USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Україна може втратити частину території через танення льодовиків. Які області під загрозою

26 Березня 2024 00:19
Глобальне потепління нікому в світі не піде на користь, і Україна – не виключення. Зміна клімату призведе до посух, пожеж, повеней, а наша країна може втратити південні області через затоплення внаслідок танення льодовиків.

Про це Телеграфу розказала синоптик відділу метеопрогнозів Українського гідрометеорологічного центру Олена Палагнюк.

Експерт повідомила, якщо глобальна температура підвищиться на 2 °С – зміна клімату стане невідворотною.

«Ну то й що, скажете ви, будемо вирощувати банани». А от і ні. Глобальне потепління і зміна клімату – це не про екзотичні фрукти на Поліссі. Це про сильну спеку, затяжні посухи, лісові пожежі, надзвичайні зливи, повені та потопи. І водночас – дефіцит води та їжі, кліматичні біженці«, – попередила Палагнюк.

За її словами, зміну клімату слід сприймати як стихійне лихо і реагувати на нього відповідно.

Читати ще: Кліматологи вважають цей рік найтеплішим за останні 125 тисяч років

Україні, за словами синоптика, глобальне потепління загрожує втратою територій. Вона пояснила, що через танення льодовиків рівень води ще ніколи не був таким високим.

«Морська крига на полюсах тане з небувалою швидкістю, а вона є надзвичайно важливою для клімату, тому що береже від танення материкові льодовики. Коли почнуть танути й вони, рівень океану підніметься ще вище і під воду потраплятиме дедалі більше низинних територій материків», – розказала експерт.

За її даними, найуразливішими є острови. Першими у цьому списку стоять Фіджі, але й південь України також опиниться у зоні ризику.

«Низинні прибережні території півдня можуть піти під воду. Мова йде про близько 1 млн гектарів території. Це селища, туристичні зони, об’єкти інфраструктури та різного типу господарювання, заповідники та екологічно небезпечні об’єкти», – попередила Палагнюк.

Читати ще: У Луцьку 2023 рік став найтеплішим

Коли це станеться, залежатиме від темпів глобального потепління. «Ймовірно, ми цього не застанемо, а наші діти та онуки, цілком можливо, стануть свідками цих змін», – додала синоптик.

Як інформували, лютий 2024 став найтеплішим за всю історію спостережень, а у березні було встановлено безліч температурних рекордів по всій Африці.

Тим часом в ООН попередили про «червону тривогу», адже у 2023 році екстремальні погодні явища були такими, що зашкалюють.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Синоптикиня Показати IP 26 Березня 2024 08:39
Пффффф…впщє пах….
На жаль Показати IP 29 Березня 2024 14:18
Вибухи, пожежжі, палають будинки, цистерни з нафтою, ліси і т.д. вуглукислий газ йде в атмосферу, наноситься непоправна шкода нашій планеті. Що ми залишимо нашим дітям ? Про це думають, ті, хто заробляють на крові людей, чи будуть на Марс виселятись?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus