USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вчені пророчать зіткнення Землі з Марсом чи Венерою

14 Червня 2009 11:00
У найближчі 4 мільярди років орбіти планет земної групи (Меркурія, Землі, Венери і Марса) дестабілізуються. У результаті між цими планетами можуть статися катастрофічні зіткнення. Про це свідчить комп’ютерне моделювання, – 14 червня повідомляють «Волинські Новини».
У рамках дослідження учені змоделювали майбутнє Сонячної системи приблизно 2500 разів. У 99% випадків виявилося, що у найближчих 4 мільярди років стабільність планетарних орбіт збережеться.
Проте приблизно в одному відсотку випадків складна гравітаційна взаємодія Юпітера і Меркурія приводила до того, що планети земного типу збивалися зі своїх траєкторій.
Зокрема, вчені встановили, що якщо велика піввісь орбіти Меркурія в найближчих 140 мільйонів років зміниться хоч би на 0,38 міліметра, то через 4 мільярди років дія Юпітера багато разів збільшить цю зміну і приведе до повної дестабілізації орбіти Меркурія.
Це, у свою чергу, викличе «збої» в русі решти планет земного типу. У результаті Марс або Венера цілком можуть врізатися в Землю, – пише сайт ТСН.
Наразі орбіти планет досить стабільні, проте так було не завжди. Наприклад, вважається, що Місяць з’явився в результаті зіткнення Землі з великим небесним тілом розміром з Марс.
Окрім цього, передбачається, що вісь обертання Урану нахилена до площини орбіти настільки сильно (він обертається майже на боці) через зіткнення з певним космічним об’єктом.
Наразі астрономи займаються пошуком останків небесного тіла, що могло породити Місяць. Їх передбачається шукати в так званих лагранжевих точках L4 і L5 системи Земля-Сонце. Для цього використовуватимуться космічні апарати STEREO, які в даний час наближаються до цих точок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 14 Червня 2009 12:22
А про Нібіру вже забули???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus