USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

Серед старих українців – здорових 1%

2 Лютого 2011 10:55
Відсоток довгожителів, тобто тих, кому 90 років і більше, у світі зростає швидше, ніж в Україні.
Про це заявив директор Інституту геронтології імені Чеботарьова Національної академії медичних наук України, член-кореспондент НАМНУ Владислав Безруков, пише ТСН.
«Тенденції такі, що відсоток 80-літніх людей збільшується швидше, ніж усього населення, так само як відсоток 60-літніх», – заявив він.
«У когось є сім'я, але немає здоров'я, інші не скаржаться на самопочуття, але їх пригноблює матеріальне неблагополуччя, треті страждають від самотності. В Україні всього лише 1% літніх людей є практично здоровими», – зазначив Безруков.
За його словами, той факт, що люди похилого віку відчувають себе зайвими в суспільстві, призводить до дуже сумних результатів – серед всіх суїцидів 40% припадає на людей похилого віку.
«За цим сумним показником Україна знаходиться на одному з перших місць у світі», – підкреслив він.
Фахівець вважає, що один з ключових моментів тут – ставлення до людей похилого віку.
«Коли вчені шукали пояснення кавказького феномену довгожительства, дійшли висновку, що один із секретів у тому, що там дуже шанобливо ставляться до своїх старих. У 60-ті роки минулого століття в Радянському Союзі проводилося дослідження, під час якого вивчалося і питання про ставлення до створення будинків-інтернатів для літніх людей. Саме на Кавказі всі говорили: «Це ганьба для родини, для всього роду, якщо ми віддамо рідну людину в будинок-інтернат», – зауважив Безруков.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
небайдужа Показати IP 2 Лютого 2011 18:40
Мені дуже шкода пенсіонерів. Напевне не таке майбутнє вони чекали...Але як подумаєш, що поміж них є люди, які ще працюють і отримують досить непогані гроші, клянучи, при цьому, усіх молодих, робиться якось не по собі. Учора була в поліклініці. Старенька лікарка намагалася знайти у мене вену, щоб взяти кров. Довго приглядалася, врешті, не витримала і констатувала: "у вас або нема вени, або я її просто не бачу." Скажіть, якого милого, її ще там тримають?! Куди поділися ті шефства над людьми похилого віку? Волонтерський рух? Щоб було по-людськи - створіть для літніх людей якісь курси, якісь клуби за місцем проживання.Бо що головне для стариків? Правильно: поговорити.А якби міліція мала в підїзді свою бабку, то менше було б пограбувань та вбивств...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus