USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Проголосувати вдома можна буде без довідки. А Тимошенко - проти. ОНОВЛЕНО

5 Січня 2010 17:13
Для голосування за межами виборчої ділянки виборець не повинен надавати документ, підтверджуючий, що він не може переміщатися самостійно.
Таке рішення було ухвалене на засіданні Центральної виборчої комісії. З цього питання на засідання ЦВК було винесено два проекти рішення. Зокрема, член ЦВК Жанна Усенко-Чорна в своєму проекті рішення пропонувала, щоб виборець, який подає заяву про голосування вдома, надавав довідку з лікарні на підтвердження факту нездатності самостійно переміщатися.
Усенко-Чорна також пропонувала, щоб при включенні в списки для голосування в день виборів дільнична комісія вимагала від виборця підтвердження органу ведення реєстру про те, що виборець не має іншої виборчої адреси.
За пропозицію Усенко-Чорної проголосували лише 6 членів ЦВК, п\'ятеро утрималися і троє голосували проти. Альтернативний проект рішення з цього питання вніс член ЦВК Олександр Шелестов.
У ньому передбачалася норма, що виборець для голосування вдома не повинен подавати в дільничну комісію ніяких підтверджуючих документів. При цьому Шелестов указував на той факт, що згідно з законодавством, дільнична виборча комісія повинна самостійно перевіряти факт нездатності виборця самостійно переміщатися – пише ТСН.

Кандидат на пост президента Юлія Тимошенко обіцяє оскаржити рішення Центральної виборчої комісії про спрощення процедури голосування вдома. За словами Тимошенко, таке рішення може призвести до фальсифікацій. У разі, якщо ЦВК протягом трьох днів не перегляне такої постанови, то фракція БЮТ наполягатиме на скликанні позачергового засідання Верховної Ради. Голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко в інтерв’ю Радіо Свобода погодився, що спрощення процедури голосування вдома є можливим шляхом до фальсифікацій, але саме так передбачено чинним Законом про вибори Президента. «На жаль, наші депутати, в тому числі з Блоку Юлії Тимошенко тричі голосували за закон, який зараз хочуть поміняти. Пройшло півроку, і вони раптом прозріли, хоча цю проблему можна було вирішити ще влітку», – сказав Черненко. При цьому він закликав Юлію Тимошенко не втручатися в роботу ЦВК. «Прем’єр-міністр і кандидат на Президенти не може давати 3-5 чи 10 днів ЦВК, яка є незалежним органом, що організовує вибори. Тому взагалі такі заяви можна сприймати як тиск на ЦВК», – вважає голова Комітету виборців України, громадської організації, що стежить за виборчим процессом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
читач Показати IP 13 Січня 2010 22:28
А у сортірі галасувати можна? Віктори із криміналом на хвості зпаскудити здатні все, до чого торкаються

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus