USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

В українські виші брали не за знаннями, а за пільгами

15 Серпня 2009 11:00
В українські виші в цьому році брали не за знаннями, а за пільгами: першокурсниками стали не відмінники, а липові діти шахтарів та інваліди, які купили довідки про свої недуги за десятки тисяч доларів. Про це повідомляють «Волинські Новини».
Як пише Корреспондент, найбільш популярні вузи країни окупувала армія абітурієнтів-пільговиків. А на економічному факультеті та в Інституті журналістики КНУ їх число в півтора-два рази перевищило кількість бюджетних місць. У Національний медичний університет імені Богомольця пільговиків вступало майже втричі більше, ніж у 2008-му.
У результаті власники преференцій навіть при невеликій кількості тестових балів змогли зайняти бюджетні місця, відтіснивши, хоча і на законних підставах, відмінників, які не мають пільг. Наслідки цього нескладно спрогнозувати: експерти вважають, що пільговики, які поступили з досить низьким рівнем знань, після першого ж курсу виявляться першими кандидатами на відрахування за неуспішність.
Крім того, нова система прийому студентів, яка націлена на знищення хабарництва, насправді породила ще більшу корупцію, впевнена депутат Верховної Ради від КПУ та секретар парламентського комітету з освіти Катерина Самойлик. Забезпечені батьки масово кинулися купувати довідки, які дають їхнім чадам можливість вступати в будь-який вуз країни поза конкурсом.
Депутат стверджує, що якщо раніше за вступ, за її даними, платили $ 5-10 тисяч, то в цьому році за довідку батьки викладали по $ 20 тисяч, а то і по $ 40 тисяч. «Насправді корупція перемістилася з університетів в медичні та інші заклади ( що видають документи про пільги), але нікуди не зникла», –  резюмує вона.
Не на диктофон 40-річна Євгенія, мати сина-першокурсника КНЕУ, розповідає, як її приятельки за $ 20-30 тисяч купували дітям довідки про те, що вони чорнобильці або інваліди дитинства. Ще одна схема – довідка-запит з підприємства ціною в $ 5 тисяч про гарантований прийомі на роботу того чи іншого абітурієнта після закінчення вузу. Таких вступників, за словами Євгенії, наприклад, у транспортному вузі зараховують в першу чергу.
У Міносвіти не заперечують можливості корупційних схем, але запевняють, що всі довідки в приймальних комісіях вивчали уважно. А начальник департаменту вищої освіти Міносвіти Ярослав Болюбаш зізнається, що його особливо дивувало, коли абітурієнти приносили довідки про інвалідність, видані за два тижні до початку вступної кампанії, – пише Корреспонднент. Крім цього, вступна кампанія-2009 запам’ятається величезними чергами в приймальні комісії. Багато абітурієнтів, побоюючись провалу, вступали відразу в кілька місць. Деякі навіть подавали документи одночасно на 60-80 факультетів. Штучно роздуті конкурси не давали самим же абітурієнтам можливості оцінити свої шанси на вступ, а прийомним комісіям довелося працювати в режимі авралу, занурившись у гори паперів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 4 Вересня 2009 17:42
Проблеми подібного роду: велика кількість абітурієнтів, що користуються пільгами та велика кількість паперів у приймальних комісіях пов'язана з помилками міністерства освіти та науки України, що в свою чергу пояснюється некомпетентністю та низьким рівнем освідченості працівників міністерства. Першою суттєвою помилкою було дозволити подавати копії документів, другою - система сертифікації УЦОЯО.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus