USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Протягом тижня ситуація на валютному ринку стабілізується?

24 Грудня 2008 13:34
«У мене є відчуття, що за сім днів стабілізацію на валютному ринку буде досягнуто», – сказав Президент України Віктор Ющенко під час підсумкової річної прес-конференції «Майбутнє твориться сьогодні». Про це 24 грудня інформують «Волинські Новини».
За повідомленням офіційного сайту Президента України, глава держави констатував, що на валютному ринку в останні дні відбуваються позитивні зміни. «З кожним днем гривню будемо бачити  все стабільнішою. І це є добра новина на завершення фінансового року», – підкреслив ВікторЮщенко. За його словами, «тема і проблема стабільності національної грошової одиниці сьогодні вичерпується».
Президент підкреслив, що у найближчі дні до нового року «ми матимемо все нові й нові свідчення того, як криза іпотечна, фондова, а потім валютна і курсова, знаходять певну рівновагу». «Валютна криза закінчується, банківська система виходить із ліквідністю і платіжністю», – наголосив він.
Глава держави зазначив, що  в останні місяці гривня пережила одну з найбільших атак за весь час свого існування. «50 мільярдів гривень вивели з банківської системи. 6,7 мільярда доларів люди купили в кіосках і на ринку. Щоб обслугувати відтік депозитів, Нацбанк продав 6,5 із своїх запасів мільярдів доларів. Це великі удари, щоб витримати стабільність», – сказав він. Однак Віктор Ющенко додав, що «це вже позаду».
Водночас глава держави підкреслив, що в України «залишаються великі проблеми, що стосуються бюджетної кризи, яка зачіпає підвалини національної економіки».
Віктор Ющенко констатував, що «до великих іспитів», у тому числі й на валютному ринку, Україну привела «бездарна торговельна політика уряду 2008 року». За його словами, торговельний дефіцит 2008 року становив 15 мільярдів доларів США – удвічі більше, ніж дефіцит попереднього року; платіжний баланс погіршився на 16 мільярдів доларів США. «Уряд займається інвестиційною, торговельною й економічною політикою держави. Це його персональна відповідальність», – заявив Президент. За його словами, платіжний баланс 2009 року повинен бути врегульований і «відповідь на це може дати тільки контекст бюджету 2009 рік».
Віктор Ющенко повідомив, «як тільки стала відома макроекономіка, як тільки були здійснені платежі по боргах за газ», 17 грудня була застосована тактика щодо стабілізації курсу української гривні.
«Починаючи з минулого четверга, ми приступили до тактики, мета якої – атакувати ті обставини, які на психологічному рівні формували ажіотажний попит, а за ним – спекуляції на валютному курсі», – додав він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus