USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Українські археологи знайшли в катакомбах перстень віком понад 10 століть

22 Липня 2009 16:54
У ході розкопок катакомб у селі Верхній Салтів Вовчанського району Харківської області археологи знайшли срібний перстень VIII-X століть. Про це повідомляють «Волинські Новини».
Як йдеться в повідомленні, добре збережений без втрачених деталей перстень зі срібла з великим овальним каменем з зеленого скла був виявлений в одній з могильних камер на археологічному комплексі Верхнього Салтові, – пише Корреспондент.  
«Десять століть тому на цьому місці розташовувався середньовічний місто з білокамінній міцністю та населенням у кілька тисяч чоловік. Салтів був адміністративним центром Хазарського каганату в північних землях, і його населення, без сумніву, стояло на досить високому рівні господарського та культурного розвитку», – говорить історик, завідувач відділу археології Харківського історичного музею Віктор Асенов.
Цю археологічну культуру прийнято називати Салтівською - за назвою села, де вона була відкрита в 1900 році місцевим вчителем Василем Бабенком. З тих пір дослідження цього пам’ятника практично не припинялися. Останні кілька років сюди їздять на археологічні практики студенти-історики Харківського національного університету імені Каразіна та співробітники історичного музею.
«У цьому році дуже вдала перша знахідка. Зазвичай найцікавіші речі знаходять в останній день експедиції. Але в цьому році ми сподіваємося на ще більш цікаві знахідки», – говорить доцент історичного факультету ХНУ імені Каразіна Валерій Скирда.
Нагадаємо, рік тому група українських археологів виявила на острові Хортиця давнє культове спорудження, якому, за оцінками фахівців, більше п’яти тисяч років. А зовсім недавно, на початку червня цього року група вчених виявила в Бахчисараї фундамент древніх громадських лазень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus