USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Україна може втратити цілу низку стратегічних підприємств

5 Січня 2009 10:54
Україна через внутрішні політичні суперечки може втратити контроль над власною газотранспортною системою та низкою стратегічних державних підприємств, які за газові борги можуть перейти під контроль нових власників. Про це 5 січня повідомляють «Волинські Новини».
Таку думку в інтерв’ю УНІАН висловила президент Фонду регіональних стратегічних досліджень (Москва) Марина Лужикова.
За її словами, контролювати українську ГТС хочуть не лише росіяни, а також підприємці зі США та Європейського союзу, які можуть домовитись між собою.
«Особливо насторожує сума боргу. Можливо, йдеться про транснаціональну змову, в основі якої лежить сценарій провокування політичного дефолту. А розмінною монетою стане ГТС», – сказала експерт.
«Більше того, мова може йти не тільки про передачу іноземним інвесторам національної ГТС, а про цілу низку стратегічних підприємств, які можуть бути передані іноземцям у рахунок погашення боргу та його обслуговування», – додала аналітик.
Пані Лужикова зауважила, що Президент України Віктор Ющенко та прем’єр-міністр Юлія Тимошенко не намагаються спільно відстоювати українські інтереси в газовій суперечці з Росією, а намагаються заручитись підтримкою в РФ на наступних президентських виборах 2010 року.
«Замість того, щоб мати спільну позицію і грати на внутрішньоросійських протиріччях, вони укладають домовленості з воюючими сторонами не стільки з основного питання – газопостачання - скільки з питань підтримки на майбутніх президентських виборах», – зауважила експерт.
Вона висловила думку, що ситуація в Україні може стабілізуватись лише після нових президентських виборів.
«Серйозно про вирішення української проблеми можна буде говорити тільки після завершення президентської кампанії. А до того – і Україну, і Європу буде лихоманити», – сказала вона.
Експерт додала, що раніше представники США та РФ заявляли, що Україна самостійно не може підтримувати в нормальному робочому стані національну ГТС й пропонували передати її під управління міжнародним компаніям.
Як повідомляв УНІАН, російський «Газпром» вимагає від українського «Нафтогазу» погасити борг за поставлений газ.
30 грудня «Нафтогаз» погасив понад 1,5 млрд. доларів (які позичив у 2 державних українських банків) боргу й оскаржує в суді необхідність сплати понад 600 млн. доларів штрафних санкцій, нарахованих швейцарським трейдером RosUkrEnergo, що виступає посередником поставок газу до України.
«Газпром» неодноразово пропонував створити міжнародний газотранспортний консорціум для управління українською ГТС за участі Росії, Німеччини та України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Луцкий хлопец Показати IP 5 Січня 2009 13:07
Распродадут страну к чёртовой матери. Не ту страну назвали Гондурасом.
михаил Показати IP 5 Січня 2009 13:16
Минтопэнерго Украины подало в Хозяйственный суд г.Киева иск о признании недействительными соглашения о транзите российского природного газа территорией Украины, которые заключены до конца 2010 г., сообщает пресс-служба Минтопэнерго. Основанием признания их недействительными является то, что соглашения заключены прежним заместителем председателя правления НАК "Нафтогаз Украины" И.П.Ворониным, который не имел на это соответствующих полномочий со стороны Кабинета Министров Украины. смешно.....разные люди подписывают столь важные документы от имени целой Украины..ужас....давайте возьмем этого Воронина и спросим его на каком он основании подписывал такой важный документ,если у него не было полномочий.....может он аферист?????
Анонім Показати IP 6 Січня 2009 14:19
А що може сказати московська пiдтанцьовка?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus