USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В Україні кількість вузів треба скоротити вдвічі, – міністр освіти та науки

2 Квітня 2009 12:17
Про проблеми вищої освіти в Україні говорили під час підсумкової колегії Міністерства освіти та науки України в режимі відеоаудіоконференції, – інформує 2 квітня репортер «Волинських Новин».
 
В Україні поступово реалізується Болонський процес, – сказав Міністр освіти та науки України Іван Вакарчук. Усі реформи підпорядковані одній меті – підвищенню якості освіти. Одним із найбільших досягнень країни з часів незалежності пан Вакарчук назвав впровадження системи ЗНО. За його словами, згідно з опитуваннями, 72% респондентів підтримали таке нововведення.
 
Проте «в окремих закладах так і не зрозуміли, чи, можливо, зробили вигляд, що не зрозуміли, що відбувся перехід до принципово нової моделі доступу до вищої освіти», – зауважив він. Попри неодноразові роз’яснення та попередження, частина ВНЗ здійснили прийом документів вступників, які мали сертифікати нижчі, аніж 124 бали, або приймали на навчання узагалі без сертифікатів. Усі такі заклади були позбавлені ліцензії. Такі заходи вживатимуть і надалі, – сказав міністр.
 
Проблемою залишається й невиконання вузами державного замовлення, відсутність у закладах освіти систем прогнозування своєї діяльності, внаслідок чого пропозиція перевищує попит. «Треба давати чіткі цифри щодо державного замовлення і розраховувати на свої можливості», – наголосив Іван Вакарчук.
 
В Україні налічується 881 ВНЗ, із загальної кількості 240 – III – IV рівня акредитації усіх форм власності та підпорядкувань. «Якщо орієнтуватися на європейський досвід – це невиправдано багато», – сказав міністр. Зокрема, в Італії на 60 мільйонів населення припадає 75 університетів, у Франції на 63 мільйона – 41 університет, в Іспанії на 45 мільйонів – 60 вузів, у Великобританії на 61 мільйон жителів припадає 142 ВНЗ. А в Україні на 47 мільйонів припадає 240 закладів. «Якщо орієнтуватися на Великобританію, то у нас повинно бути приблизно 110 навчальних закладів. Тобто їх число треба скоротити вдвічі», – висловився пан Вакарчук. За період 2008-2009 років ліквідовано було 30 вузів, – додав він.
 
Окрім того, Іван Вакарчук торкався питання рейтингів вузів, визначення яких є часто неточними через закритість процесу збору інформації. Він зупинявся на необхідності розширення прав українських університетів, їхньої автономії. Значну роль у підвищенні якості процесу освіти надавав міністр студентському самоврядуванню.
 
Також серед проблем – відсутність чіткої системи щодо структури переліку спеціальностей, необхідної кількості напрямів спеціальностей, їхніх назв, академічної чи професійної кваліфікації студентів. «Насправді ми ще й досі достеменно не знаємо, ким є бакалавр – перехідним етапом до спеціаліста і магістра чи фахівцем для ринку праці», – висловився пан Вакарчук.
 
Недосконалою є система ліцензування та акредитації ВНЗ, – наголошував міністр. Інколи у студентів формується ставлення до кредитно-модульної системи, як до згубної, – зауважив пан Вакарчук. Викладачів головний освітянин України закликав не забувати про контрольні та колоквіуми. Особливу увагу їм також треба звернути й на практичну підготовку студентства, – додав він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus