USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

В Україні на цигаркових пачках з’являться страшні картинки

13 Червня 2009 14:00
Верховна Рада прийняла Закон Про внесення змін до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Цей законопроект підтримали 345 народних депутатів, – 13 червня повідомляють «Волинські Новини».
Як інформує Корреспондент, відповідно до закону, на одній стороні кожної упаковки тютюнових виробів розміщується основне медичне попередження для споживачів цих виробів «Куріння вбиває».
При цьому на зворотній стороні упаковки повинні бути розміщені додаткові медичні попередження у вигляді одного з текстових повідомлень наступного змісту: «Куріння викликає рак легенів, Куріння викликає залежність від тютюну – Не починайте курити, Курці помирають рано, Куріння викликає старіння шкіри, Куріння знижує здатність жінок народжувати дітей, Куріння руйнує артерії, викликає серцеві напади та інсульт».
При цьому на упаковці має бути зображений малюнок і піктограма, що відображають відповідні можливі наслідки куріння. Верховна Рада заборонила включати тютюнові вироби і предмети, пов’язані з їх вживанням в гуманітарну допомогу, а також поширювати тютюнові вироби серед населення безкоштовно.
Парламент встановив заборону на куріння тютюнових виробів в громадських місцях, в тому числі закладах охорони здоров’я, навчальних закладах, спортивних спорудах, у закладах, підприємствах і організаціях культури, у вагонах поїздів, салонах автобусах, таксі, включаючи маршрутні таксі, тролейбуси, трамваї, а також в ліфти житлових будинків. Куріння  забороняється на території дитячих майданчиків.
Згідно із законом, виробник або імпортер тютюнових виробів зобов’язаний розміщувати в упаковку тютюнових виробів вкладення, на якому буде міститися інформація про шкідливість куріння та рекомендації щодо можливих шляхів позбавлення залежності від вживання тютюнових виробів.
Текст та оформлення таких вкладень визначається і затверджується центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров’я. Будь-які інші вкладення, або іншу текстову або графічну інформацію, не передбачену законодавством, розміщувати всередині упаковки тютюнових виробів, на упаковці тютюнових виробів чи на їх прозорій обгортці забороняється.
Законом передбачено заборону включати на сигаретної пачку такі терміни як з низьким вмістом смол, легкі, дуже легкі, м’які та їх аналоги на інших мовах.
Крім того, забороняється виготовлення та продаж цукерок, закусок, іграшок або інших товарів дитячого асортименту у формі тютюнових виробів, що залучають увагу неповнолітніх. Забороняється безкоштовне (або як приз за участь у будь-якому конкурсі) розповсюдження (або обмін на будь-які товари чи предмети) тютюнових виробів серед населення. Забороняється поштучно реалізація тютюнових виробів (окрім сигар).
Центральний орган виконавчої влади у сфері охорони здоров’я має право встановлювати гранично допустимі норми шкідливих для здоров\'я людини речовин (крім смол і нікотину) та інгредієнтів у тютюнових виробах, які виробляються, реалізуються на території України, якщо є підстави вважати ці речовини та інгредієнти такими, що вони : мають токсичне, мутагенну або канцерогенну дію; полегшують вдихання тютюнового диму; сприяють формуванню залежності у споживачів тютюнових виробів. Крім того, законом передбачено, що в закладах громадського харчування для  осіб, які не курять, відводиться не менше 50% площі цих закладів, розміщеної так, щоб тютюновий дим не поширювався на цю територію.
Закон набирає чинності з дня опублікування, крім частини, що стосується заборони поштучно реалізації сигарет, що вступає в силу з січня 2011.
Як повідомлялося, 72% українців підтримують збільшення розміру попереджень на пачках сигарет і доповнення їх тексту страшними картинками, які повідомляють про шкоду куріння для здоров’я.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 14 Червня 2009 00:32
ця реклама призведе ще до більшої нікотинової залежності тих кто палить цигарки, сам 1,5 роки вже як здихався цієї звички але інший раз коли балакаю про це з тими хто палить то вони починають палити ще більше ніж до цієї розмови, от думайте навіщо платити гроші за рекламу яка вас ще білше змушує палити?
Вінстон Показати IP 15 Червня 2009 09:52
Брєд сівой кобили! Будемо непрозорим скочом заклеювати, або в порсигарах носити! По-друге: це порушення прав самих курців! Дибілізм!
Богдана Показати IP 15 Червня 2009 10:26
Не згодна з Анонімом. Ваші знайомі тому й палять, що виявляють протест проти Вас особисто. Це відомо з психології - своїх не сприймають найбільше (а ще є вислів: "Нет пророка в своем отечестве"). Щодо ЗУ... Воно то все добре. А хто і як збирається все це контролювати? Одного дня довелося багато їздити маршрутками... В яку не сядеш - дихати неможливо, відразу нудотний рефлекс від нікотинового "аромату". Оце тільки й ганятимуть, шо бабусь на тротуарах... Чи, може, я не знайю, й існує інструкція длявідповідних органів?
Місько Показати IP 15 Червня 2009 14:38
це все лобі виробників портсигарів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus