USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Пільги та світогляд – причини бідності українців

25 Лютого 2010 17:49
Українці самі винні у тому, що у них низька зарплата, стверджують науковці.
За минулий рік у Польщі середня заробітна плата зросла на 6,5 % - до 1300 доларів. Це повідомлення багатьох волинян зачепило за живе – вони почали розмірковувати, чому такого немає в Україні, пише газета «Волинь-нова».
Кандидат економічних наук Микола Войтович нагадав, як у середині 90-х люди по півроку ходили на роботу, не отримуючи за неї ні копійки.
«Ринкова економіка базується на тому, що той, хто бере людину на роботу, і той, хто наймається, - торгуються між собою. Працедавець хоче знайти такого працівника, який би за меншу платню трудився якісно і багато. А той, хто наймається, навпаки бажає отримувати більше, але не надто перепрацьовувати. Чи вирішиться ця дилема на користь працівника, залежить від його бажання відстоювати свої інтереси. Чи здатні наші люди гуртом добиватися більшої платні? Ні. Отже, причина перша: ми морально готові працювати за меншу зарплату», - каже Войнович.
Друга причина, за словами науковця - загальне відставання України у своєму розвитку. Чимало світових держав отримують надприбутки за рахунок передових наукових розробок та продажу технічно складної продукції: комп\'ютерів, ноутбуків, цифрової техніки, мобільних телефонів
Нічим подібним Україна поки що похвалитися не може. Наша держава надалі вважається не більше, ніж сировинним придатком Європи, що торгує переважно металом.
А українські підприємства часто мають застаріле устаткування. Обсяги виробництва малі. Крім того, зауважив Войтович помічено таку закономірність: як тільки у нас підвищують зарплати, ми одразу накидаємося на імпортні товари. У результаті вітчизняні виробники отримують менший збут і як наслідок - урізають зарплати своїм працівникам.
«Водночас на фоні кволого виробництва у нас існує багато пільг. Це величезне навантаження для економіки не дає їй як слід стати на ноги. Чудес на світі не буває: щоб давати пільги, на них звідкись треба брати гроші. Крім пільг, згадаю ще й про велику суму закордонних запозичень, які потрібно повертати», - каже науковець.
Головною причиною гальмування України Микола Войтович вважає неефективне управління. За Союзу існувала хороша школа управлінців. А на початках незалежності в Україні не виявилося ні таких шкіл, ні вчителів. Більш того, чимало людей працюють так, щоб тільки не звільнили.
«Як на мене, причина знову ж у світогляді. Після проголошення незалежності нам прищепили думку, ніби живемо у багатій країні. Насправді це не відповідає дійсності. Багатство з неба не падає, його необхідно надбати. Українці досі не настроїлися на те, що у цьому світі треба навчитися ефективно працювати, перемагати у конкурентній боротьбі», - каже науковець.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
seal Показати IP 25 Лютого 2010 22:27
Чого бідні - бо дурні, а чого дурні - бо бідні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus