залі компенсували своєю активністю четверо депутатів - Сергій Терьохін, Сергій Власенко, Олександр Чорноволенко та Юрій Кармазін, які внесли найбільшу кількість поправок.
Вони були наступними, кого спіткало розчарування - більшість внесених ними пропозицій не були прийняті. Як оцінив Чорноволенко, тільки 25% із загальної кількості зроблених ним зауважень парламент врахував у документі. А Сергій Терьохін в певний момент взагалі відмовився від своїх поправок, оскільки парламент «провалював» одне за іншим зауваження депутата.

Взаємне невдоволення зіпсувало настрій всім у Верховній Раді. Навіть піднята до купола парламенту зв'язка повітряних кульок, до якої була прив'язана табличка з намальованою дулею (мабуть, відображає користь від прийнятого кодексу для підприємців), принесла лише трохи сміху в ряди фракцій меншості.
Депутатські погляди від купола швидко відірвав спікер Володимир Литвин, який пообіцяв покарати карбованцем витівників, які пронесли кулі в зал. Глава парламенту дав доручення апарату парламенту встановити, хто хуліганив, і зобов'язав накласти штраф на них.
Таку ж бескомпромісність спікер виявив вчора і в питанні про пряму трансляцію з Верховної Ради. Опозиціонери вимагали забезпечити трансляцію вчорашнього засідання парламенту на площу, де проходив мітинг підприємців, які виступають проти прийняття кодексу в запропонованій редакції.
Фракції більшості з ранку провалили голосування за прийняття цієї пропозиції. І коли протягом дня опозиція вимагала повернутися до питання трансляції, Литвин відмовлявся ставити його заново.
Вчорашній день показав, що Податковий кодекс із урахуванням всіх правок не припаде до душі підприємцям. Як звернув увагу авторів документа депутат Ярослав Джоджик, в кодексі навіть немає визначення, хто є «малим платником податків», інакше кажучи, що таке «малий бізнес». У той же час найбільш спірні положення кодексу ще належить обговорити. На думку депутата Ксенії Ляпіної, одне з найбільш проблемних місць фіскального проекту - модель спрощеної системи оподаткування. «Те, що пропонується, це не спрощена система, а скоріше, навпаки. Кодекс лише призведе до скорочення робочих місць і доходів підприємців», - вважає депутат.
Зі свого боку, депутат Чорноволенко серед самих неприйнятних положень кодексу називає положення про адміністрування оподаткування. «Вони містять багато неузгодженостей, які дадуть податковим органам поле для корупції та використання своїх повноважень у політичних цілях», - вважає парламентарій.
Незважаючи на серйозні протиріччя, депутати прогнозують, що до кінця п'ятниці Верховна Рада повинна проголосувати за Податковий кодекс у цілому.

Загалом, як пише Кореспондент, 16 листопада, Верховна Рада завершила розгляд поправок до першого розділу проекту Податкового кодексу ("Загальні положення") затвердивши таким чином цей розділ.

В цілому до першого розділу пропонувалося 649 поправок.

Також нагадаємо, що під стінами Верховної Ради зібрався багатотисячний мітинг підприємців, які протестували проти прийняття парламентом Податкового кодексу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus