USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Історія 51 бригади: здобутки, втрати, звинувачення

6 Жовтня 2014 13:51
Історія 51 бригади під час Другої світової - приклад героїзму: бої за Сталінград, оточення цілих німецьких дивізій. Історія у війні на Донбасі - це незрозумілі трагедії. Бригада втратила кращих бійців, чимало досі перебуває в полоні. Окрім того, тим, хто побував у пеклі, доводиться ходити на допити. Про це інформують Подробності.

Історія з 51-ю окремою механізованою бригадою, яка базується на Волині, - чи не найтрагічніша. Як відомо, її вирішили розформувати після низки незрозумілих трагедій.

21 травня. Волноваха під Донецьком.

17 загиблих. 32 поранених. Обіцяли розслідувати, обіцяли пояснити, обіцяли бригаду, яка понесла найбільше втрат, вивести із зони АТО.

"Виконано було бойове завдання і вони загинули, як герої. Отримають по 500 мінімальних заробітних плат, а це близько 609 тисяч гривень, кожній сім'ї загиблих", - запевняє заступник командувача військом оперативного командування "Північ" Володимир Яцентюк.

Замість цього повернули на Донбас. Розбили на дрібні підрозділи. І розкидали на 600 кілометрів по інших бригадам.

"По 15 людей в 128-му, 24-ту, 72-ту. 95-ю та інші бригади. Коли боєць не знав, хто його командир сьогодні, а хто вчора. Це дуже скидалося на навмисні дії" , - розповідає волонтер з Волині.

”Ми не воювали, як бригада, ми брали участь у всіх секторах зони АТО. Коли я виконував накази, я до кінця не розумів, хто нами командує", - пояснює командир першого батальйону 51-ї ОМБ Микола Капінос.

Тепер, після півроку найжорстокіших боїв, 51 бригаду розформують. Президент Порошенко віддав наказ Міноборони і Генштабу.

"Після подій в Волновасі, в Свердловську, в Червонопартизанська, де здалися в полон військовослужбовці 51 бригади, я дав доручення розформувати бригаду. На місці постійної дислокації сформують нову бригаду, нової якості, з інших військовослужбовців, під іншим керівництвом", - пояснив президент України Петро Порошенко.

Червонопартизанськ з хроніки липня.

Кордон з Луганською областю. Втомлені артилеристи з розбитою технікою, без права на бойову відповідь в бік Росії, практично без їжі і води 10 днів протрималися на териконі. Ось таким було поле бою.

"Зранку дивимося - техніки немає. Командир наш сказав, здавайте зброю і йдіть куди хочете. Сів в КАМАЗ і поїхав", - розповів військовий 51 бригади Володимир Гонюк.

"Ми вирішили прориватися до своїх, йти прямо на прорив, бо краще в бою загинути, ніж на тому териконі. Через село і потрапили там в засідку до сепаратистів, в полон потрапили", - розповів боєць 51 бригади Ігор Лавренюк.

Вони потрапили в полон, потім на територію Росії. Там пропонували взяти російське громадянство, погрожували судами в Україні. Але хлопці відмовилася. Росіяни виявилися праві в одному - бійці 51-й дійсно потрапили під суди. Їх називають дезертирами. У Запоріжжі вже два місяці тягнуться засідання. Поки без перспективи закінчитись швидко. Нагадаємо, нещодавно бійців 51 залишили під вартою ще на місяць.

"Місяць необхідно для того, щоб задовольнити всі клопотання адвокатів про призначення психологічної експертизи", - пояснює військовий прокурор Запорізького гарнізону Михайло Ільїв.

Зараз йде розслідування за трьома випадками на передовій. Якщо помножити на кожного бійця, який фігурує в справі, а це - десятки кримінальних проваджень.

Після Червонопартизанська була Савур-Могила. Неприступна висота на кордоні Донецької області.

"Приїжджав і "Правий сектор", і спецназ, і приїжджали ВДВ. Всі говорили, що ми її брати не будемо, її взяли ми, 51 бригада. А зараз нас не згадують ні по телевізору, ніде. Це не правильно, там хлопці полягли", - розповів солдат 51 бригади.

"З Росії лупили" Гради" постійно. У мене була повна машина поранених, хлопці кричали, але ми стояли під обстрілами. Хоч я ходячий, я міг в окоп лягти, але я сидів у машині. Тому кажу, якщо, мовляв, помремо то все, нема чого кричати", - розповів військовослужбовець 51-ї бригади Володимир.

Потім відступ. Затримання командира, мовляв, не підкорявся наказам. Знову чотири штурми стратегічної висоти. Саме тоді підполковник Капінос отримав свою порцію осколків мінометних мін, пам'ять про які, досі на обличчі.

"Але про це, чомусь ніхто не говорить, говорять тільки про негатив, про те, що десь 51 бригада здається в полон, здає свої позиції, про успіхи і про ті бої, які вела бригада успішно не говорять", - розповів командир першого батальйону 51-ї бригади Микола Капінос.

Що буде далі з 51-й? За яким принципом буде формуватися нова - 14-а? І найголовніше, чи не допустять командири колишніх помилок? Наші питання до міністерства оборони залишилися без відповідей. На прохання потрапити на територію частини у Володимир-Волинському теж відповіли відмовою.

"Питання 51-вої бригади для Міноборони табу. Повністю ховають кінці у воду, щоб ніхто не зміг розслідувати проблем, ні по Іловайську, ні по Луганську, ні по Амвросіївці, а також по Волновасі", - розповідає волонтер Костянтин Зінкевич.

"Це свого роду образа тих солдат, які воювали, які виконували завдання, навіть до кінця їх не розуміючи, але виконували їх. Вони вели себе так, як годиться справжнім професійним солдатам", - пояснює командир першого батальйону 51-ї бригади Микола Капінос.

Розформувати бригаду, кажуть військові, "в нуль", це означає, що ти не зможеш отримати банальних довідок та соціального захисту. Скільки б подвигів не вчинив на фронті, залишишся таким, кому не довіряють.

"А за що ми воювали, що до нас таке ставлення? Соромно за себе, що ти стоїш там, на передовій, Росію бачиш, в тебе бронежилета немає, форма на тобі гниє. А воно в тилу стоїть, у нього бронежилет, балаклава, автомат як новий, і він отримав учасника бойових дій, а нам не дадуть", - скаржиться Ігор Лавренюк з 51-ї ОМБ.

"Тому що ми - дезертири.... А це справедливо чи несправедливо, ви мене зрозумієте, народ України зрозуміє, батьки наші зрозуміють, а уряд нас не розуміє, хіба таке можливо?" - розповів Ігор Лавренюк.

Де та межа справедливості: між законом фронту і законом паперовим? Жоден юрист сказати, напевно, не зможе. У теплому кабінеті не зрозуміти шквал "Градів" і "Смерчів". Напевно, були помилки, були прорахунки. І їх треба розслідувати. Військовий статут ніхто не відміняв.

Але, де гучні імена генералів, які віддавали накази 51 бригаді? Які заганяли туди, звідки вихід був тільки один - померти. Скільки цих генералів відправили до в'язниці або на пенсію? Куди зараз відправили 51 бригаду.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus