USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Рада дозволила приватизувати кімнату в гуртожику

20 Квітня 2016 13:17
Верховна Рада у другому читанні підтримала Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо передачі гуртожитків у власність територіальних громад.

За це проголосувало 252 народних депутатів, - повідомляє Еспресо.TV.

Тепер громадяни, які не мають власного житла і на законних підставах фактично проживають у гуртожитках та зареєстровані в них понад 5 років, можуть безплатно приватизувати жилі й нежилі приміщення у гуртожитках, де вони проживають.

У пояснювальній записці до закону також зазначається, що гуртожитки, які були збудовані за радянських часів за загальнодержавні кошти та під час приватизації і корпоратизації та включені до статутних капіталів (фондів) приватних (колективних) товариств (організацій) передаються у власність територіальних громад.

Зі слів співавтора законопроекту, нардепа Ігоря Васюника, завдяки законодавчим змінам мешканці гуртожитків зможуть приватизувати житло, в якому проживають, - пише Львівський портал.

«Це дійсно важливий законопроект, на який всі ці роки чекали десятки тисяч сімей по всій Україні. Люди, які по п’ять і більше років проживають в гуртожитках, зможуть приватизувати житло. Важливо також, що з’явиться можливість в судовому порядку визнати недійсними договорів купівлі-продажу гуртожитків колишніх державних підприємств, які були укладені і 10, і 20 років тому. Адже по всій Україні незаконно приватні структури приватизовували гуртожитки разом з людьми, яких потім з сім’ями викидали на вулицю.

Ми працювали над цими законодавчими змінами з 2012 року. Співавторами законопроекту є понад 20 народних депутатів з різних фракцій. Але протягнути законопроект в попередній каденції було фактично не можливо через лобістські групи, які відстоювали інтереси власників гуртожитків. Тепер у мешканців гуртожитків з’явилась можливість захистити свої права та майно», – наголосив Ігор Васюник.

Окрім того, законодавчі зміни дадуть наступні можливості для мешканців гуртожитків:

Надає право приватизувати житло мешканцям гуртожитків, які були внесені до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), зокрема і тих, що в подальшому були продані чи відчужені іншим способом.

- Приватизувати можна буде не тільки кімнату в гуртожитку, але і блок чи секцію.

- Приватизація може бути проведена відразу після передачі гуртожитку у комунальну власність.

- Право на приватизацію житла матимуть не тільки «наймачі» кімнати в гуртожитку, а й члени їхніх сімей. До речі, члени сімей матимуть право на приватизацію незалежно від того, скільки часу вони проживають в гуртожитку. Важливо, щоб «наймач» на законних підставах (ордер + реєстрація) прожив в гуртожитку більше п’яти років.

- Приватизація житлових приміщень в гуртожитках, які були раніше самовільно переплановані (під кухні, санвузли, коридори, прохідні кімнати тощо) також можлива, але після погодження усіх технічних умов щодо можливості перепланування.

- Закон закріплює можливість визнання в судовому порядку недійсними договорів купівлі-продажу гуртожитків колишніх державних підприємств, які були укладені і 10, і 20 років тому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus