USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Російський газ ще гикнеться Україні під час виборів, – кажуть в Ющенка

10 Березня 2009 18:43
Підписані контракти між Росією та Україною несуть загрозу появи наприкінці року боргових претензії з боку Москви, які можуть бути використані як важіль тиску на президентських виборах. Таку думку висловив уповноважений Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, – повідомляють «Волинські Новини».
«Нещодавні заяви російського керівництва свідчать про те, що тепер наприкінці кожного місяця існує загроза припинення поставок і транзиту природного газу за одностороннім рішенням російської сторони», – вважає Соколовський.
Він пояснив, що одна з основних причин цього – наявність принципу «бери або плати» в українсько-російському контракті про купівлю-продаж газу при відсутності в транзитному контракті жодних гарантій поставок російською стороною газу в українську ГТС для подальшого його транзиту європейським споживачам.
Посилаючись на попередню інформацію, Соколовський повідомив, що під час переговорів, проведених на міжкорпоративному рівні у січні та лютому, «Газпром» погодився на ігнорування принципу «бери або плати» в перші два місяці поточного року і за цей період прийняв від «Нафтогазу» оплату скорочених на 1,5 мільярда кубометрів обсягів імпортного газу «за фактом», але офіційно російська сторона не підтвердила цієї норми на 2009 рік у цілому.
Він нагадав, що відповідно до контракту Українська сторона в 2009 році зобов'язана заплатити російській стороні за 40 мільярдів кубометрів газу, – інформує «Українська правда».
Незважаючи на це, керівництвом українського уряду задекларовано необґрунтований і суперечливий з точки зору міжнародного права намір розрахуватися лише за 33 мільярди.
«Офіційне врегулювання цього питання в контракті мало б стати пріоритетом для керівництва уряду, юристів і народних депутатів, які були причетними до підготовки й підписання невигідних Україні газових контрактів від 19 січня 2009 року і в такий спосіб щонайменше «підставили» державну компанію «Нафтогаз», а головне – Українську державу», – вважає Соколовський.
Він прогнозує, що подальше зволікання керівництвом уряду з офіційним і прозорим врегулюванням контрактних зобов'язань щодо проплати за фактично імпортований газ створює реальну загрозу появи наприкінці цього року серйозних боргових претензій до Української сторони з боку російської.
«Ці претензії можуть бути використані, зокрема, як додатковий потужний важіль зовнішнього політичного тиску на Україну в передвиборчий період», – зауважив він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus