USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У школах вивчатимуть Україну як територію різних народів

16 Квітня 2010 13:47
Міністр освіти і науки Дмитро Табачник повідомив, що його відомство розгляне нову концепцію викладання історії України в школах.

Вона базується на антропоцентричному підході - вивченні історії з позиції особистості, а не певної етнічної групи, пише Кореспондент з посиланням на КоммерсантЪ-Украина.

"Така подача матеріалу зробить підручник неконфліктним і гуманним. Брехні в історії більше не буде!" - заявив Табачник. При цьому міністр вважає, що в підручниках з історії не можна заміняти термін Велика Вітчизняна війна на Друга світова війна, а визначення День Перемоги - на закінчення війни.

Як зазначає видання, це не перша спроба змінити концепцію викладання історії в школах. Минулого року Міносвіти схвалило шкільну програму з історії, де головними акцентами були Голодомор 1932-1933 років, масові репресії комуністичної влади у 1920-1950-х роках, діяльність Організації українських націоналістів і Української повстанської армії (ОУН-УПА) і протистояння дисидентського руху комуністичному режиму.

У розпорядженні Ъ опинився проект концепції, про яку повідомив Табачник. Згідно з документом, школярі повинні навчитися сприймати Україну як територію, де проживають представники різних етнічних груп і релігій. Автори проекту, серед яких - завідувач кафедри історії Національного університету Києво-Могилянська академія Наталя Яковенко, вважають, що при висвітленні війн, міжетнічних конфліктів і політичних подій у підручнику повинен зберігатися коректний і нейтральний стиль викладу.

На думку Яковенко, антропоцентричний підхід охоплює конфліктні питання, пов'язані з етнічними територіями і формуванням держави. "Зараз підручники з історії України є гримучою сумішшю з національної та радянської історії, де факти розглядаються через призму конфлікту, головна дійова особа - держава, а головний принцип - хто не з нами, той проти нас", - зауважила історик. При цьому Наталія Яковенко зазначила, що представники Міносвіти поки не зверталися до неї щодо використання цих напрацювань у шкільних програмах.

У свою чергу експерти по-різному коментують нову концепцію викладання історії. Так, академік Національної академії наук Петро Толочко підтримує її. За його словами, викладаючи історію, необхідно формувати позитивний імідж українців. "Зараз українці представлені в підручниках як народ, який постійно принижували і гнобили. Але були ж не тільки трагедії, а й досягнення. Всі явища, які розколюють суспільство, - голодомор, діяльність ОУН-УПА - треба висвітлювати адекватно і не політизувати!" - сказав Толочко.

З ним не згоден проректор, завідувач кафедри новітньої історії Запорізького національного університету професор Федір Турченко, який є автором підручника Новітня історія України для 10-го класу. Він упевнений, що історичні події необхідно підносити школярам "з точки зору жорсткої державної ідеології і патріотизму". "Нейтральна точка зору - це підігравання нової влади. Нам не можна подавати історію з нейтральної точки зору. На першому плані повинні бути акценти української національної історії!" - заявив Турченко.

Як повідомлялося, раніше Дмитро Табачник пообіцяв повернути в українські підручники термін Велика Вітчизняна війна. Він також заявив: "Переконаний, що під час Великої Вітчизняної війни не було ніякої третьої сили. Була антигітлерівська коаліція, і був гітлерівський Рейх, і його союзники-сателіти, і озброєні формування, які створювалися з місцевих громадян на окупованій території - це колабораціоністи" .
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
МАРУСЯ Показати IP 17 Квітня 2010 08:43
ЦЕ ВАМ ЩЕ ОДНА ТЕМА - Минкульт запретил проведение конкурса имени Гната Хоткевича V Международный конкурс исполнителей на украинских народных инструментах им. Гната Хоткевича должен был пройти в Харькове с 18 по 27 апреля 2010 года. Вчера вечером Министерство культуры и туризма Украины запретило проведение конкурса. Об этом МГ «Объектив» сообщил организатор действа Константин Черемский Конкурс им. Гната Хоткевича - единственный в Украине, который собирает исполнителей, играющих на украинских народных инструментах. Кроме того, это творческое соревнование неизменно демонстрирует высокий профессиональный уровень участников. В этом году ожидалось участие в мероприятии более 200 исполнителей не только из Украины, но и других стран мира. «Це великий скандал! Ми зараз його намагаємося загальмувати, обдзвонюємо учасників, Але скандалу не минувати. Делегації з Германії та Канади приїдуть у неділю – понеділок і ми не встигли їх попередити!» - заявил Черемский. А КАЖУТЬ, ТЕМ НЕМАЄ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus